Tvari mada – stilingas įvaizdis, neskriaudžiant gamtos | KaunoDiena.lt

TVARI MADA – STILINGAS ĮVAIZDIS, NESKRIAUDŽIANT GAMTOS

„Norint atrodyti stilingai, reikia suprasti, kokie drabužiai jums patinka ir tinka jūsų gyvenimo būdui“, – sako mados verslo ir komunikacijos specialistė, tvarios mados tinklaraštininkė Kristina Purytė. Daugiau nei dešimtmetį rašydama tvarios mados tinklaraštį, Kristina dalijasi sukauptomis žiniomis ir naudingais patarimais. Ar galima išlaikyti stilių, atsisakius greitosios mados drabužių? Kaip apsirengti tvariai, su meile sau ir gamtai?

Stilinga, bet žalinga

K.Purytė pastebi, kad prieš keliolika metų Lietuvoje išpopuliarėjusi greitoji mada turi dvi puses. Viena vertus, ji madą priartina prie eilinio žmogaus, leisdama jam įsigyti drabužį, kuris dar neseniai buvo demonstruojamas ant podiumo. Kita vertus, dėl greitosios mados vartodami be saiko paliekame kalnus šiukšlių. Neretai šie drabužiai ne geros kokybės, tad juos akimirksniu keičiame kitais. Be to, jie dažniausiai neperdirbami, tad tampa tikru iššūkiu aplinkosaugai.

„Greitoji mada ne tik lemia didžiulį užterštumą, bet ir sukelia psichologinių problemų, nuolatinį nepasitenkinimo jausmą. Per metus sukuriamos net 54 naujos greitosios mados kolekcijos. Savaime aišku, kad šių tendencijų akylai sekti neįmanoma. Tad nemažai žmonių jaučiasi nevisaverčiai, nes jiems ima atrodyti, kad, norint būti madingam, reikia vis naujos rankinės ar batų, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Žala gamtai – taip pat milžiniška. Prie to ypač prisidėjo įsigalėjęs pirkimas internetu. Mūsų siuntos keliauja po visą pasaulį, siaubingai eikvodamos žaliavų ir energijos išteklius. Siuntų pakuotės dažniausiai negali būti perdirbamos. Dažnas mūsų nevengia dėl netikusio dydžio internetu net kelis kartus užsisakyti tą pačią prekę. Grąžintos prekės neretai jau nebepasiekia parduotuvių lentynų ir turi būti utilizuojamos.“

Rizika: pi­gi bi­žu­te­ri­ja, ku­rios sudė­ty­je yra pa­vo­jin­gų che­mi­nių me­džia­gų, ga­li pa­kenk­ti svei­katai, tad K.Pu­ry­tė pa­ta­ria pa­puoša­lus rink­tis itin at­sa­kin­gai. / Asmeninio archyvo nuotr.

Savo sukurtame atsakingos mados tinklaraštyje  „Krst View“ K.Purytė paliečia ir pigios bižuterijos sukeliamas problemas. Nenorėdami išlaidauti, dažnai susigundome pigių metalų žiedais ir auskarais. Tačiau ar susimąstome, kad tokie aksesuarai gali pakenkti mūsų sveikatai?

Visi drabužiai gali būti stilingi, svarbu tai, kaip mes juos dėvime. Ar bandome išpildyti visuomenės kuriamą madingą įvaizdį, o gal ieškome savo asmeninio stiliaus?

„Pigią bižuteriją vadinu greitosios mados plastikiniais šiaudeliais. Nauda iš jų menka, o problemų tiek aplinkai, tiek mums patiems gali sukelti begalę. Blogiausia tai, kad tokio pobūdžio papuošalai dažnai gaminami iš prastos kokybės metalų, kurie ne vienoje valstybėje yra uždrausti. Laikui bėgant, jie išskiria pavojingas chemines medžiagas, o juk žiedai ir auskarai turi artimą kontaktą su mūsų kūnu, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkė. – Aš pati ilgą laiką kentėjau nuo dermatito. Tuo metu labai mėgau nešioti didelius, pigios bižuterijos žiedus. Jų atsisakiusi pastebėjau, kad rankų dermatitas visiškai išnyko. Neretai pamirštame, kad mūsų nešiojami drabužiai ir papuošalai palieka pėdsaką mūsų organizme. Tad turėtume juos rinktis kokybiškus, vengti kenksmingų medžiagų.“

Vertybės – iš šeimos moterų

K.Purytė pasakoja pirmąjį savo mados tinklaraštį pradėjusi rašyti dar paauglystėje, prieš daugiau nei 10 metų. Tuo metu greitoji mada buvo neseniai įžengusi į Lietuvos rinką.

„Visi labai žavėjosi lengvai prieinamais greitosios mados drabužiais ir skubėjo jų įsigyti. O mano tėvai manė, kad tai nereikalinga. Norėdama atrodyti stilingai, ėmiau ieškoti alternatyvų, kurios būtų draugiškos mano kišenei. Pradėjau lankytis dėvėtų drabužių parduotuvėse – jose rasdavau tikrų perliukų. Neretai kėliau sau iššūkius: ar galima stilingai apsirengti už 10 litų? Išties, už tokią sumą pavykdavo atrodyti tiesiog puikiai. Tad anglų kalba ėmiau rašyti tinklaraštį, kuriame dalijausi patirtimi ir įžvalgomis. Per pirmąjį pusmetį jį aplankė apie pusę milijono žmonių, – prisimena pašnekovė. – Toks buvo mano pirmasis sąmoningas žingsnis į tvarią madą ir atsakingą gyvenimo būdą. Jau paauglystėje supratau, kad visi drabužiai gali būti stilingi, svarbu tai, kaip mes juos dėvime. Ar bandome atitikti visuomenės kuriamą madingą įvaizdį, o gal ieškome savo asmeninio stiliaus?“

Kristina pripažįsta, kad paauglystėje draugėms ne kartą teko meluoti, kad stilingą drabužį pirko greitosios mados, o ne antrųjų rankų parduotuvėje. Tuo metu pigesnių ir originalių alternatyvų ieškojimas buvo suprantamas kaip menkesnių pajamų ženklas. Tačiau vėliau savo tinklaraštyje pašnekovė ėmė atvirai kalbėti apie dėvėtų drabužių sukuriamą galimybę atrodyti vis kitaip, eksperimentuoti, atrasti savo stilių, nekenkti gamtai ir neišleisti krūvos pinigų.

„Laikui bėgant, apleidau savo tinklaraštį, nes jo rašymas ėmė priminti kovą su vėjo malūnais. Baigusi mokyklą, ėmiau studijuoti mados komunikaciją ir verslą, domėjausi tvarumu, lankiau įvairius seminarus, mokiausi užsienyje. Supratau, kad tvari ir atsakinga mada yra mano gyvenimo būdas, tad turiu daug įžvalgų, kuriomis galiu pasidalyti su kitais. Taip pribrendau antrojo tinklaraščio rašymui, kuris tapo ne vienos moters apsipirkimo gidu.“

K.Purytė šypsosi aistrą madai paveldėjusi iš savo šeimos moterų – mamos, močiutės, tetų. „Mano močiutė ir šiandien dažnai renkasi antrų rankų madą, su ja daug diskutuojame apie vartotojiškumą, gamtosaugą. Tad pagrindinės vertybės – kūrybiškumas, gebėjimas maksimaliai panaudoti spintoje jau turimus drabužius, tvarumas – mane lydėjo nuo vaikystės. Tiesiog vėliau šias vertybes galutinai išsigryninau ir supratau, kad mano patirtis gali būti naudinga ir kitiems“, – sako ji.

Ilgaamžių drabužių priežiūra

Tad kaip apsirengti tvariai ir stilingai? Juk ne visiems priimtinos dėvėtų drabužių parduotuvės. Be to, norint jose atrasti tikrų perlų, reikia skirti daug laiko. Pasak K.Purytės, dėvėti drabužiai yra tik viena iš alternatyvų. Siekiant tvaresnio stiliaus, pirmiausia reikia pažinti save ir suprasti, ko mums iš tikrųjų reikia asmeninėje spintoje.

„Pulti į kraštutinumus nesveika. Tikrai nebūtina visų drabužių pirkti tik antrųjų rankų parduotuvėse. Jei renkatės greitąją madą, tai dar nereiškia, kad negyvenate tvariai, – pastebi pašnekovė. – Svarbiausia – kokybiški pasirinkimai. Jeigu žmogus greitosios mados parduotuvėje įsigyja geros kokybės džinsus ir juos dėvi penkerius metus, tokio poelgio tikrai negalima vadinti švaistūnišku. Atvirkščiai – tai rodo, kad pirkėjas apgalvojo būsimą pirkinį ir nusipirko tai, ko jam iš tikrųjų reikėjo. Žinoma, į apsipirkimą greitosios mados parduotuvėje reikėtų žvelgti labai atsakingai, nes mūsų pasirinkimai skatina gamintojus gaminti vis daugiau.“

Pašnekovės teigimu, norint gyventi tvariau ir atrodyti stilingai, pirmiausia reikėtų išsiugdyti tinkamus įpročius. Greitoji (ir bet kokia kita) mada labiausiai kenkia aplinkai, kai perkama impulsyviai, neapgalvotai. Prisipirkę mums visai nereikalingų drabužių, juos metų metus laikome spintoje, kol galiausiai išmetame. Taip skatiname aktyvią daiktų, kurių pasauliui visai nereikia, gamybą. Tad, anot K.Purytės, pirmasis žingsnis į tvarią spintą yra savo garderobo išsigryninimas.

„Ištraukite visus drabužius iš spintos, juos peržiūrėkite ir atsakykite sau į keletą klausimų. Koks yra jūsų gyvenimo būdas? Kokių aprangos detalių jums iš tikrųjų reikia? Kokia turėtų būti jūsų spintos spalvų paletė? Kokio stiliaus drabužių reikia daugiausia – sportinių, formalių, romantiškų? Atsisakykite visko, ko nenešiojate jau keletą metų. Šių drabužių neišmeskite – išmainykite juos, parduokite ar atiduokite perdirbti, – pataria ji. – Susidėliokite savo stiliaus akcentus ir apgalvokite, kas jūs esate, kokie drabužiai geriausiai atspindi jūsų gyvenimo būdą. Nereikalingų drabužių dažniausiai prisiperkame dėl to, kad nelabai suprantame, ką iš tikrųjų mėgstame, kas mums tinka ir patinka. Pavyzdžiui, raudoni drabužiai man atrodo labai gražūs, bet pastebėjau, kad jų pati nenešioju. Savo spintoje turiu raudoną suknelę, kurią dėvėjau tik kartą. Tad dabar eidama apsipirkti į raudonus drabužius nė nežiūriu.“

Subtilu: mados žinovė siūlo rinktis klasikinius siluetus su moderniu prieskoniu. Domintis naujausiomis tendencijomis, svarbu jas interpretuoti savaip, kurti unikalų stilių. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak K.Purytės, šiuolaikiniame visko pertekusiame pasaulyje susidaro tam tikras paradoksas. Viena vertus, galime nusipirkti visko, ko tik širdis geidžia. Tačiau galiausiai žvelgiame į drabužių pilną spintą ir piktinamės, kad nėra kuo apsirengti. Taip nutinka dėl to, kad vaikomės tendencijų, kurios mums visiškai netinka. Tad savo stiliaus išgryninimas yra be galo svarbus.

Antras žingsnis į tvarią spintą – tinkama turimų drabužių priežiūra. Tik kruopščiai prižiūrimos aprangos detalės mums tarnaus ilgai ir nereikės skubėti jų keisti kitomis.

„Būtina atkreipti dėmesį į tai, kaip drabužius laikome savo spintoje. Turėkite omenyje, kad ant pakabų megztinių geriau nekabinti, nes išsitampo pečiai, jie praranda formą. Džinsai turėtų būti arba pakabinti, arba gražiai sulankstyti per siūles. Žinoma, į spintą turėtų keliauti tik švarūs drabužiai. Sezoninius, šiuo metu nereikalingus drabužius verta laikyti specialiose dėžėse, kad jie nedulkėtų, – pažeria patarimų K.Purytė. – Geriausia, kad spinta turėtų duris. Patariu vengti kabyklų, kuriose drabužiai dulka ir blunka nuo saulės šviesos.“

Individualus spintos turinys

Tvarios mados tinklaraštininkė pabrėžia, kad labai svarbu tinkamai skalbti drabužius. Būtina skaityti etiketes ir atsižvelgti į jose esančią informaciją. Jei etiketėje nurodyta, kad drabužis turi būti valomas sausai, tai reikėtų ir daryti.

„Delikačias aprangos detales, pavyzdžiui, šilkinius marškinius, reikėtų skalbti specialiuose skalbimo maišeliuose. Jie apsaugo audinius nuo grublėto skalbimo mašinos būgno, tad jie nėra sušiaušiami, sumažėja rizika jiems už ko nors užsikabinti. Norint apsaugoti drabužius nuo skalbimo mašinos būgno, taip pat verta juos skalbti išvirkščia puse. Žinoma, lengvi audiniai neturėtų būti skalbiami su lengvais audiniais. Esu mačiusi, kaip žmonės šilką skalbia su džinsiniu audiniu – tai didelė klaida. Tad siūlau nepatingėti ir tinkamai pasirūpinti savo drabužiais. Tada jie ilgai puoš ir džiugins“, – tikina K.Purytė.

Kalbant apie stilingo garderobo kūrimą, dažnai pabrėžiama, kad verta investuoti į keletą svarbiausių, klasikinių aprangos detalių. Taip bus galima sukurti bet kokį įvaizdį ir nereikės sukti galvos dėl to, ką apsirengti. Vis dėlto, pašnekovės manymu, didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti ne į universalius, neva visiems tinkamus drabužius, bet į tai, kas patinka būtent jums.

Nereikalingų drabužių dažniausiai prisiperkame dėl to, kad nelabai suprantame, ką iš tikrųjų mėgstame, kas mums tinka ir patinka.

„Kiekvienai moteriai pravers balti marškiniai – jie tinka visoms progoms ir atrodo puošniai. Garderobe nepražus ir kokybiški džinsai ir sportiniai bateliai, be jų mūsų kasdienybė jau neįsivaizduojama. Tačiau tikrai nereikėtų aklai sekti mados žinovų patarimais ir skubėti pirkti baltų marškinių, jei jie jums visiškai nereikalingi, – sako pašnekovė. – Jūsų asmeninę spintos kapsulę turėtų sudaryti drabužiai, kuriuos mėgstate nešioti kasdien. Pavyzdžiui, man labai patinka eko odos kelnės, šaltuoju metų periodu aš su jomis nesiskiriu. Tad mano spintos kapsulę sudaro moteriški, bet sykiu grubūs drabužiai. Tačiau kita moteris galbūt mėgsta gėlėtas sukneles ir romantiškus džinsinius švarkelius, o kelnių beveik nedėvi. Į tai ir reikėtų atsižvelgti kuriant savo garderobą.“

Individualu: spintos kapsulę turėtų sudaryti drabužiai, kuriuos mėgstate nešioti kasdien. Dėmesį kreipkite ne į universalią klasiką, bet į tai, kas iš tikrųjų patinka būtent jums. / Asmeninio archyvo nuotr.

Gaivi vasaros klasika

Artėjančiai vasarai mados tinklaraštininkė siūlo rinktis šviesius, natūralių medžiagų drabužius.

„Kalbant apie sezono tendencijas, džiugu, kad į madą pagaliau ateina natūralūs audiniai, ypač linas. Nors įsigyti kokybiško lino gaminių vis dar gana sudėtinga, džiugu, kad tokių drabužių vis daugėja. Norint atrodyti stilingai,  šį sezoną siūlyčiau aklai nesekti tendencijomis ir prisiminti vasaros klasiką. Dažnai be reikalo galvojame, kad tendencijos kasmet keičiasi. Iš tikrųjų viskas yra gana paprasta. Balti, vėjyje besiplaikstantys marškiniai visada bus madingi. Taip pat šiaudinės rankinės ir lengvos pastelinės ir ryškios spalvos, be kurių vasaros neįsivaizduojame, – atkreipia dėmesį K.Purytė. – Tvari mada nesivadovauja tendencijomis. Tikra kvailystė kiekvieną sezoną savo spintą drastiškai atnaujinti. Visada geriau rinktis klasikinius siluetus su moderniu prieskoniu. Žinoma, galima pasidomėti naujausiomis tendencijomis, tačiau jas interpretuokite savaip, atraskite savo stilių, žaiskite mada. Prisiminkite, kad drabužį reikia įsigyti ne tada, kai jis tampa madingas, bet tada, kai iš tikrųjų pajaučiate, kad jums jo reikia.“

Pasak pašnekovės, tvari mada yra apgalvota mada. Norint saugoti gamtą, tikrai nebūtina rinktis tik padėvėtų drabužių ar patiems siūti. Svarbiausia nepirkti impulsyviai ir suprasti, kokių aprangos elementų jūsų spintai iš tiesų trūksta. Greitosios mados parduotuvėse neleiskite prekybininkams jumis manipuliuoti ir supraskite, kodėl iš tikrųjų perkate vieną ar kitą stiliaus detalę.

„Nemažai žmonių į apsipirkimą žvelgia kaip į tam tikrą terapiją ir būdą greitai pagerinti sau nuotaiką. Nauji pirkiniai mūsų organizmą prisotina laimės hormonų ir mes patiriame euforijos jausmą, kuris kelia priklausomybę. Todėl labai svarbu išmokti pajausti, kada į parduotuvę keliaujame dėl noro pasijausti geriau, o ne dėl to, kad mums iš tikrųjų reikia naujo drabužio, – pataria K.Purytė. – Nepamirškime, kad mūsų pasirinkimai turi didelę įtaką. Gamintojai visada gamina pagal paklausą. Jei ji didelė, prekybos centrai užverčiami greitosios mados prekėmis. Tad svarbu pradėti nuo savęs ir suprasti, kad tai mes diktuojame, ko mums iš tikrųjų reikia. Gamintojai ir prekybininkai prie mūsų tik prisitaiko. Jei namo vėl parsinešę mums nereikalingus marškinėlius pagalvotume, kiek jų gamybai buvo sunaudota vandens, galbūt kitą kartą į apsipirkimą žiūrėtume sąmoningiau?“

GALERIJA

  • Pasirinkimas: mados stilistė K.Purytė teigia, kad šiais laikais kiekviena moteris gali būti madinga iš to, kas jau yra jos spintoje.
  • Rizika: pi­gi bi­žu­te­ri­ja, ku­rios sudė­ty­je yra pa­vo­jin­gų che­mi­nių me­džia­gų, ga­li pa­kenk­ti svei­katai, tad K.Pu­ry­tė pa­ta­ria pa­puoša­lus rink­tis itin at­sa­kin­gai.
  • Subtilu: ma­dos ži­no­vė siū­lo rink­tis kla­si­ki­nius si­lue­tus su mo­der­niu prie­sko­niu. Do­min­tis nau­jau­sio­mis ten­den­ci­jo­mis, svar­bu jas in­terp­re­tuo­ti sa­vaip, kur­ti uni­ka­lų sti­lių.
  • Individualu: spin­tos kap­su­lę tu­rė­tų su­da­ry­ti dra­bu­žiai, kuriuos mėgs­ta­te ne­šio­ti kas­dien. Dė­me­sį kreip­ki­te ne į uni­ver­salią kla­si­ką, bet į tai, kas iš tik­rųjų pa­tin­ka bū­tent jums.
  • Individualu: spin­tos kap­su­lę tu­rė­tų su­da­ry­ti dra­bu­žiai, kuriuos mėgs­ta­te ne­šio­ti kas­dien. Dė­me­sį kreip­ki­te ne į uni­ver­salią kla­si­ką, bet į tai, kas iš tik­rųjų pa­tin­ka bū­tent jums.
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Xxx

Medikų reikėtų paklausti ,ar guminiai džinsai ,aptemti labai rūbų nekenke kraujotakai , žmogaus sveikatai.Pavargome su aptemtais džinsais,pasmukus jiems žemiau, trukdydavo judesiui,žengti žingsnį ,Pasiilgome laisvų ,nevaržančiu judesio rūbų.

QWX

Sstilingas įvaizdis, neskriaudžiant gamtos tas pat kaip proto krušatis nepažeidžiant pilkųjų lastelių...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS