Daigų auginimo subtilybės: ką reikia žinoti? | KaunoDiena.lt

DAIGŲ AUGINIMO SUBTILYBĖS: KĄ REIKIA ŽINOTI?

Ilgos vegetacijos daržovių: kopūstų, pomidorų, agurkų, salierų, porų, svogūnų, paprikų, baklažanų, dumplūnių, smidrų, salotų ir kai kurie prieskoninių augalų sodinami daigai. Sėklų paruošimas ir daiginimas iš daržininkų reikalauja nemažai žinių.

Ilgos vegetacijos daržovių: kopūstų, pomidorų, agurkų, salierų, porų, svogūnų, paprikų, baklažanų, dumplūnių, smidrų, salotų ir kai kurie prieskoninių augalų sodinami daigai. Sėklų paruošimas ir daiginimas iš daržininkų reikalauja nemažai žinių.

Sėklos laikomos stiklainiuose

Sėklomis reikėtų skubiai pasirūpinti tiems daržininkams, kurie to dar nepadarė, bet prieš vertėtų žvilgtelėti į pernykštes jų atsargas. Mat dauguma daržovių sėklų išlieka daigios daugelį metų. Vis dėlto kai kurių daržovių sėklos daigios neilgai, todėl prieš sėjant reikėtų patikrinti jų daigumą. Pravartu žinoti, kad sėklos nemėgsta labai sausos ir labai drėgnos vietų. Patartina jas laikyti pakeliuose sandariai uždarytuose stiklainiuose. Patalpoje temperatūra neturėtų būti aukštesnė kaip 12 °C.

Prieš tikrinant daigumą nesunku geras sėklas atskirti nuo blogų – supylus jas į vandenį, geros sėklos nuskęs, o plūduriuojančias reikėtų išmesti. Sėklų daigumui įvertinti imama 10–100 sėklų, priklausomai nuo turimo jų kiekio ir stambumo. Daiginti galima lėkštelėse, medinėse dėžutėse, vazonėliuose, medinėse arba stiklinėse vonelėse. Į jas pripilama švaraus perplauto smėlio, pjuvenų, pridedama vatos, marlės ar sugeriamojo popieriaus. Smėlis lėkštelėje ar kitoje talpykloje išlyginimas, sėklos išdėstomos ir mentele įspaudžiamos į smėlį ar kitą pasirinktą terpę. Taip paruoštos sėklos pridengiamos kita lėkštele ar stiklu ir statomos šiltoje vietoje. Sėklas galima daiginti tiesiog drėgname (ne šlapiame!) skudurėlyje.

Daiginimo trukmė nevienoda

Daiginimui reikia nuolatinės drėgmės ir atitinkamos temperatūros (20–30°C). Po 7–15 dienų sudygusios sėklos suskaičiuojamos ir apskaičiuojamas daigumo procentas. Sudygusiomis sėklomis laikomos tos, iš kurių per numatytą laiką išauga daigelis, lygus sėklos dydžiui.

Daržovių sėklų daiginimo trukmė nevienoda: kopūstų, griežčių, ridikėlių, ridikų, salotų, žirnių daigumas nustatomas praėjus 7 dienoms po pasodinimo, agurkų – 8, burokėlių, pupelių ir pupų – 10, svogūnų – 12, morkų, pomidorų ir špinatų – 14, petražolių ir salierų – 15 dienų.

Jei sėklų daigumas mažesnis kaip 50 proc., sėklų sėti neverta, nes žemėje jų sudygtų tik 20–30 proc.

Patikrinus sėklų daigumą, apskaičiuojama, kokį daigų kiekį reikės užauginti. Reikia neužmiršti, kad atsodinimui reikia skirti papildomai 20 proc. daigų. Patikrinus sėklų daigumą, jas jau galima sodinti į daigyklas.

Kaip sėti daigams?

Inspektai ir polietileniniai šiltnamiai daigams auginti pradedami ruošti jau nuo vasario pabaigos. Jų neturint daigų galima užsiauginti ir namuose – ant palangės ar oranžerijoje.
Agurkų ir kitų moliūginių daržovių sėklos, nemėgstančios persodinimo, sėjamos į puodelius, kubelius ar kasetes. Puodeliai gali būti plastmasiniai (indeliai nuo jogurto ar grietinės), keraminiai, popieriniai, taip pat tetrapakai nuo pieno. Galima panaudoti ir kiaušinio lukštus.

Kopūstų, pomidorų, salierų sėklos pirmiausiai sėjamos į dėžutes (medines, plastmasines, gali būti net konservų dėžutės, jei reikia mažo kiekio daigų). Dėžutė pripildoma (1 cm iki viršaus) substrato, į kurį skirtingos daržovės sėjamos eilutėmis, o pakrikai – vienos rūšies. Grioveliai substrate įspaudžiami pieštuku ar specialiu trafaretu, ant sėklų užsijojama smėlio ir palaistoma. Ant dėžutės būtina užrašyti daržovės pavadinimą ir veislę. Dėžutės pridengiamos polietileno plėvele ar stiklu ir statomos daigynuose šiltnamiuose, ant stelažų arba ant žemės. Šviesos dygimui nereikia.

Kaip pikiuoti?

Sėkloms sudygus, skilčialapių arba kai kurių daržovių (pomidorų, salierų) pirmo tikrojo lapelio tarpsnyje (maždaug 15–18 dienų nuo sėjos) daigeliai pikuojami į puodelius arba į didesnes dėžutes (pomidorai, kopūstai). Puodelių dydis priklauso nuo auginamos daržovės ir augimo trukmės. Kuo ilgiau daigai auga, tuo didesnio skersmens reikės puodelių. Parą prieš pikiavimą daigai puodeliuose gerai sudrėkinami. Išpikiavus palaistoma pro smulkų sietelį. Auginant namų sąlygomis, išpikiuoti daigeliai statomi į šviesesnę vietą – ant palangės, oranžerijoje ant lentynų, išnešami į verandą (jeigu ji šildoma).

Svogūnų ir porų daigeliai gali augti dėžutėse. Jų daigeliai yra labai gležni, todėl nepikiuojami. Jeigu labai tankiai sudygo, reikia truputį praretinti. Daigams augant sudaromos reikiamos mikroklimatinės sąlygos, daigai laistomi rytais.

Svarbu daigų kokybė

Priklausomai nuo daržovių rūšies, daigų auginimo trukmė yra skirtinga. Pagal daigų auginimo trukmę juos galima skirti į kelias grupes: daržovės, kurių daigai auga 50–60 dienų (salierai, porai, paprikos), tos, kurių daigų auginimo trukmė – 45–50 dienų (ankstyvieji kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, pomidorai), tos, kurių daigai užauga per 35–40 dienų (vidutinio vėlyvumo ir vėlyvieji kopūstai, porai) bei daržovės, kurių daigai auginami 25–30 dienų (arbūzai, aguročiai, patisonai, melionai, salotos, agurkai). Daigų auginimo trukmė taip pat priklauso nuo daržovių sėjos laiko.

Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių gerą daržovių derlių, yra daigų kokybė. Ji priklauso nuo substrato, kuriame daigai auginami, apšvietimo, temperatūros, drėgmės ir maitinamojo ploto. Kad daigai neperaugtų, reikia pasirinkti tinkamą jų sėjos laiką. Tai priklauso nuo to, kur ir kada daigai bus persodinami (ar į lauką, ar į šiltnamį).

Visi mėgsta šviesą

Į šiltnamius sodinamų daržovių sėjos laikas priklauso nuo šiltnamio tipo (stiklinis ar dengtas polietileno plėvele), šilumos (šildomas ar nešildomas). Didelės įtakos turi ir meteorologinės sąlygos, ypač gaunamos šviesos kiekis. Auginant daigus sausį–vasarį, jiems reikia papildomo apšvietimo, nes nepakanka natūralaus apšvietimo.

Jei oro temperatūra patalpoje per aukšta, daigai ištįsta, būna lepūs. Esant per drėgnam substratui ir žemai jo temperatūrai, sutrinka maisto medžiagų apykaita, šaknims trūksta oro, daigai blogai auga, gali susirgti pašaknio ligomis. Jei augimo metu patalpoje būna labai saulėta ir karšta, daigus reikia apipurkšti vandeniu. Tai geriausia daryti pirmoje dienos pusėje.

Skirtingų daržovių daigams augant reikalinga nevienoda temperatūra. Kopūstų, porų, svogūnų, salierų daigai saulėtą dieną gerai auga esant 14–18 °C, apsiniaukusią dieną – 12–16 °C, naktį – 6–10 °C temperatūrai, pomidorai – 20–26 °C saulėtą dieną, 17–19 °C – apsiniaukusią dieną ir 10–12 °C temperatūrai naktį, agurkams labiausiai patinka 25–28 °C temperatūra saulėtą dieną, 19–21 °C – apniukusią ir 12–14 °C naktį.

Į durpes nemaišykite komposto

Didelę reikšmę daigams auginti turi tinkamas substrato pasirinkimas. Jis turi būti lengvos mechaninės sudėties, purus, nesudaryti plutelės, pralaidus orui ir vandeniui, neužkrėstas ligomis ir kenkėjais, turtingas organinėmis ir mineralinėmis medžiagomis, nepiktžolėtas.

Substratas daigams auginti turi būti tinkamo rūgštumo ir turėti optimalų maisto medžiagų kiekį. Prieš naudojant paruoštų durpių substratą, reikia jį paskleisti, kad prasivėdintų. Jei durpės nėra drėgnos, labai svarbu tinkamai jas sudrėkinti – tada suaktyvėja mikroorganizmų veikla, amoniakinis azotas, kurio perteklius kenksmingas daigams.

Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės. Tuomet yra nemaža tikimybė patekti ligų sukėlėjams ir kenksmingoms medžiagoms.

Kodėl sutrinka augimas?

Labai svarbu substrato rūgštumas. Optimalus substrato rūgštumas daigams –  6,0–6,6 pH, agurkams – 6,2–6,8 pH, paprikoms, salierams – 6,3–6,6pH, pomidorai pakenčia rūgštesnį substratą – 6,0–6,5pH, kopūstams –  6,5–6,7pH. Kai substrato rūgštumas netinkamas, sutrinka maisto medžiagų įsisavinimas,  taip pat ir augalų augimas.

Pagrindinės daigų augimo sutrikimo priežastys: šaltas laistomas vanduo, netinkamas durpių ar žemės rūgštumas, per žema substrato temperatūra ir per didelė jo drėgmė. Jei daigams augant bus pakankamai šviesos, bus tinkama temperatūra ir drėgmė, daigai užaugs gražūs ir sveiki.


Geriausios dienos sėti ir sodinti

Kovo 10 ir 11 d. labai gerai sėti svogūnus laiškams, salotas, špinatus, krapus, lapinius prieskoninius augalus, daugumą vaistažolių, agurkus, pomidorus, ankstyvuosius kopūstus, paprikas. 
Visiškai netinkamos sėti ar sodinti dienos: kovo 26, 27, 30, 31 d.

Šaltinis: „Populiarus astrologinis kalendorius

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Daržininkė

Manau kad Žebrauskienė truputį "nusišnekėjo". Gal jai mažai patirties, ar mokslo, bet aš viską esu išbandžiusi praktiškai, iš to tutiu naudą ir ne visiškai sutinku su "mokslininkės" nuomone. Jai dar daug reikia ko mokytis iš kitų, geriau išmanančių apie daigų auginimą. Parašyti straipsnį yra paprasta remiantis literatūra, bet praktiškai minėta "mokslininkė" yra per silpna mokyti kitus.

Vadas

Niekada nežiūriu į zodiako ženklus arba kitus astrologinius išvedžiojimus-tai burtai.Reikia stebėti fenologinius reiškinius ir laikytis agrotechninių reikalavimų ir visada gausi gerą derlių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS