Auginate katę? Pasak mokslininkų, kenkiate bioįvairovei | KaunoDiena.lt

AUGINATE KATĘ? PASAK MOKSLININKŲ, KENKIATE BIOĮVAIROVEI

  • 13

Katės Europoje neigiamai veikia vietos bioįvairovę ir atitinka svetimų invazinių rūšių klasifikaciją, skelbia Lenkijos gamtos apsaugos institutas.

Mokslininkai apibrėžė namines kates (Felis catus) kaip svetimas, nes jos buvo prijaukintos Viduriniuosiuose Rytuose. Taip pat katės laikomos invazine rūšimi, nes neigiamai veikia vietinę bioįvairovę.

Lenkijos gamtosaugos institutas skelbia ilgą sąrašą gyvūnų, kurie atitinka invazinių gyvūnų aprašą. Tarp jų – meškėnai, stiklasparnis ir mandarininė antis.

Institutas teigia, kad šios rūšys daro nenuspėjamą žalą laukinei Europos gamtai. Tyrimai rodo, kad katės Lenkijoje vidutiniškai nužudo ir suėda 583,4 mln. žinduolių ir 135,7 mln. paukščių per metus.

Pasirodžius tyrimo rezultatams, kačių augintojai ir mylėtojai išreiškė pasipiktinimą dėl tokio naminių kačių klasifikavimo ir baiminosi, kad toks pareiškimas gali iššaukti neapykantą katėms bei paskatinti blogai su jomis elgtis.

Institutui pasidalinus moksliniu straipsniu savo „Facebook“ puslapyje, pasipylė neigiamų komentarų lavina. Kai kurie rašė, kad instituto klasifikacija yra „kvaila ir kenksminga“, dar kiti ginčijosi, kad katės padeda reguliuoti graužikų populiaciją.

Institute dirbantis biologas Wojciech Solarz „AP News“ teigė nesitikėjęs tokios žmonių reakcijos. Pasak jo, dar nei vienos gyvūnų rūšies pridėjimas prie invazinių rūšių sąrašo nėra sukėlęs tokios pasipiktinimo bangos.

Veterinarė, knygos „Laiminga katė“ autorė Dorota Suminska nacionalinėje Lenkijos televizijoje sakė: „Paklauskite, ar žmogus nėra neinvazinių rūšių sąraše“. Ji teigė, kad katėms suverčiama per daug kaltės dėl mažėjančios bioįvairovės.

W. Solarz teigimu, tyrimo rezultatai niekaip nesusiję su kačių engimu ar tuo labiau naikinimu. Institutas tiesiog rekomenduoja kates rečiau leisti į lauką tuo metu, kai peri paukščiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

po to kai per kai per kaimus kaip maras

praslaiuze surasinetojai.... o is ju paskos cipuotojai....neliko nei sargiuku nei rainiuku....

mano kate suaugusi

metu daugiau kaip 6 .... ka man daryt ka ji nebeaugtu ?

oho

kokia laimė, kad dar pasitaiko tokių didelių proto krūvų, kaip "katės...", "aga"...Manau, kad tai jie išrado mokslą. jūsų žiniai, gražųs gudruoliai: visi sausumos gyvūnai yra invaziniai. Paaiškinu dviems gudruoliams: visi mes prieš daugelį metų išlipome iš tos pačios balos, net ir jūs abu su savo dviem smegenų ląstelėm (įkvėpt--iškvėpt), taigi, ABUDU PRADĖKIT UTILIZACIJĄ NUO SAVĘS...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS