Indija bando gelbėti žmones: sostinėje atidarytas pirmasis „smogo bokštas“ | KaunoDiena.lt

INDIJA BANDO GELBĖTI ŽMONES: SOSTINĖJE ATIDARYTAS PIRMASIS „SMOGO BOKŠTAS“

  • 1

Indijos sostinėje pirmadienį buvo atidarytas pirmasis „smogo bokštas“, kurio tikslas – sumažinti oro taršą, dėl kurios kasmet pirma laiko miršta tūkstančiai žmonių, nors ekspertai į tokį sumanymą žiūri skeptiškai.

Mažų mirtį nešančių dalelių koncentracija Delio ore reguliariai viršija saugias ribas iki 20 kartų, ypač žiemą, kai 20 mln. miestiečių gyvena po kenksmingo pilko smogo antklode.

Pasak inžinierių, keturiasdešimt didžiulių ventiliatorių, sumontuotų 25 metrų aukščio bokšte, įsiurbia tūkstantį kubinių metrų oro per sekundę ir praleidžia per filtrus, kurie perpus sumažina kenksmingų dalelių kiekį vieno kvadratinio kilometro plote.

„Šiandien svarbi diena Deliui, kovojant už švarų orą“, – po atidarymo ceremonijos netoli judraus prekybinio „Connaught Place“ rajono sakė vyriausiasis ministras Arvindas Kejriwalis.

A. Kejriwalis pridūrė, kad į šį įrenginį „žiūrima kaip į eksperimentą. Mes išanalizuosime duomenis ir, jei jie bus veiksmingi, visame Delyje bus pastatyta daugiau tokių bokštų“.

Bokštas kainavo 2 mln. dolerių, ir kritikai teigia, kad, norint pastatyti pakankamą kiekį tokių bokštų, reikės milžiniškų viešųjų pinigų ir kad geriau būtų nukreipti pastangas į smogo priežastis.

O priežastys – tai transporto priemonių išmetimas, sunkioji ir smulkioji pramonė, statybų veikla, atliekų ir kuro deginimas, žiemą – pasėlių deginimas kaimyniniuose regionuose.

„Kalbėkime atvirai, tai yra bergždžias reikalas, absoliutus lėšų švaistymas“, – sakė Energetikos, aplinkos ir vandens tarybos atstovas Karthikas Ganesanas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Indijoje yra 14 iš 15 labiausiai užterštų pasaulio miestų.

2020 metais žurnale „Lancet“ paskelbtas tyrimas parodė, kad 2019 metais šalyje dėl oro taršos mirė 1,67 mln. žmonių, iš jų beveik 17 500 – Delyje.

2018 metais Kinija užterštame Siano mieste pastatė gerokai didesnį 60 metrų aukščio smogo bokštą, tačiau eksperimentas kol kas nebuvo išplėstas į kitus miestus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pafa

Imkit pavizdy is lietuviu. Tai yra acto garinimas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS