Mokslininkai sukūrė dirbtinę odą, galinčią jausti | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI SUKŪRĖ DIRBTINĘ ODĄ, GALINČIĄ JAUSTI

  • 0

Inžinieriai sukūrė dirbtinę odą, kuri gali identifikuoti spaudimą ir nusiųsti signalą apie jį tiesiai į smegenis, rašo independent.co.uk

Tyrėjai tikisi, kad šis jų kūrinys bus žingsnis į priekį, siekiant suskurti visiškai virtualią odą, lankstų gaminį, pilną jautrių mazgų, kurie būtų panaudoti kuriant protezines galūnes ir funkcionuotų lyg tikra oda.

„Tai yra pirmas kartas, kai lanksti, odos tipo medžiaga yra pajėgi pajausti spaudimą ir kartu persiųsti signalą į nervų sistemą“, – sakė chemijos inžinierius, profesorius Zhenan Bao.

Zh. Bao paskutinį dešimtmetį praleido mėgindamas pagaminti medžiagą, kurios charakteristika būtų kaip odos. Mūsų kūnai turi galimybę laisvai judėti, sugyti ir siųsti smegenims informaciją apie liečiamus objektus. Visa tai siekta atkartoti dirbtiniame audinyje.

Naujoji jutiminė oda yra pagaminta iš dviejų sluoksnių: jutiminis mechanizmas viršuje, o apatinis sluoksnis sugeneruojantis gaunamus signalus, elektriniais impulsais siunčia juos į smegenis, taip, kad šios juos suprastų. Audinys sudarytas iš pasikartojančios struktūros „tuščių nanovamzdelių“. Slegiami jie spaudimą gauna kartu, taip leidžiant pagaminti daugiau elektros energijos.

Rankoje yra šeši skirtingi jutiminiai mechanizmai, tačiau šiuo metu spaudimas yra viskas, ką oda gali pajausti. 

Inžinieriai tikisi išplėtoti dirbtinius jutiklius, kurie leistų skirti tekstūrą, medžiagas ar temperatūrą.

Tobulinant esamą dviejų sluoksnių prieigą, mokslininkai planuoja integruoti daugiau jutiminių sugebėjimų ir juos plėtoti.

„Turime labai daug padaryti, kad pereitume nuo eksperimento prie praktinio taikymo, – pripažįsta Zh. Bao. – Bet po tiek metų praleistų dirbant ties šiuo projektu, aš dabar matau aiškų kelią, ką mes galime pasiekti kuriant dirbtinę odą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS