Į TKS kylantys astronautai ėmėsi ypatingų saugumo priemonių dėl koronaviruso | KaunoDiena.lt

Į TKS KYLANTYS ASTRONAUTAI ĖMĖSI YPATINGŲ SAUGUMO PRIEMONIŲ DĖL KORONAVIRUSO

  • 3

Į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) kilsiantys trys astronautai trečiadienį užbaigė pasiruošimą misijai, kuri bus vykdoma, nepaisant koronaviruso pandemijos.

Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ kosmonautai Anatolijus Ivanišinas ir Ivanas Vagneris bei NASA astronautas Chrisas Cassidy šešių mėnesių misijai pakils iš Kazachstane esančio Baikonūro kosmodromo. Pakilimas prasidės ketvirtadienį 8.05 val. Grinvičo laiku (11.05 val. Lietuvos laiku).

Tiesa, siekiant užtikrinti, kad astronautai neužsikrėstų koronavirusu, šį kartą astronautams nebuvo leista prieš skrydį gyvai atsisveikinti su šeimomis, o tradicinė spaudos konferencija vyko internetu.

„Užuot kalbėję su kameromis, dabar kalbėtume su žmonėmis“, – sakė trečiai kelionei į kosmosą besirengiantis Ch. Cassidy.

50-ies Ch. Cassidy pripažino, kad jo vadovaujama įgula liūdi dėl to, kad jų šeimos negalėjo būti Baikonūre, kai astronautai kils į TKS.

„Bet mes suprantame, kad visas pasaulis yra veikiamas tos pačios krizės“, – teigė jis.

Astronautams karantinas ir izoliacija nėra nauja. Įprastai prieš pat skrydį astronautus nuo žurnalistų ir šeimos narių skiria stiklinis barjeras, kurio paskirtis yra būtent apsaugoti nuo galimų infekcijų.

Vis dėlto, šį kartą jų izoliacija buvo „dar griežtesnė“, sakė A. Ivanišinas.

Ketvirtadienį astronautų kapsulę pirmą kartą į orbitą kels nešančioji raketa „Sojuz-2.1a“, nes nuo praeitų metų „Roscosmos“ nebenaudoja „Sojuz-FG“ raketų.

Naujo modelio raketos nuo 2004-ųjų buvo naudojamos kroviniams gabenti, tačiau žmonių šios raketos iki šiol neskraidino.

Naujoji raketa yra valdoma skaitmeninių sistemų, o ne įprastos žmogaus valdomos įrangos.

A. Ivanišino teigimu, naujajai raketai prireiks mažiau rankinio valdymo, ji bus labiau nepriklausoma nuo astronautų, ypač nelaimės atveju.

„Sistema tapo geresnė, bet kol kas per anksti sakyti, ar ją bus lengviau valdyti“, – sakė A. Ivanišinas.

GALERIJA

  • Į TKS kylantys astronautai ėmėsi ypatingų saugumo priemonių dėl koronaviruso
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Čiubaka

Vis dėlto tik vienas astronautas ir du kosmonautai

ALKOHOLIKAS

Visi tik giria amerikonus , o rusus keikia susirietę , BET Į KOSMOSĄ , PASAULIO GALIŪNUS SKRAIDINA TAI R U S I Š K O S RAKETOS , NES AMERIKONAI NESUGEBA TOKIŲ PASIGAMINTI .

ALGIS

ŽURNALIŪGA ANTRAŠTĖJE TIK ASTRONAUTAI , O TEKSTE --DU K O S M O N A U T A I IR VIENAS ASTRONAUTAS , AR SUKRAMTAI KĄ RAŠAI .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS