Į Žemę sugrįžo japonų kosmoso turistas | KaunoDiena.lt

Į ŽEMĘ SUGRĮŽO JAPONŲ KOSMOSO TURISTAS

Į Žemę pirmadienį sugrįžo japonų milijardierius kosmoso turistas, Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) praleidęs 12 dienų, pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Interneto prekybos magnatas Yusaku Maezawa (Jusakus Maedzava) ir jo padėjėjas Yozo Hirano (Jodzas Hiranas) drauge su kosmonautu Aleksandru Misurkinu nusileido Kazachstano stepėje 3.13 val.Grinvičo (5.13 val. Lietuvos) laiku.

„Turistinio“ erdvėlaivio „Sojuz MS-20“ skrydis baigtas“, – sakoma „Roskosmos“ interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Filmuotoje medžiagoje iš nusileidimo vietos, esančios maždaug už 150 km į pietryčius nuo centrinio Žezkazgano miesto, matyti, kaip besišypsančiai trijulei padedama išlipti iš „Sojuz“ nusileidimo modulio tvyrant rūkui ir spaudžiant šaltukui.

„Įgula jaučiasi gerai“, – per NASA TV transliaciją sakė komentatorius.

Jų kelionė žymi Rusijos sugrįžimą į kosminį turizmą po dešimtmetį trukusios pertraukos, kai išaugo konkurencija iš JAV pusės.

Nuo 2001 metų iki pertraukos programoje „Roskomos“, bendradarbiaudama su amerikiečių bendrove „Space Adventures“, į TKS iš viso pasiuntė septynis turistus, vieną iš jų – du kartus.

Y. Maezawa, Y. Hirano ir A. Misurkinas 12 dienų praleido orbitinėje laboratorijoje, kur japonai dokumentavo savo kasdienį gyvenimą TKS kurdami vaizdo įrašus populiariam Y. Maezawos „YouTube“ kanalui.

Kai jie atvyko į TKS, joje dirbo tarptautinė septynių narių įgula.

Y. Maezawa taip pat planuoja 2023 metais kartu su savimi pasiimti aštuonis žmones į misiją aplink Mėnulį, kurią rengs Elono Musko (Ilono Masko) bendrovė „SpaceX“.

Verslininkas ir jo padėjėjas yra pirmieji privatūs Japonijos asmenys, apsilankę kosmose nuo 1990 metų, kai sovietų stotyje „Mir“ pabuvojo žurnalistas Toyohiro Akiyama (Tojohiras Akijama).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

EURIKA!!!!!! bravo Nuostabu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS