Zoologijos sode neskausmingai numarintas baltasis lokys Nordas | KaunoDiena.lt

ZOOLOGIJOS SODE NESKAUSMINGAI NUMARINTAS BALTASIS LOKYS NORDAS

  • 0

Talino zoologijos sodas antradienį atsisveikino su 17 metų amžiaus baltuoju lokiu Nordu, kuriam, nepaisant veterinarų pastangų ir visų turimų žinių, nepavyko užgydyti lėtinės žaizdos ant kairės užpakalinės letenos.

Remiantis Europos ir Amerikos veterinarų rekomendacijomis, galiausiai buvo priimtas sprendimas neskausmingai numarinti gyvūną, antradienį sakė zoologijos sodo atstovai.

Kaip pažymėjo zoologijos sodas, sprendimas numarinti Nordą buvo labai sunkus. Po lokio perkėlimo į naują aptvarą sužibusi viltis, kad jis pasveiks, gruodžio viduryje išblėso, nes Nordo letenos būklė dar labiau pablogėjo.

Pavasarį lokį pavyko perkelti į naują aptvarą, o Estijos gamtos mokslų universiteto veterinarai galėjo apžiūrėti jo nesveiką leteną, kuri jau seniai kėlė zoologijos sodo darbuotojų susirūpinimą.

Ankstesnis zoologijos sodo veterinarų gydymas pageidaujamo rezultato nedavė, todėl buvo kreiptasi į universiteto specialistus. Parengti gydymo planą taip pat padėjo Vienos ir Roterdamo zoologijos sodų veterinarai, jam pritarė Europos baltųjų lokių veisimo programos atstovas.

„Nepaisydami konsultantų perspėjimų, kad šis vienintelis įmanomas gydymas gali būti nesėkmingas, liepos mėnesį mes buvome nusiteikę optimistiškai ir tikėjomės, kad žaizda užgis. Deja, to neįvyko. Mes išnagrinėjome įvairias galimybes ir dar kartą pasitarėme su specialistais dėl baltojo lokio būklės. Tarptautinių specialistų nuomone, nesveika letena išprovokavo elgesio sutrikimą, kurio negalima išgydyti, todėl nėra ir vilčių, kad gyvūnas pasveiks. Jie rekomendavo eutanaziją“, – sakė zoologijos sodo direktorius Tiitas Maranas (Titas Maranas).

Antradienį Nordui buvo suleista anestetikų, ir tada universiteto bei zoologijos sodo veterinarai vienbalsiai nusprendė, jog gyvūną teks numarinti, kad jis daugiau nebesikankintų.

Nordas gimė 2001 metų lapkričio 24 dieną Vienos zoologijos sode. Į Taliną jis buvo atvežtas 2009 metų balandžio 10 dieną, kaip Maskvos zoologijos sodo dovana. Kurį laiką lokys gyveno ir Novosibirske. Maskvoje Nordas buvo vadinamas Kefirčiku (Kefyrėliu), nes labai mėgo kefyrą.

Jis turi du palikuonis: 2013 metais gimė Nora, dabar gyvenanti Vienos zoologijos sode, o 2016 metais Taline gimė lokiukas Aronas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS