TKS įgula užsandarino vieną iš aptiktų korpuso įtrūkimų | KaunoDiena.lt

TKS ĮGULA UŽSANDARINO VIENĄ IŠ APTIKTŲ KORPUSO ĮTRŪKIMŲ

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgula užsandarino vieną iš aptiktų korpuso įtrūkimų, ketvirtadienį pranešė Rusijos kosminių skrydžių valdymo centras.

Rusijos kosmonautas Sergejus Ryžikovas iš pradžių pragręžė dvi skylutes įtrūkimo kraštuose, turinčias sumažinti įtempimą toje korpuso apvalkalo vietoje. Įgulos nariai vėliau nuvalė tą vietą ir užtepė ant įtrūkimo specialaus hermetiko.

Skrydžių valdymo centro atstovas sakė, kad hermetikas sustings per pusantros valandos, o tuomet įtrūkimo vieta bus papildomai užklijuota lipnia juosta ir bus uždėtas apsauginis lopas.

Ankstesnę dieną Rusijos kosmoso sektoriaus milžinė „Energija“ nurodė, kad įtrūkimų sandarinimo operacijos veiksmai bus suderinti tarp TKS įgulos narių, specialistų Žemėje ir JAV kosmoso agentūros NASA. Pirmadienį buvo atlikta šios operacijos treniruotė.

Trečiadienį S. Ryžikovas aptikto įtrūkimo vietą apžiūrėjo kartu su NASA astronaute Shannon Walker (Šenon Volker).

Pirmasis apie 4 cm ilgio įtrūkimas orbitinės stoties korpuse buvo aptiktas pernai rudenį, užfiksavus nedidelį oro nuotėkį. Ta vietą užsandarinus laikinomis priemonėmis nuotėkis sulėtėjo, bet nebuvo visiškai sustabdytas.

Dar vienas numanomas įtrūkimas buvo aptiktas sunkiai prieinamoje vietoje už vamzdžio. Trečiadienį įgulos nariai mėgino pritvirtinti prie jos specialią plėvelę oro nuotėkiui aptikti, bet to padaryti nepavyko. S. Ryžikovas nufotografavo įtariamo pažeidimo vietą specialiu mikroskopu ir išsiuntė nuotraukas Skrydžių valdymo centrui.

Numatytas TKS eksploatavimo terminas baigsis 2024 metais. Rusija veda derybas su projekto partneriais, kad stotis būtų naudojama iki 2030 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS