-
Vasaros kelionės: žemėlapyje sužymėjo Baltijos šalių dvarus
Projektas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo ir Latvijos bei Estijos valstybių paskelbimo šimtmečiams, Europos kultūros paveldo metams paminėti. Kelionių žaidimas, leisiantis pažinti Baltijos dvarus, atrasti panašumus ir skirtumus, paliudyti pastangas žmonių, sunkiai dirbančių, kad išsaugotų mūsų bendrą kultūros paveldą, vykdomas pirmą kartą ir sulaukia didelio tiek istorinių objektų savininkų bei valdytojų, tiek keliautojų dėmesio, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pažinimo ir kelionių projekto simbolis – raktas
Lankytojai rinks simbolinius pilių ir dvarų raktus (lipdukus iš aplankytų dvarų) kaip patirčių ir įspūdžių prisiminimą.
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentas pažymėjo, kad „Baltijos šalių pilių ir dvarų kelio tiesimas sutelkia daugelį istorinių objektų šeimininkų atverti savo duris visuomenei, atliekant dvaro, kaip kultūrinio židinio funkciją. Kita vertus, keliautojas gali pamatyti vienoje vietoje Baltijos pilių ir dvarų įvairovę ir skirtumus, pasirinkti dominančius objektus.“
Rokiškio dvaras, „Real is beautiful“/B. Simanavičienės nuotr.
Interneto svetainėje „Visit Baltic Manors“ pateikiama daugiau kaip 130 Lietuvos, Latvijos ir Estijos pilių ir dvarų aprašymų, nuotraukų, informacija apie lankymo laiką, paslaugas ir renginių kalendorius.
-
Kaip Kalėdos buvo švenčiamos Lietuvos dvaruose? 2
Dažnai dar užsukdavo kalėdojantis kunigas, kuris palaimindavo šeimą. Tačiau daug to meto patiekalų ir tradicijų išliko mažai pakitę iki šių dienų, sako dvarų kultūros tyrinėtojas Marius Daraškevičius.
Ant Kūčių stalo dvaruose buvo patiekiama šalta žuvis su majonezu, barščiai su ausytėmis, karšti karpiai, kūčiukai su aguonomis, kompotas, kisielius, vynas, obuolių gira... Valgoma gana ilgai. Taip pat buriamasi traukiant šieno iš po staltiesės.
Po Kūčių vakarienės visi įeidavo į saloną ir ten keisdavosi dovanomis, kurios buvo įvairios: prieš karą jau atsiranda ir mašinėlė, ir traukinukai, mediniai arkliukai. Suaugusiems populiaru dovanoti knygas.
Dovanas audavo ir tarnai bei jų vaikai. Tai galėjo būti įvairių formų meduoliai – zuikučiai, briedžiukai, džiovinti vaisiai, saldainiai ar kažkokios smulkmenos.
Išsamiau apie Kūčių ir Kalėdų tradicijas Lietuvos dvaruose – įraše.
-
Kaip XIX a. atrodė bajoriškų puotų stalas Lietuvos dvaruose? 1
Lietuvos dvarų kultūros tyrinėtojas Marius Daraškevičius pažymi, kad XIX amžiaus Lietuvos bajorų puotose ant stalų jau būdavo tie įrankiai, kuriuos naudojame ir dabar.
„Jie turėjo beveik viską, ką turime dabar. Susiformuoja įrankių komplektas, atsiranda gausybė įvairių indų. Porcelianas, fajansas... Jie sugula ant stalo ir pietų metu kiekvienam patiekalui pritaikoma tam tikra indo forma, į kurią dedamas žuvies, mėsos patiekalas, sriuba dedama į sriubinę“, – pasakoja M. Daraškevičius.
Anot tyrinėtojo, Lietuvoje pietų metu bajorai valgydavo 5–6 patiekalus, o jei būdavo daugiau svečių, patiekalų galėdavo būti ir daugiau. Taip pat verta išskirti ir tai, kad pietų metu bajorai mėgdavo daryti pertraukas, per kurias eidavo pailsėti, papramogauti – palošti kortomis ar pašokti.
Pasak M. Daraškevičiaus, ant to meto bajoriškos puotos stalo galima rasti įvairiausių valgių – nuo tuo metu egzotiškų artišokų ar bajorų labai mėgtų vėžių iki kiškienos, veršienos, žuvies patiekalų. Taip pat svarbią reikšmę turėjo deserto stalas, kurio viduryje būdavo didžiulis krištolinis dubuo su uogiene ir vaisiais, užpiltais trauktine.
-
Knyga apie didikų virtuvę: pietums būdavo patiekiami bent 5 valgiai 3
„Pusryčiai būdavo labai vėlyvi, kartais net sutapdavo su pietumis, mat turėdami tokį statusą didikai keldavosi vėlai. Tai buvo privatus valgymas, dažniausiai lovoje. (...) Jie mėgdavo pavalgyti sočiai ir įvairiai, tad pietums buvo gaminami 5–7 patiekalai. Nebūtinai tam, kad visus suvalgytų, bet tam, kad būtų iš ko rinktis“, – teigia R. Laužikas.
Anot jo, kitų šalių virtuvės patiekalams buvo net samdomi virėjai iš tų kraštų, o tokie patiekalai nebuvo plačiai paplitę.
„Šiuo metu beveik visi gyventojai Lietuvoje gali sau leisti tokį maistą, kokį Kleopo Oginskio laikais galėjo sau leisti 2–3 proc. pasaulio populiacijos“, – pasakoja profesorius.
Daugiau apie knygą, kurioje galima rasti 20 autentiškų patiekalų receptų – įraše.