NASA pranešė apie Hubble kosminio teleskopo gedimą | KaunoDiena.lt

NASA PRANEŠĖ APIE HUBBLE KOSMINIO TELESKOPO GEDIMĄ

Hubble'o (Hablo) kosminis teleskopas, jau ilgiau kaip 30 metų padedantis mokslininkams tyrinėti Visatą, kelias pastarąsias dienas neveikė, penktadienį pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Problemų iškilo dėl teleskopo sistemų apkrovą reguliuojančio kompiuterio, kuris praeitą sekmadienį liovėsi veikęs, nurodė agentūra.

Visgi NASA tvirtina, kad paties teleskopo ir jo mokslinių prietaisų „būklė gera“.

„Apkrovos kompiuterio tikslas – kontroliuoti ir koordinuoti mokslinių prietaisų darbą ir stebėti jų būklę bei saugumo padėtį“, – sakoma NASA pranešime.

Bandymas pirmadienį kompiuterį iš naujo paleisti nebuvo sėkmingas.

NASA nurodė, kad pirminiai duomenys vedė prie išvados, jog pagrindinė gedimo priežastis – vieno kompiuterio atminties lusto pablogėjusi būklė.

Mėginimai perkonfigūruoti sistemą, kad būtų naudojama atsarginis atminties modulis, taip pat nebuvo sėkmingi.

Apkrovą reguliuojančio kompiuterio technologijos buvo sukurtos dar 9-ame dešimtmetyje. Ši sistema buvo pakeista atliekant teleskopo priežiūros darbus 2009 metais.

1990 metais paleistas Hubble'o kosminis teleskopas sukėlė tikrą revoliuciją astronomijos pasaulyje, padėjo pakeisti mūsų įsivaizdavimą apie Visatą ir atsiuntė Saulės sistemos ir mūsiškės Paukščių Tako galaktikos, taip pat daug tolimesnių kosmoso objektų nuotraukų.

Šių metų gale turėtų būti iškeltas naujas, daug galingesnis Jameso Webbo (Džeimso Vebo) kosminis teleskopas. Jis turėtų atverti galimybę pažvelgti į dar tolimesnius kosmoso kampelius, kurių iki šiol nepavykdavo stebėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

ateiviai specialiai sugadino kad homosapiens nematytu pokyciu ir nesukeltu rupesciu ju siekiams?;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS