Sušvelnintas pagrindinis nykstančių rūšių apsaugos įstatymas: kas pasikeitė? | KaunoDiena.lt

SUŠVELNINTAS PAGRINDINIS NYKSTANČIŲ RŪŠIŲ APSAUGOS ĮSTATYMAS: KAS PASIKEITĖ?

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pirmadienį baigė derinti nuostatas, kuriomis sušvelninamas Esančių pavojuje rūšių įstatymas – daugumos amerikiečių palaikomas teisės aktas, padėjęs apsaugoti tokius gyvūnus kaip pilkieji vilkai, baltagalviai ereliai ir rudieji lokiai.

Be kita ko, iš įstatymo šalinama nuostata, kad nykstančioms ir pažeidžiamoms rūšims automatiškai taikomas toks pats apsaugos statusas, taip pat atsisakoma principo, kad sprendžiant dėl rūšių apsaugos statuso į ekonominius veiksnius visiškai neturi būti atsižvelgiama.

Šiuos pakeitimus apibūdinęs kaip „patobulinimus“ vidaus reikalų sekretorius Davidas Bernhardtas (Deividas Bernhartas) savo pranešime rašo: „Geriausias būdas įgyvendini Pavojuje esančių rūšių įstatymą – daryti viską, ką galime, kad užtikrintume, jog jis jis išliktų veiksmingas siekiant pagrindinio tikslo – mūsų rečiausių rūšių atgaivinimo.“

„Veiksmingai administruojamas įstatymas užtikrins, kad daugiau išteklių galės nukeliauti ten, kur jos bus naudingiausios: apsaugai vietoje“, – sakė buvęs naftos ir dujų pramonės lobistas.

„Šiais teisėkūros veiksmais užbaigtos derinti nuostatos visiškai atitinka prezidento mandatą mažinti Amerikos visuomenei tenkančią reguliavimo naštą, neaukojant mūsų rūšių apsaugos ir gaivinimo uždavinių“, - pareiškė prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilberas Rosas).

Aplinkosaugos grupės į šias pataisas reagavo su nerimu ir sakė, kad sušvelninimai atvers kelią laipsniškam saugomų rūšių buveinių naikinimui, jeigu kiekvienas iš joms kenkiančių veiksmų bus pakankamai mažo masto.

„Šios pastangos žlugdyti nykstančių ir pavojuje esančių rūšių apsaugą pasižymi tomis pačiomis dviem ypatybėmis, būdingomis daugumai Trumpo administracijos veiksmų: tai yra dovana pramonei ir tai yra neteisėta“, - sakė nevyriausybinės organizacijos viceprezidentas Drew Caputo (Driu Kaputas).

„Su Trumpo administracija pasimatysime teisme“, – pridūrė jis.

XX amžiaus pradžioje daugelio rūšių, tokių kaip pilkieji vilkai, populiacijos Jungtinėse Valstijose buvo smarkiai sumažėjusios, bet priėmus Esančių pavojuje rūšių įstatymą, kurį 1973 metais pasirašė tuometis prezidentas respublikonas Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas), daugelis jų stulbinamai atsigavo. Pavyzdžiui, šiuo metu Uolinių kalnų šiaurinėje dalyje vilkų medžioklė dabar leidžiama.

1963 metais baltagalvių erelių, pavaizduotų JAV herbe, buvo belikę 417 perinčių porų. Mūsų dienomis jų yra apie 10 000.

2018 metais žurnale „Conservation Letters“ paskelbtame straipsnyje nurodoma, kad Esančių pavojuje rūšių apsaugos įstatymą remia apie keturi penktadaliai amerikiečių ir tik apie dešimtadalis gyventojų yra prieš jį nusistatę. Ši visuomenės parama išliko stabili pastaruosius du dešimtmečius.

D. Trumpo administracija nuo savo darbo pradžios ėmėsi keisti daugiau kaip 80 teisės aktų, susijusių su aplinkos ir sveikatos apsauga, siekdama sušvelninti verslui tenkančią reguliavimo naštą.

Aplinkosaugininkai prieš šias pataisas kovojo teismuose, o kai kurie sušvelninimai vėliau buvo atšaukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS