NASA ir ESA tariasi dėl pirmojo europiečio siuntimo į Mėnulį | KaunoDiena.lt

NASA IR ESA TARIASI DĖL PIRMOJO EUROPIEČIO SIUNTIMO Į MĖNULĮ

Europos kosmoso agentūra (ESA) ir NASA trečiadienį aptarė galimybę į Mėnulį nuskraidinti pirmąjį europietį, pasirašydamos susitarimą dėl glaudesnio bendradarbiavimo ateityje tyrinėjant Žemės palydovą.

Anksčiau abi kosmoso agentūros jau buvo susitarusios, kad trys Europos astronautai skris erdvėlaiviu „Orion“ į NASA kosminę stotį „Gateway“. Ją planuojama išvesti į Mėnulio orbitą pagal programą „Artemis“.

Dabar atrodo, kad vienas iš tų astronautų žengs dar vieną žingsnį.

„Nekantriai laukiame, kol ESA astronautas prisijungs prie mūsų Mėnulio paviršiuje. Toliau plėtosime mūsų ilgalaikę, itin svarbią partnerystę“, – pareiškė NASA administratorius Billas Nelsonas (Bilas Nelsonas), sudalyvavęs ESA tarybos posėdyje Nyderlanduose.

„NASA tikisi, kad bendradarbiavimas su ESA paskatins Mėnulio tyrinėjimą pagal programą „Artemis“, – pareiškime nurodė B. Nelsonas ir pridūrė, kad „Europos tarnybinis modulis yra erdvėlaivio „Orion“ variklis“.

Agentūros taip pat pasirašė susitarimą dėl „Lunar Pathfinder“ – planuojamo Mėnulio ryšių palydovo, kurį stato Jungtinės Karalystės įmonė SSTL.

ESA pernai sudarė sutartį su SSTL, pagal kurį teiks NASA ryšio paslaugas Mėnulyje. NASA savo ruožtu įsipareigojo iškelti „Pathfinder“ į orbitą.

Remiantis ESA pareiškimu, Europos ir Amerikos kosmoso agentūros taip pat atliks bendrų bandymų, siekdamos sukurti palydovinės navigacijos tinklą Mėnulyje – „panašiai kaip šiandien Žemėje naudojamės navigacijos sistemomis „Galileo“ ir GPS“.

Jos taip pat aptarė ESA misijos „ExoMars“ ateitį, nes vėliau šiemet turėjęs įvykti startas rusiška raketa buvo atšauktas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

ESA anksčiau užsiminė, kad šią misiją, skirtą ieškoti galimų gyvybės pėdsakų Marse, tikisi įvykdyti bendradarbiaudama su NASA.

B. Nelsonas trečiadienį nurodė, kad „NASA sprendžia, kaip geriausiai paremti mūsų draugus europiečius per misiją „ExoMars“.

ESA generalinis direktorius Josefas Aschbacheris (Jozefas Ašbacheris) per spaudos konferenciją sakė, kad šiuo klausimu vyksta „intensyvios diskusijos“.

„Einama teisingu keliu ir esu labai tikras, kad rasime gerą partnerystę dėl „ExoMars“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS