„SpaceX“ erdvėlaivio skrydis tebeplanuojamas, nepaisant nepalankių orų | KaunoDiena.lt

„SPACEX“ ERDVĖLAIVIO SKRYDIS TEBEPLANUOJAMAS, NEPAISANT NEPALANKIŲ ORŲ

JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivio istorinis pirmasis pilotuojamas skrydis į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) tebeplanuojamas šeštadienį, nors išlieka netikrumas dėl orų, informavo Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

„Judame į priekį šiandienos starto link“, – sakoma NASA vadovo Jimo Bridenstine'o (Džimo Braidenstaino) „Twitter“ žinutėje. – Orų iššūkis išlieka, atšaukimo tikimybė – 50 procentų.“

„Šiandien tęsiame atgalinį laiko skaičiavimą“, – sakė „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas).

Nepalankūs orai privertė atšaukti trečiadienį planuotą kosminės kapsulės „Crew Dragon“ misiją, turėjusią tapti pirmuoju per beveik dešimtmetį JAV astronautų kosminiu skrydžiu iš savo šalies teritorijos, taip pat pirmuoju komercinės bendrovės pilotuojamo erdvėlaivio startu.

Tikimasi, kad šeštadienį „Dragon“ nešančioji raketa „Falcon 9“ iš Kennedy (Kenedžio) kosminio centro Floridoje galės startuoti 15 val. 22 min. Rytų parkantės (22 val. 22 min. Lietuvos) laiku.

Kitas skrydžiui tinkamas laikas, lemiamas TKS padėties starto aikštelės atžvilgiu bus sekmadienį 15 val. (22 val.), be to, tuo metu prognozuojami palankesni orai.

Į TKS ruošiamasi pasiųsti du NASA astronautus – 49 metų Bobą Behnkeną (Bobą Benkeną) ir 53 metų Dougą Hurley (Dagą Herlį). Abu šie buvę lakūnai bandytojai į NASA astronautų programą įstojo 2000 metais.

Dviejų pakopų nešančioji raketa „Falcon 9“ turėtų pakilti nuo istorinės aikštelės 39A, nuo kurios 1969 metais istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas (Nilas Armstrongas) ir kiti du astronautai per misiją „Apollo 11“.

NASA stengiasi atgaivinti 7-ojo dešimtmečio amerikiečių žavėjimąsi kosminiais skrydžiais, planuodama grąžinti JAV astronautus į Mėnulį, o vėliau surengti pilotuojamą skrydį į Marsą.

„SpaceX“ kapsulės skrydis turėtų įvykti nepaisant suvaržymų dėl koronaviruso pandemijos, privertusios erdvėlaivio įgulą ilgiau kaip dvi savaites laikyti karantine.

NASA ragino žiūrovus nesirinkti Kokou Biče, tradicinėje raketų startų stebėjimo vietoje, bet trečiadienį šie perspėjimai daugeliui kosmoso entuziastų buvo nė motais.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), atskridęs į Floridą stebėti ankstesnio mėginimo paleisti raketą, kaip tikimasi, dalyvaus ir šį kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS