Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas | KaunoDiena.lt

NAUJAMETĘ NAKTĮ – MAGIŠKAS ĮVAIZDŽIO VIRSMAS

Jei artėjant Naujųjų sutikimui paklaustumėte savo draugo veidrodėlio, kaip sublizgėti per Naujųjų metų vakarą, jis patartų klausti įvaizdžio dizaino meistrės Aušros Malakauskienės. Jos patirtis televizijoje, grimuojant laidų vedėjus, dirbant su klientėmis salone, Kauno medicinos kolegijoje dėstant makiažo pagrindus, – neįkainojama. Kur dar meistrės pomėgis kurti fantastinius įvaizdžius!

– Mūsų pelenės jau ima mintyse puoštis, ruoštis, derinti aprangos detales, šukuosenas, makiažus Naujųjų vakarui…

– Ir gerai daro. Dabar madinga rengti teminius Naujamečius vakarėlius, kuriuose dominuoja įvairiausios temos: nuo agento Džeimso Bondo filmų iki Bolivudo.

– Ar vakarinis makiažas reikalauja ypatingų vizažo žinių, o gal moterys galėtų pasidaryti jį pačios?

– Visi makiažai reikalauja vizažo žinių. Keičiasi tendencijos, keičiasi priemonės, todėl ir makiažo taisyklės kinta. Daugelis jaunesnių moterų mėgsta lankyti makiažo kursus, nusipirkti reikalingų kosmetikos priemonių ir dažytis namuose. Jos, manau, tikrai sugebėtų ir žinotų, ką ir kaip daryti. Kitos? Pasidaryti šventinį makiažą gana sudėtinga. Antra, reikia nemažai kokybiškų priemonių – makiažo pagrindo, paakių maskuoklio, kreminės pudros, skaistalų, švytėjimą veido odai suteikiančios kosmetikos, galybės šepetėlių ir t. t.

Aušra Malakauskienė. / M. Grimo nuotr. 

– Įvairiausių makiažo gudrybių galima išmokti iš visažinio jutubo...

– Čia turbūt pati didžiausia šių dienų bėda (juokiasi). Kai merginos, moterys prisiperka tokių makiažo priemonių, kuriomis nemoka naudotis, nekokybiškų šepetėlių, o tuomet prisižiūrėjos jutube filmukų bando darytis šventinį makiažą, vaizdelis ne visada džiugina. Visi kapiliarai, dėmelės, spuogeliai nepaslėpti, paakiai pamėlę...

Todėl, jei jau nutarėte gražintis pačios, pirmas dalykas, kurį rekomenduočiau prieš pradedant vakarinį makiažą, – labai gražiai paruošti ir padengti veido odą. Ir tik tada dėlioti akcentus, t. y. spręsti, ką ir kaip išryškinti, – akis ar lūpas. Dar vienas pastebėjimas: paruošti tikrai nereiškia prikrauti ant veido visko kuo daugiau. Profesionalas uždės vos matomą kosmetinių priemonių sluoksnį ir pasieks maksimalų rezultatą. Kaip dailininkas drobę, taip vizažistas veido odą iš pradžių padengs makiažo pagrindu ir kuo ploniau, paskui uždės ploną toninio kremo sluoksnį, skaistalų. Juos parinks pagal moters odos spalvinį tipą. Jei veidas šviesus – netiks ryškiai oranžiniai, raudoni ar rožiniai. Reikės švelnesnių ir šviesesnių atspalvių skaistalų.

Paruošusios veido odą, ją dengiame skaistalais. Jų paskirtis – padaryti moters veidą gyvesnį, rausvesnį. Tik turiu perspėti, kad skaistalai neskirti veidui formuoti. Toks požiūris mena aštuntąjį dešimtmetį, kai jais moterys mėgdavo labai išryškinti skruostikaulius.

 

 M. Grimo nuotr. 

– Dažnai girdžiu minint žodį „hailaiteris“. Kas tai?

– „Highlighter“, išvertus į lietuvių kalbą, – veido spindesys. Priklausomai nuo makiažo stiliaus, jį galima naudoti pradiniame ir paskutiniame makiažo etape. Taip gauname skirtingą efektą. Ši dekoratyvinės kosmetikos priemonė suteikia odai švytėjimo, gaivumo ir vizualaus lygumo įspūdį. Beje, pradedančiosioms vizažistėms (moterims, kurios darosi makiažą pačios) veido spindesį reikėtų naudoti labai atsargiai. Ypač toms, kurios mokosi iš jutubo. Reikia žinoti, kur tepti veido spindesį (ne visada jutubo vaizdeliai moko taisyklingai). Rekomenduočiau jį tik sausai odai. Jei jūsų veido odos tipas riebus – ši priemonė gali riebaluotis, neestetiškai blizgėti, ypač Naujųjų vakarėlyje, kur šoksite, judėsite, bus tvanku, daug žmonių… Reikia žinoti, veido spindesys išryškina iškiliausias jūsų veido vietas, tad jei gerai nepažįstate savo veido bruožų, nežinote savo odos tipo – geriau nerizikuokite.

– Leonardo da Vinci yra pasakęs, kad akys – žmogaus kūno langas, pro kurį siela suranda savo kelią ir mėgaujasi pasaulio grožiu. Vadinasi, akys Naujųjų vakarą turi būti ypač gražios?

– Šiais laikais nereikalaujama, kad moters akys turi būti padažytos taip, o ne kitaip… Į madą veržiasi natūralumo tendencija. Ji kuo puikiausiai tiktų ir Naujųjų vakarui, jei tik pridėtume keletą akcentų. Vienas jų – akis papuošti blizgančiu arba spalvotu kontūru. Kitas variantas – ant akies voko priklijuoti blizgučių, kurie dabar itin madingi. Tokios nedidelės, bet labai šventiškos detalės puikiai tiks vakarui prie žvakių ar dirbtinio apšvietimo.

 M. Grimo nuotr. 

– Dūminis akių makiažas – gal jis galėtų paversti moterį vakaro karaliene?

– Dūminis makiažas yra, buvo ir bus populiarus. Jo variantų yra be galo daug. Nėra moters, kuriai jis netiktų. Nebent labai gilioms akims, kurios dar būtų padažytos labai tamsiomis spalvomis. Visais kitais atvejais dūminis makiažas tinka visoms. Tik su viena sąlyga: jis turi būti atliktas kokybiškai, t. y. tinkamai pasirenkant šešėlių atspalvį ir suformuojant akies formą, gražiai paskirstant ir išsklaidant šešėlių spalvas. Svarbu nesuplakti jų visų į vieną!

Daugelis moterų, sakydamos „dūminis“, įsivaizduoja, kad tai turi būti tamsus ar net juodas akių makiažas. Nieko panašaus. Žodis „dūmas“ jau sufleruoja mintį, kad čia nėra jokių griežtų linijų. Jo esmę sudaro retušavimas. Žiūrint istoriškai, dūminis makiažas atsirado kartu su nebyliuoju kinu, kuriame dominavo juoda spalva, liūdnos akys… Laikai keičiasi. Šiandien dūminis makiažas gali būti ir labai švelnus. Svarbiausia mokėti jį atlikti. Jūsų pasirinkta pati tamsiausia spalva turi būti ant akies voko ir kildama link antakio šviesėti. Retušuoti reikia horizontaliai. Tokia yra dūminio makiažo technika – ne patamsinti voko kampą ir įsivaizduoti, kad esate su dūminiu makiažu (juokiasi).

– Kaip jį atlikti taisyklingai?

– Planas pradedančiajai vizažistei, besiruošiančiai į Naujųjų puotą, būtų toks: blakstienų augimo liniją darome pačią tamsiausią, o paskui spalvas dėliojame ir jas retušuojame horizontaliomis linijomis į viršų. Beje, jūsų pasirinkta tamsiausia spalva gali būti ne tik juoda, bet ir ruda, mėlyna, žalia ar net rausva. Šiam ypatingam vakarui blakstienų augimo liniją dar galite papuošti blizgučiais ar storu ryškiu kontūru. Labai gražiai atrodo blizgučiais spindintis visas vokas.

– Vienoje iš jūsų fantastinių fotosesijų modelis baltavo nušviesintais antakiais ir blakstienomis. Ar tiktų tokį netradicinį įvaizdį pasirinkti Naujųjų vakarui?

– Toks įvaizdis tiks tik labai stilingai moteriai – vakarėlyje ji atrodys tarsi iš kokio fantastinio filmo. Jei jūsų Naujųjų metų vakaro tema kosminė, mistinė ar futuristinė – kodėl gi ne? Tik reikia turėti vešlius antakius, kad net ir nudažyti baltai jie vis tiek išlaikytų savo formą.

Baltos blakstienos? Su antakiais, manau, būtų paprasčiau, bet jei turite sugalvojusi atitinkamą idėją – drąsiai kurkite ir neribokite savo fantazijos. Jei dar balta pudra pabalinsite veidą, vos parausvinsite skruostus, pasidarysite šviesias glamūrines lūpytes – bus įdomu. Drabužiai – lengvi, mistiški… Būtinai reikėtų pagalvoti apie viso įvaizdžio – makiažo, šukuosenos, aprangos – dermę.

M. Grimo nuotr. 

Dažnai išbalinti antakiai ir blakstienos – garsių dizainerių, besistengiančių kuo originaliau pristatyti savo drabužių kolekcijas, sumanymas. Visai neseniai mados namai „Versace“ sukūrė nežemišką, futuristinį modelių grožį – išbalino antakius, o akis išryškino juodais šešėliais. Tikrai nereikėtų mėgdžioti ir vadovautis tuo aklai. Visada galima panaudoti kokias nors jų siūlomas detales ir priderinti jas prie savo įvaizdžio.

Svarbiausia, kad jūsų veidas nebūtų atskira, nors ir gražiausiai išdailinta, detalė bendroje šventinio įvaizdžio dėlionėje, kad derėtų prie šukuosenos, aprangos ir vakarėlio temos.

– Maža juoda suknelė ir dideli balti perlai – kiekvienos moters svajonė. Gal reikėtų mažais baltais priklijuojamais perliukais papuošti akis?

– Žinoma. Maži balti perliukai gali tarnauti kaip originalūs akių kontūrai. Perliukus galima klijuoti ant akių kontūrų. Įspūdingai atrodo ryškiau padažytas viršutinis vokas, o perliukai – ant apatinio. Man labiau patiktų balti perliukai ir balti antakiai nei baltos blakstienos ir balti antakiai (šypsosi). Baltos blakstienos tiks tikrai ne kiekvienai.

– Merginos puošia akis labai ilgais, tobulai grafiškai atliktais kontūrais, kurie tarsi suteikia kačių akių formą. Kaip joms tai pavyksta?

– Dažnai moterys manęs klausia, kaip gražiai prailginti savo akies formą, padaryti labai ilgus kontūrus. Atsakau: jie padaryti su vadinamaisiais teipais – juostelėmis-lipdukais su gumytėmis, skirtomis užkritusiems akių vokams vizualiai pakelti. Dar – fotosesijoms, teatrui ar kinui. Prekybininkai siūlo greitą ir efektingą išeitį – skaidrius lipdukus, kurie klijuojami ties smilkiniais, o jų gumytės tempiasi ir prisitvirtina po plaukais pakaušio srityje.

Ar tokias priemones rekomenduočiau Naujųjų metų vakarui? Tikrai ne. Atrodo gražiai, bet žala akies odai irgi labai didelė. Juk ji tokia plona. Puoselėjame ir saugome savo veido odą, tepame paakius brangiausiais kremais, o paskui klijuojame lipdukus ir visą vakarą leidžiame ištemptomis akimis. Nebent tai būtų trumpam laikui, tarkim, fotosesijai.

Geriau pažaiskite su pačių pieštais akių kontūrais. Galite braukti storesnę, toliau nuo akies nutolusią liniją, kuri susijungs su apatiniais apvadais ir taps labai panaši į rodyklę. Nubrėžtą liniją dar galite išskaidyti į dvi dalis ar pačios sukurti kokią nors netikėtą formą. Eksperimentuoti visada įdomu, tik pabandykite iš anksto – ne ypatingąjį Naujųjų vakarą.

Akių kontūras priklauso ir nuo pasirinkto įvaizdžio, akių dydžio. Be abejo, turi reikšmės ir akių forma, raukšlelės, voko užkritimas. Akių kontūrai gali būti spalvoti ir priderinti prie šventinio drabužio arba smarkiai blizgantys. Jei vandeniui atsparus akių kontūras dar nėra gerai išdžiūvęs, galite jį apiberti blizgučiais, kurie puikiai laikysis visą vakarą.

Gražu, kai juodas kontūras dar paryškinamas švytinčiu pigmentu. Mėgstančioms žaismingesnę išvaizdą rekomenduočiau brėžti dviejų spalvų akių kontūrus.

– Be abejonės, pusę akių makiažo grožio sudaro akių šešėliai. Sutinkate?

– Taip. Juos taip pat siūlyčiau rinktis pagal įvaizdį. Šiuo metu net ir vakariniame makiaže vyrauja kuo natūralesni tonai, spalvos. Vadinasi, turite susikurti tokį įvaizdį, kad atrodytų, jog makiažo ant jūsų veido nėra. Tai padaryti nelengva. Turite žinoti, kas jums tinka, pajusti, kaip spalvos žaidžia tarpusavyje, kuri su kuria retušuojasi. Nors šiam makiažui naudojame švelnius šešėlių atspalvius, akių formą vis tiek turime išryškinti – antraip akys atrodys plokščios.

– Pamenate grupės „L plius“ dainą, kurioje lūpos buvo kaip vyšnios ir dar labai ryškios?

– Kalbėdama apie lūpas paminėsiu tris moterų kategorijas. Pirmoji mėgsta lūpas tik vos vos patepti blizgesiu ir jokiu būdu neišeiti iš už lūpų ribų. Jų nedidina. Tai lūpos be ryškių kontūrų. Šiek tiek primena ką tik pabučiuotas. Sumaišykite tarpusavyje derančius lūpų dažus, tačiau neryškinkite lūpų kontūrų ir kurkite šiek tiek netvarkingą vaizdą. Jei įvaizdį norite dar labiau sustiprinti, akis taip pat palikite kuo neutralesnes.

Antra kategorija moterų labai mėgsta su lūpomis eksperimentuoti. Svarbiausia – vakarėlio metu moka jas prižiūrėti. Juk mes kalbamės, ragaujame maistą, skanaujame gėrimus, galų gale – bučiuojamės. Kitaip sakant, mes žaidžiame gyvenimą, kuris negali būti priklausomas nuo lūpdažio! Jei neprisižiūrėsime – jį nuvalgysime, jis nusitrins, nebeatrodys estetiškai. Atminkite, kad bet kokia ryškesnė jūsų lūpų spalva reikalauja didesnės priežiūros. Tad jei nenorite jaustis įpareigota nuolat lakstyti į damų kambarėlį prie veidrodžio – lūpas dažykite kuo švelnesne spalva. Jei kasdienybėje nesidažote, jokiu būdu Naujųjų vakarui nesirinkite ryškaus lūpdažio. Tokias lūpas turėsite kartkartėmis tikrinti, ar kur nenusitrynė jų kontūras.

Jei Naujųjų puotai pasirinkote fantastišką makiažą, galite leistis ir į dar rimtesnius eksperimentus su lūpų dažais. Pavyzdžiui, rinktis tamsiai mėlyną, žalią ar kitą ryškų lūpų dažų atspalvį, kuris neabejotinai atkreips visų dėmesį ir suteiks jūsų įvaizdžiui ekscentriškumo.

Trečioji moterų kategorija žino naujausias mados tendencijas ir dažosi taip, kaip dažosi jų sekamos nuomonės formuotojos. Socialiniuose tinkluose dabar madingos putlios lūpos, dažniausiai natūralios (nude) spalvos. Tokį makiažą aš vadinu instagraminiu.

Taigi, prieš dažydamasi lūpas turite apsispręsti, kuriai moterų kategorijai priklausote. Beje, jei jūsų lūpos siauros, o bandysite pasidažyti jas taip, kaip daro moterys instagrame, rezultatas gali sukelti šoką. Kita vertus, tai jau psichologiniai dalykai. Kartais naujas įvaizdis moteriai labai tinka, bet ji tiesiog negali priimti savęs kitokios. Jei moteris tik retkarčiais tušu pasidažo blakstienas, o jūs jai siūlote blizgančius akių kontūrus, dūminį tamsų makiažą ar ryškiai raudonas lūpas, gal jai tai ir labai tiks, bet vakarėlio metu moteris nesijaus gerai.

Dar vienas patarimas: dažydamos lūpas turite atkreipti dėmesį į savo bruožus. Gal nešiojate breketus, o gal jūsų lūpos labai išsausėjusios ar nėra tobulai simetriškos? Kai moteris žino savo trūkumus – ji gali juos labai gražiai užmaskuoti ir pasirinkti tinkamą dažymosi variantą.

– Koks makiažas yra tikra atgyvena ir didina riziką apsijuokti per šventes?

– Šiais laikais tokio nėra. Dabar makiažas – laisvė ir kūryba. Priimtini įvairūs stiliai ir įvaizdžiai: nuo ryškaus, netgi ekscentriško, iki visiškai natūralaus makiažo. Svarbiausia, kad jūsų veidas nebūtų atskira, nors ir gražiausiai išdailinta, detalė bendroje šventinio įvaizdžio dėlionėje, kad derėtų prie šukuosenos, aprangos ir vakarėlio temos.

GALERIJA

  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
  • Naujametę naktį – magiškas įvaizdžio virsmas
M. Grimo, T. Janulevičiaus, G. Bubliausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nei tas

Kauno dienoje Nauji metai iki vasaros?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS