Zodiakas ir darbas: koks esate darbuotojas? | KaunoDiena.lt

ZODIAKAS IR DARBAS: KOKS ESATE DARBUOTOJAS?

Kad kai kurie darbdaviai propaguoja darbuotojų atranką pagal Zodiako ženklus – jokia naujiena.

Tai nereiškia, kad „nesuderinama“ Mergelė, Skorpionas ar Dvyniai liks už „borto“, tačiau žinant jų dangiškas charakteristikas tampa paprasčiau burti darnią komandą, išmokti neskausmingai reaguoti į vieni kitų trūkumus, įvertinti ir visapusiškai pritaikyti gerąsias savybes.

Portalas apžvelgia, kokie esate darbuotojai pagal Zodiako ženklą ir ko galite tikėtis iš kitų. 

AVINAS

Per dažnai apibūdinamas kaip ambicingas ir nesąžiningas, Avinas sunkiau nei kiti kuria savo profesinį gyvenimą. Darbe Avinas veikia taip, lyg tai būtų išgyvenimo klausimas. Tai, jo įsitikinimu, būtina nenorint būti kitų sutryptam. Avinas sutinka dirbti komandoje su sąlyga, kad galės jai vadovauti. Jis mėgsta imtis iniciatyvos ir neretai sukuria savo paties įmonę. Šio Zodiako ženklo atstovo tvirtas požiūris, užtikrintumas įkvepia darbuotojų, galinčių jam pagelbėti ir pakurstyti jo autoritarinę prigimtį, pasitikėjimą. Gauta valdžia nepriverčia Avino nurimti – tai jo didžiausias trūkumas. Jis naudojasi valdžia, ja kartais piktnaudžiauja ir net stokoja atlaidumo tiems, kurie jam yra kažkuo naudingi. Visada nepatenkintas savo socialine padėtimi Avinas kuria vis naujus projektus. Ypač būgštaudamas dėl ateities jis nesupranta, kad tik eikvoja laiką siekdamas kelių viršūnių vienu metu. Kad triumfuotų, Avinui vertėtų išmokti susikoncentruoti ties svarbiausiu tikslu.

JAUTIS

Jaučio darbo metodas reprezentuoja tikrą įmonės komandinę kultūrą. Ar įsipareigotų kažkokiam projektui, ar prekiniam ženklui, ar produktui,  jis kolektyvo interesus laiko prioritetu ir užleidžia jiems savąsias ambicijas. Jaučio nuomone, kuo geriau klostysis visos įmonės veikla, tuo daugiau atsiras veiksnių, kurie padės jo asmeninės karjeros „gamybai“. Susirūpinęs dėl visų detalių, smulkmenų, Jautis nepraleis jų pro pirštus. Jautis pirma įsipareigoja, o tada saugosi, kad nepakirstų parodyto pasitikėjimo ir nesulaužytų taisyklių. Jo galimybės atrodo neišsemiamos, jį neretai galima išvysti ateinantį anksčiau ir išeinantį iš darbo vėliau nei kolegos. Būtinybė po kojomis jausti tvirtą pamatą Jautį verčia paraleliai užsiimti kita veikla ar megzti ryšius, kurie galėtų padėti patekus į aklavietę. Komandoje Jautis kalba mažai, bet jo nuomonę sprendžiant sudėtingus klausimus kolegos itin vertina. Jis gerai jaučiasi tiek dirbdamas fizinį, tiek protinį darbą – sužiba ir ūkyje, ir versle. Jam svarbu viena: žinoti, kuria vaga eina ir kur ji veda.

DVYNIAI

Juos paprastai įsivaizduojame nerūpestingus, besiblaškančiu, bet Dvyniai puikiai moka susikoncentruoti, jei užduotis jiems atrodo įdomi. Prieš sulaukdami finansinės sėkmės jie siekia būti įvertinti savo vadovų. Komunikacijos pirmūnai Dvyniai ieško darbo, kuriame galėtų bendrauti su žmonėmis – klientais, visuomene. Būdami puikūs derybininkai Dvyniai tiesia savo geležinę ranką ir padeda įveikti priešininkus, konkurentus nepakėlę balso ir nepraradę savo legendinės diplomatijos. Metams bėgant jie semiasi įvairios patirties ir parodo esą universalūs. Vienintelis trūkumas siekiant sėkmingos karjeros – Dvynių polinkis palikti sceną dar prieš sulaukiant pripažinimo iš savo aplinkos. Nuobodulys, sunkumai, niūri atmosfera yra veiksniai, lemiantys Dvynių sprendimą palikti darbovietę. Šio Zodiako ženklo atstovams būtų tinkamas savarankiškas darbas – tai jiems suteiktų galimybę išlaisvinti savo kūrybiškumą ambicingiems projektams, nors tektų pasiraitoti rankoves siekiant užsibrėžtų tikslų. Dvyniai turi savas darbo taisykles ir neretai atsisako paklusti toms, kurias diktuoja žmonės, galbūt labiau kvalifikuoti, bet Dvynių įsitikinimu, negebantys imtis rimtų iššūkių.

VĖŽYS

Keista, tačiau geriausia, ką gali, Vėžys duoda tuomet, kai jaučiasi nelaimingas, supykęs, neįvertintas, liūdnas, įskaudintas. Jam principo ir garbės reikalas yra visiems, kurie privertė taip pasijusti, parodyti, kokių gebėjimų turi, ir įrodyti, kad stipriosios jo savybės padeda ne siekti aukštų pareigų, o jas tiesiog pasiimti. Vėžiui neįmanoma jėga, prievarta primesti savo valios, užduoties ar idėjos. Jis užsisklendžia taip pat greitai kaip ir austrė. Vėžys nemėgsta varžybų – paprastai jis iš jų pasitraukia tiek dėl to, kad išvengtų galimo nulinčiavimo, tiek dėl to, kad nebūtų priverstas pats trypti varžovų. Siekti karjeros viršūnių jam padeda ypatingos, neklystančios intuicijos ir puikios atminties dermė. Beje, išskirtinės erudicijos Vėžys niekada nesipuikuos savo pasiekimais ir tikrai neištrauks vizitinės kortelės, kad pademonstruotų savo padėtį. Net pasiekęs karjeros aukštumas jis kitiems mieliau leis manyti, kad yra šešėlyje, – tam, kad turėtų laisvę tobulėti toliau ir siekti daugiau. Kolegas Vėžys globos kaip šeimos narius, nedvejodamas išties ranką, išklausys ir patars, jo išgirstos jūsų paslaptys išliks saugios – dėl to kolektyve jis yra išties vertinamas. Darbo konfliktų atveju Vėžys bus tas, kuris dėl šventos ramybės prisiims visas įmanomas kaltes, tada nusiskandins ašarose vienas sau ar ant artimo žmogaus peties ir, priėmęs šias pamokas, žengs toliau nei kiti galėtų įsivaizduoti.

LIŪTAS

Liūtas savo smalsumą patenkina pasitelkdamas spontaniškumą. Priešingai nei impulsyvus Avinas, Liūtas, prieš pasinerdamas į nuotykius ir darbo avantiūras, pagalvoja ir viską apsvarsto. Jis susidėlioja akcentus, apibrėžia savo strategiją, o tada jau iš esmės imasi projekto. Kuo sudėtingesnė atrodo užduotis, tuo Liūtas jaučiasi geriau ir su užsidegimu ją įveikia. Užuot mirkęs ramioje, saugioje darbovietėje, jis renkasi ambicingą postą, kuriame galės įrodyti savo pranašumus ir gebėjimą imtis iššūkių. Liūtas sutinka su tam tikrais apribojimais, bet būtina sąlyga – kad tos kliūtys, nepatogumai teiktų finansinės naudos ar bent tvirtos motyvacijos. Ypatingą atsakomybę prieš save patį jaučiančiam Liūtui nebūtina turėti „svarių“ diplomų, kad susikurtų sau puikią vietą po saule. Jis geba pakilti, ir tai žino, todėl nepuola į neviltį patyręs nesėkmę, be to, yra įsitikinęs, kad atidavė geriausia, ką galėjo. Maža dėmelė spindinčioje Liūto karjeroje – pernelyg didelis susireikšminimas, kuris jį stumia eiti vis toliau, lipti vis aukščiau. Neatsispyrus autoritariškumui  ir piktnaudžiavimui valdžia, deja, žlunga Liūto reputacija.

MERGELĖ

Mergelės dažniau įdarbina savo smegenis nei raumenis ir naudojasi savo nuostabia atmintimi, kad pasiektų geriausių rezultatų. Pasižymi punktualumu, atvyksta ir išvyksta laiku. Ir nekenčia darbo paskutinę minutę, kuris sujaukia kitus planus. Mergelių kompetencija atrodo beribė, skirtingai nei ambicijos. Pasiekusios tikslą jos saugiai įsikuria ir nebenori peržengti komforto zonos. Mergelės pasitenkina tuo, kad savo srityje pačios jaučiasi profesionalios ir įvertintos kitų. Jos paprastai nesiekia vadovaujančių pareigų ir renkasi šešėlį, kuriame kartkartėmis nepastebimos galėtų patraukyti virveles. Efektyvus bendradarbiavimas, akivaizdus pragmatizmas ir prisiimta atsakomybė už itin svarbias darbo užduotis – tai Mergelės bruožai. Šios Zodiako ženklo atstovai – perfekcionistai, ir ši savybė priveda iki to, kad darbe ima kreipti dėmesį į menkiausias detales pamiršdami, kad sėkmė neretai labiau priklauso nuo žmogiškumo, gerų kolegiškų santykių nei nuo techninių parametrų. Iš to kyla bendravimo su komanda problemų. Mergelės darbe dažniau pelno vadovų įvertinimą nei kolegų pasitikėjimą. Jos noriai tvarko dokumentus, „skaičiukus“, sudarinėja darbotvarkes ir tvarkaraščius. Trūkumas – iš pusiausvyros Mergeles išveda galimi pokyčiai, tvarkos sugriuvimas, apskritai kažkokia reforma destabilizuoja, išmuša iš vėžių.

SVARSTYKLĖS

Svarstyklės savo emocinio komforto stygių kompensuoja papildomais darbais. Paradoksas – juos užsikrauna ne todėl, kad labai siektų karjeros, bet todėl, kad harmoningas asmeninis gyvenimas joms svarbiau nei profesinis. Pomėgis bendrauti jas nukreipia į veiklą, kuriai palaikyti būtini ryšiai. Svarstyklės pasitenkinimą jaučia bendraudamos su publika, klientais. Tokiai rafinuotai asmenybei lengvai atsiveria durys į menų pasaulį. Svarstyklių vaizduotė įsijungia vos paprašius kažką sukurti ir atrodo neturinti ribų. Nuobodus darbas jas taip išsekina, kad negali nė sutelkti į jį dėmesio. Nekenkdamas kolegoms, nelipdamas per kitų galvas šio Zodiako ženklo atstovas tyliai ir pamažu kloja taką į aukštas pareigas, kurias gauna dėl savo komunikacinių gabumų ir profesinių žinių. Diplomatija tikrai nėra vienintelis Svarstyklių talentas, kuriam turėtų būti dėkingos už sėkmę. Dėl Saturno įtakos Svarstyklės atrodo subtilios, susirūpinusios teisingumu ir harmonija – tai joms vertybė.  Su kolegomis ar vadovais jos yra politiškai korektiškos, aštrius kampus nugludina gindamos savo principus. Svarstyklių koziris darbe – subtilumas.

SKORPIONAS

Nuovokus ir pastabus Skorpionas sužiba talentais, vos pasitaikius progai pasireikšti prieš kolegas. Šis subtilus psichologas išdrįsta leistis į labiausiai užslėptas žmogaus sielos įdubas ir padeda savo kolegoms įveikti vidinius konfliktus, kuriuos sutramdyti vieni patys jie yra bejėgiai. Skorpionas nemėgsta judumo darbo srityje ir efektyviai veikia ten, kur ir yra numatęs stabiliai įsikurti. Jis žavi ir baugina vienu metu. Profesinėje plotmėje jis tuo puikiai naudojasi, kad sulauktų patrauklių darbo pasiūlymų. Skorpionas individualistas, jam sunku dirbti komandoje, o tai darydamas jaučia nerimą dėl to, kad yra priklausomas nuo kitų. Tačiau tai jam nekliudo organizuoti užduotis kitiems darbuotojams. Jei veiklai pritrūksta kokio nors diplomo, kvalifikacijos pažymėjimo, Skorpionas tikrai bus tas, kuris sieks savo kompetencijų tobulinimo visais įmanomais būdais. Šis vienišius geba sutelkti energiją ir patirtį savos įmonės kūrimui. Būdamas pats sau viršininkas jis išlieka budrus ir nebūna apgautas tų, kurie pavydi sėkmės. Visgi jo savimeilė labai nukenčia patyrus nesėkmę. Skorpionas geba išvengti spąstų, bet lieka pažeidžiamas jį kritikuojančių ir menkinančių konkurentų.

ŠAULYS

Šaulys neturi jokio poreikio būti tarp keturių sienų, kad sėkmingai dirbtų įmonėje. Rutina jį sekina, tačiau pakliuvęs į tokią darbo pelkę Šaulys paprastai puola ją „ravėti“ ir jo užsidegimo bei poreikio išbandyti įvairias naujoves dėka pavyksta susikurti oazę. Aukštas intelektas jam lemia spindinčią karjerą, kurios sparčiai raidai, deja, kliudo nenuoseklumas ir reikalingų veiksmų vilkinimas. Iš esmės Šauliui tai nė nerūpi, vienintelė jo ambicija – galimybė veikti laisvam, nevaržomam. Skirtingai nei Avinas, kuris nuo vieno projekto puola prie kito, Šaulys nedvejodamas nusileidžia, žengia žingsnį atgal tam, kad vėliau galėtų nekliudomas žengti pirmyn ir iki galo. Jo asmenybė daro kur kas geresnį įspūdį nei tinkamai sudėliotas gyvenimo aprašymas. Šaulys nesunkiai įtikina potencialius darbdavius pasirinkti būtent jį ir būtent jam skirti aukštas pareigas. Kiekviena veikla, kad ir kokia ji būtų, Šauliui yra lyg tramplinas, vedantis jį į triumfą. Jei įgavęs pagreitį jis ir suklumpa, jau už akimirkos vėl gauna galimybę šokti aukštyn. Tokią neįtikėtiną sėkmę Šauliui lemia jo asmeniniai įgūdžiai ir gebėjimas prisitaikyti prie bet kokios situacijos.

OŽIARAGIS

Jei reikėtų apibūdinti darbuotoją Ožiaragį dviem žodžiais, tai būtų „pareigos jausmas“. Stabilus, tikras ramstis, darbuotojas, padedantis formuoti tvirtą įmonės pagrindą, be kurio jos vystymasis neįmanomas. Ožiaragis įvykdo visus tvarkaraščius, visus planus ir nurodymus. Jis nelaukia, kol jam bus patikėta atsakomybė įveikti sunkias užduotis. Ožiaragis veikia lėtai, bet užtikrintai ir puikiai išmano savo darbą, o ne imituoja tai. Jei jis pluša pasiraitojęs rankoves, o kiti tuo metu nepakelia nė piršto, Ožiaragis ima griežti dantį ir tai akivaizdžiai parodo. Jis darbe yra ne tam, kad pasakotų apie savo gyvenimą, klausytų kitų vargų ar dejuotų dėl savųjų. Po didelių pastangų pagaliau sulaukęs savo žvaigždžių valandos Ožiaragis demonstruoja pasitikėjimą savimi ir kartu apnuogina kai kuriuos savo trūkumus. Pajutęs baimę, kad kolega gali kasti jam duobę, jis tvirtai įsikimba į savo tvirtovės virbus ir į aplinkinius gali imti žiūrėti iš aukšto. Tai – ir viena priežasčių, kodėl Ožiaragis mieliau renkasi dirbti vieni – kad apsisaugotų nuo grobuoniškų kolegų.

VANDENIS

Vandenis visais gyvenimo atvejais vadovaujasi loginiu mąstymu. Skirtingai nei Mergelės, kurios nelaužo savo žaidimo taisyklių, Vandenis geba prisitaikyti prie pakitusios padėties ir adaptuoti savas taisykles prie konkrečios situacijos, su kuria susidūrė. Jis yra vienas iš nedaugelio, kuris nevengia palikti darbą dėl naujų perspektyvų ir to nesigaili. Tačiau jei gali imtis naujų iššūkių, įgyvendinti savo vizijas esamoje darbovietėje, Vandenis joje ir liks nesidairydamas aplink. Jo prioritetas – kurti, kad nebūtų nuobodu. Gebėjimas megzti ryšius Vandeniui leidžia save realizuoti veikloje, susijusioje su komunikacija. Komandoje jis atsiskleidžia kaip lyderis ar tarpininkas tarp grandžių. Vandenis pasižymi atvirumu, kalba tiesiai-šviesiai, dėl ko gali suaižyti įmonės hierarchiją. Jis mano, kad jo idėjos – auksinės, ir yra įsitikinęs savo teisumu. Geba numatyti ne vieną, o kelis žingsnius, dėl ko pavyksta sukurti puikias verslo strategijas. Neturėdamas išankstinių nusistatymų Vandenis sėkmingai imasi naujovių ir taiko jas. Jis nepakenčia inercijos ir vidutinybių. Vandenis lengvai įsisavina naują informaciją ir ją transformuoja į tikslą sukurti išskirtinį projektą, produktą, kuris atskleistų jo paties unikalumą.

ŽUVYS

Pareigingos, siekiančios apčiuopiamų rezultatų, produktyvios Žuvys kenčia priverstos paklusti darbo rinkos taisyklėms, kurių jos nekenčia, bet kurias pakeisti trūksta drąsos. Žuvys mieliau renkasi žengti į priekį savo ritmu. Dėl to jų kritikai labai stebisi tuo, kad visos užduotys būna atliktos puikiai ir laiku. Kad įveiktų priešininkus ir jų užmačias Žuvims reiktų labiau tikėti savo jėgomis. Jos klaidingai mano, kad apleido sėkmė, kai visų pirma pačios nesugeba jos pripažinti ir įvertinti. Neklystanti atminti, aštri stebėsena yra sėkmę lemiančios Žuvų savybės. Jų akyse garbė, apdovanojimai reiškia ne ką kita kaip dar vieną rūpestį. Žuvys neturi nei ambicijų, nei ryškaus pašaukimo, tačiau tai nekliudo joms įvertinti faktą, kad jų įgūdžiai yra pripažinti kitų. Gal kiek užslėptas jų talentas bendrauti žada karjerą, susijusią su viešaisiais ryšiais. Įkvėptos Žuvys atskleidžia neįtikėtinai kūrybingą savo pusę. Komandoje joms paprastai nesiseka įtikinamai pateikti savo argumentus ar rimtai oponuoti kolegai, kas pateisina Žuvų norą dirbti labai mažoje grupėje ar vienumoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS