Aukščiausia pasaulyje medinė statula | KaunoDiena.lt

AUKŠČIAUSIA PASAULYJE MEDINĖ STATULA

  • 2

Neseniai Anykščių regioninio parko lankytojus pradžiugino naujas objektas, papildęs gamtos kraštovaizdį, – medinė skulptūra. Visai šalia Puntuko akmens atsiradęs meno kūrinys vaizduoja žaltį, apsivijusį medinį stulpą. Nedaugelis žino, kad lietuvių liaudies pasaką atkartojanti skulptūra – Kauno technologijos universiteto (KTU) alumno ir bendraminčių sumanymas, pagerinęs Guinnesso rekordą.

KTU alumnas Deividas Tarulis negali nustygti vietoje. Baigęs profesionalaus dziudo kovotojo karjerą ir įgijęs bakalauro laipsnį  biomechanikos inžinerijos srityje, jis jau spėjo pabuvoti ir superherojaus žmogaus voro, ir ugniagesio kailyje. Paskutinė jo iniciatyva – aukščiausios pasaulyje medinės statulos, pagerinusios Guinnesso rekordą, statyba.

„Jau beveik dešimt metų dirbu komandoje, su kuria kuriame medines lauko skulptūras – menininko Valerijaus Kunigelio rankose gimsta skulptūros, o mes padedame skleisti žinią apie jo darbus ir kartu tobulėti. Bėgant laikui, menininkas tobulino savo įgūdžius kurdamas skulptūras, o mes spartinome ir didinome projektus: dalyvavome tarptautinėse grandininio pjūklo drožėjų varžybose, sukūrėme medinių skulptūrų parką „Praeities takas“, – pasakoja D. Tarulis.

Anykščiuose, šalia Puntuko akmens, įsikūręs skulptūrų parkas talpina daugiau nei 20 menininko sukurtų skulptūrų, tarp kurių – 4 m mamuto skulptūra, lankytojus žavinčios filmo veikėjo Grūto (angl. Groot) sūpynės, o dabar – ir aukščiausia medinė skulptūra pasaulyje.

Projektų valdymu ir idėjų generavimu užsiimantis Deividas sako, kad naujosios skulptūros idėja kilo mąstant, kaip parko lankytojams pasiūlyti kažką dar nematyto.

„Galvodamas, kaip nustebinti parko lankytojus būsimo sezono metu, nusprendžiau padaryti kažką, ko dar nesame darę, kitaip tariant, mesti sau dar sudėtingesnį iššūkį, nes tik tai padeda tobulėti. Tokių minčių vedamas pradėjau domėtis, kokia yra aukščiausia pasaulyje sukurta medinė skulptūra“, – teigė jis.

Iki šiol Guinnesso rekordų knygoje aukščiausia medine skulptūra pasaulyje buvo laikoma 22,92 m autochtoniška skulptūra, kurią 2008 m. rugpjūčio 19 d. sukūrė Michelis Schmidas. Anot D. Tarulio, tai neatrodė nepralenkiamas aukštis.

„Teko pasukti galvą, ką pavaizduoti tokioje aukštoje skulptūroje, nes ji turi būti ne tik graži, bet ir techniškai įmanoma atlikti. Taip pat labai norėjosi pasaulio mastu išgarsinti lietuvišką motyvą, todėl pasirinkau lietuvių liaudies pasaką „Eglė žalčių karalienė“, – teigia KTU alumnas.

Tiesa, siekiant pagerinti Guinnesso rekordo rezultatą, neužtenka vien pastatyti aukštą skulptūrą – kiekvieno rekordo įregistravimas vyksta atsižvelgiant į griežtas taisykles.

Norėjosi pasaulio mastu išgarsinti lietuvišką motyvą, todėl pasirinkau lietuvių liaudies pasaką „Eglė žalčių karalienė“.

Viena pagrindinių šio rekordo sąlygų – visa skulptūra turi būti pagaminta iš medžio, todėl ją gaminant negali būti naudojamos metalinės ar kitokios medžiagos meno kūrinį sutvirtinančios konstrukcijos. Sujungiant skirtingas skulptūros dalis taip pat buvo svarbu naudoti tik tuos klijus ar impregnantus, kurie atitiko nurodytus standartus.

„Tam, kad galėtume įrodyti, kaip sujungtos atskiros skulptūros dalys, visą procesą turėjome filmuoti, fotografuoti ir kitaip dokumentuoti, todėl statybos proceso metu filmavimo komanda įamžino kiekvieną mūsų žingsnį. Be to, procesą privalėjo stebėti mažiausiai du nepriklausomi liudytojai, kurie pildė ataskaitą ir patvirtino, kad laikėmės visų taisyklių“, – teigė D. Tarulis.

„2023 m. gegužės 18 d. oficialiai įregistravome 25,11 m aukščio skulptūrą. Vadinasi, daugiau nei 2 m pagerinome buvusį rekordą“, – džiaugėsi D. Tarulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nu...

gražu, įdomu ). šaunuoliai...

TAI KODĖL

NENUFOTKINO VISU UGIU???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS