Pavojaus varpais – dėl vešlaus gražuolio | KaunoDiena.lt

PAVOJAUS VARPAIS – DĖL VEŠLAUS GRAŽUOLIO

Be jau pagarsėjusio skausmingus odos nudegimus sukeliančio Sosnovskio barščio, uostamiestyje žaibiškai plinta kur kas pavojingesnė augalų rūšis – japoninis pelėvirkštis. Kai kurie sodininkai jį augina dėl grožio, nė neįtardami apie kilusią grėsmę.

Netoli Dauparų kaimo galima rasti įspūdingo dydžio šios invazinės rūšies atstovų augavietę. Neretas gyventojas juos augina dėl grožio. Tuo metu specialistai šį augalą ragina nedelsiant naikinti.

Nors Lenkijoje, Olandijoje, Anglijoje su pelėvirkščiu kovojama jau daugybę metų, tačiau kol kas visos pastangos yra bevaisės.

"Japoninis pelėvirkštis, o teisingiau – japoninė reinutrė, dar baisesnė už Sosnovskio barštį. Jeigu jis prisitaikys ir pradės brandinti sėklas, pridarys daug žalos. Anglija skiria milijonus svarų sterlingų kovai su šia invazine rūšimi, bet kol kas nematyti nė menkiausios prošvaistės ja atsikratyti", – teigė Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis.

Esą šiuo metu Lietuvoje, priešingai nei yra visoje Europoje, japoninis pelėvirkštis neįtrauktas į invazinių augalų sąrašą. Jis dauginasi taip sparčiai, kad ateityje jam smarkiai išplitus gali būti neįmanoma kažką padaryti.

E.Paplauskis neabejoja, jog augalo keliama grėsmė – didžiulė, todėl įspėjo gyventojus jokiu būdu jo nesodinti. Jis daro žalą vietinėms ekosistemoms, žemės ūkui, kraštovaizdžiui.

Tiesa, žmogui minėtas augalas nėra pavojingas ir alerginių reakcijų nesukelia.

Japoninis pelėvirkštis (lot. fallopia japonica) – rūgtinių (polygonaceae) šeimos stambus žolinis augalas, kilęs iš Rytų Azijos. Šnekamojoje kalboje dar vadinamas bambuku. Tai labai vešlus augalas, galintis užaugti iki 3–4 m aukščio. Lapai paprastieji, ovalūs, lygiakraščiai, 7–14 cm ilgio ir 5–12 cm pločio.

Žiedai smulkūs, balti arba kreminiai. Paprastai žydi vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje.

Kova su tokiomis svetimžemėmis rūšimis yra labai svarbus žingsnis, siekiant sustabdyti savo krašto vietinės biologinės įvairovės nykimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Japoninis rūgtis padeda kovoti su Laimo liga. O ši pasirodo ne taip jau retai -apie 10-20proc nepasiduoda antibiotikams.

Palaikau praktikas komentarą.

Australija yra pavyzdys visiems kaip negalima įvežti to ko negalima. Tas pats su ba buin ais, įsileidžiam visa EU paskui gaudo, kovoja po visą pasaulį.

PRAKTIKAS

Pirmiausia atidaro visas sienas, o po to kovoja. Neaišku kam tada reikalinga Veterinarijos tarnyba? Juk turėtų būti sąrašas augalų, sėklų ir gyvūnų, kurių negalima įvežti. O tai kas kaip nori, taip ir daro. Po to skėsčioja visi rankomis ir nuostolius skaičiuoja,-kiaulių maro pavyzdys dar nieko nepamokė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS