Ar žinojote, kas lemia pomidorų skonį? | KaunoDiena.lt

AR ŽINOJOTE, KAS LEMIA POMIDORŲ SKONĮ?

  • 1

Pomidoras yra vienvaldis daržovių lentynų lyderis parduotuvėse. Prekybininkai skaičiuoja, kad pernai „Maximos“ parduotuvėse jų per metus nupirkta apie 11 tūkst. tonų, o pardavimų pikas būna gegužę ir birželį. Tiek augintojai, tiek prekybininkai nuolat stengiasi, kad tokioje didelėje pomidorų įvairovėje kiekvienas rastų sau tinkamą skonį ir spalvą – pirkėjai gali rinktis nuo juodų pomidorų iki pomidorų vaikams. Tiesa, statistika rodo, kad populiariausi – tradiciniai lietuviški apvalūs pomidorai.

„Auginame 15 rūšių, iš kurių didžioji dalis egzotinės – retos veislės. Pavyzdžiui, auksiniai, gintariniai, kokteiliniai, vynuoginiai ir vaikų pomidorai. Dažnai žmonės nežino, kad pomidoro skonis priklauso ne nuo spalvos, o nuo to, kiek pomidoras turi natūralaus cukraus. Pomidorai matuojami pagal „Brix“ skalę ir, pavyzdžiui, mūsų auginami vaikų pomidorai yra šios skalės viršuje – patys saldžiausi“, – sako Bitė Valatkaitė, „Kietaviškių gausos“ marketingo ir komunikacijos vadovė.

Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė, pastebi, kad nors populiariausiais išlieka lietuviški apvalūs pomidorai ir pomidorai su šakelėmis, visgi didelis pomidorų pasirinkimas įkvepia klientus kasmet atrasti ir naujų, įdomesnių skonių ir formų pomidorus.

„Populiariausias pomidorų sezonas yra pavasarį, tuo metu jų pardavimai, palyginti su žiema, maždaug ketvirtadaliu didesni. Net vasara savo pardavimais pavasario nepasiveja, nors manome jog būtent vasarą jų suvalgoma daugiausiai. Jau liepą daržuose ir soduose pasirodęs derlius turi įtakos pardavimams parduotuvėse, bet ne suvartojimui. Tuo metu parduotuvėse pirkėjai daugiau ieško įdomesnių rūšių pomidorų, pavyzdžiui, juodųjų ar avietinių pomidorų, kurie vasarą patenka tarp populiariausiųjų“, – pastebi V. Drulienė.

Palyginti šių metų paskutines dvi liepos savaites su pirmomis rugpjūčio savaitėmis, avietinių pomidorų pardavimai „Maximos“ parduotuvėse išaugo beveik du kartus. Augintojų teigimu, avietiniai pomidorai yra vieni mėgstamiausių, nes jų skonis švelnus, odelė minkšta. Smulkiavaisių slyvinių pomidorų pardavimai augo 4,5 karto, garbanotų avietinių pardavimai didėjo 22 proc.

Augintojų šiltnamiuose dirba kamanės

Daugiau nei 8 tūkst. tonų daržovių per metus užauginančios „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose pomidorai veisiami padedami kamanių. Kamanės puikiai apdulkina augalus ne vien lauke, bet yra ypač vertingos dėl to, kad gerai dirba šiltnamiuose. Tokiu būdu sutaupoma daug rankų darbo, tačiau svarbiausia kamanių naudojimo priežastis – geresnis derlius.

„Su kamanių pagalba apdulkinti pomidorai yra didesni, jų viduje susiformuoja tvirtos pertvaros, o konsistencija būna itin gera. Be viso to, kamanėms reikėtų dėkoti ir už gausesnį derlių bei sodresnį vaisių skonį“, – pabrėžia B. Valatkaitė.

Pomidorai vertinami ne tik dėl skoninių savybių, jų vertę žino ir mitybos specialistai. Be visų kitų naudingų medžiagų, juose daugiau nei bet kurioje kitoje daržovėje ar vaisiuje yra antioksidanto likopeno.

Moksliškai įrodyta, kad jis stiprina mūsų imuninę sistemą, sumažina įvairių ligų tikimybę, yra svarbus vėžinių susirgimų profilaktikai. Taip pat įrodyta, jog likopeno kiekis pomidore didėja jį kaitinant – apdorojus pomidorą mūsų organizmui likopeną tampa ir lengviau įsisavinti.

Norint, kad pomidorai ilgai išliktų švieži, reikia jų nedėti į šaldytuvą, nes šaltis kenkia pomidorų skoniui, jis šaltyje nyksta. Taip pat pomidorus reikia laikyti koteliu žemyn – taip jie turės mažiau sąlyčio su oru.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A.

Reklama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS