Į lentynas – gardžios agurkų atsargos | KaunoDiena.lt

Į LENTYNAS – GARDŽIOS AGURKŲ ATSARGOS

Lig soties atsivalgius šviežių agurkų, laikas pagalvoti ir apie jų atsargas žiemai. Tegul keliauja šios daržovės į stiklainius pačiais įvairiausias būdais: konservuotos, marinuotos, raugtos, troškintos su kitomis daržovėmis. Svarbu atrasti savąjį receptą!

Korėjietiškos agurkų salotos

1 kg agurkų,

400 g morkų,

1 aitrusis pipiras,

1 česnako galvutė,

50 ml 9 proc. acto,

ryšelis petražolių,

1 šaukštelis maltų kalendrų,

1 šaukštelis kvapniųjų pipirų grūdelių,

50 g cukraus,

25 g druskos.

Į puodą sudėkite siauromis juostelėmis arba plonais griežinėliais supjaustytus agurkus, specialia tarka ilgais kirminėliais sutarkuotas morkas, sutrintus česnakus, susmulkintą aitrųjį pipirą, prieskonius, supilkite actą, cukrų ir druską. Viską kruopščiai išmaišykite ir palikite 3–5 val. pastovėti šiltoje patalpoje, kol išsiskirs sultys. Puodą užkaiskite ir 15–20 min. vis pamaišydami virkite ant lėtos ugnies. Karštas salotas sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.

Sultyse marinuoti agurkai

Nedideli agurkėliai,

juodųjų pipirų grūdeliai,

krienų lapai,

keli krapų skėčiai,

juodųjų serbentų ir vyšnių lapai,

gvazdikėliai.

Marinatas:

1 l skysčio – 1 šaukštas druskos

Marinatui naudojamos grynos ar su vandeniu skiestos sultys: rūgštesnių obuolių ar vynuogių – grynos ar skiestos vandeniu (1 l vandens ir 300 ml sulčių), svarainių – sumaišytos su vandeniu santykiu 1:1, raudonųjų serbentų – 600 ml vandens ir 400 ml sulčių.

Agurkams nupjaukite abu galiukus ir 5–6 val. mirkykite pasūdytame vandenyje, paskui kartu su žalumynais tankiai sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną stiklainį įmeskite po 2 grūdelius pipirų ir gvazdikėlį. Agurkus 2 kartus užplikykite verdančiu vandeniu, kiekvieną kartą palaikykite po 5 min. ir nupilkite. Iš sulčių – grynų ar skiestų vandeniu ir druskos paruoškite marinatą. Karštą marinatą užpilkite ant agurkų ir stiklainius tuoj pat uždarykite. Iki stiklainiai atauš, laikykite šiltai apklotus.

Indiškas agurkų padažas – relišas

1 kg agurkų,

600 g svogūnų,

400 g paprikos,

1 aitrioji paprika,

100 ml 9 proc. acto,

2 šaukštai druskos,

80 g cukraus,

½ šaukštelio kario,

2 šaukšteliai neaštrių stalo garstyčių su grūdeliais.

Tai puikus būdas sunaudoti peraugusius ar nestandartinius agurkus. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, išvalytas paprikas, aitriuosius pipirus bei svogūnus sumalkite mėsmale ar elektriniu smulkintuvu. Daržoves sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir virkite 15 min. ant lėtos ugnies nuolat pamaišydami. Pabaigoje supilkite actą, išmaišykite ir užvirus relišą supilkite į stiklainius, juos uždarykite. Padažas tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų, skanu valgyti vieną kaip užkandą.

Agurkų ir pomidorų salotos

1 kg agurkų,

1 kg pomidorų,

500 g paprikų,

500 g svogūnų,

40 g krapų,

5 šaukšteliai druskos,

7 šaukšteliai cukraus,

šaukštelis saldžiosios paprikos,

½ šaukštelio aitriosios paprikos,

1 šaukštelis prieskoninių žolių mišinio,

1 šaukštas balzaminio acto,

2 šaukštai obuolių acto,

100 ml alyvų aliejaus.

Atrinkite dar kietus, ne visai prinokusius, mėsingus pomidorus – verdant jie nevirs koše. Pomidorus supjaustykite į 6–8 skilteles, agurkus – griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais, papriką – trumpomis, 1 cm pločio juostelėmis, krapus sukapokite. Daržoves suberkite į puodą, sudėkite visus likusius produktus ir prieskonius. Daržoves uždenkite lėkšte, paslėkite ir 2–3 val. laikykite šiltoje patalpoje, kad greičiau išsiskirtų sultys. Jei sulčių labai daug, dalį nupilkite. Puodą užkaiskite, supilkite aliejų ir pakaitinkite 5–7 min., bet neužvirkite. Salotas sudėkite į puslitrinius stiklainius, kuriuos pridenkite dangteliais ir sustatykite į puodą su įtiestu audiniu. Į puodą įpilkite vandens, kad semtų daugiau nei pusę stiklainio, ir kaitinkite 20 min., paskui stiklainius sandariai uždarykite.

Pikantiškos agurkų salotos

I variantas – su krapais ir petražolėmis

5 kg agurkų (labai tinka peraugę agurkai),

1 kg svogūnų,

ryšelis petražolių ir krapų mišinio,

1 stiklinė aliejaus,

1 stiklinė cukraus,

2/3 stiklinės 9 proc. acto,

5 šaukštai druskos,

1 šaukštelis kvapiųjų pipirų grūdelių.

II variantas – su cinamonu

2 kg agurkų,

3–4 svogūnai,

1 šaukštelis su kaupu cinamono,

žiupsnelis aitriųjų pipirų,

1 šaukštas druskos,

1,5 stiklinės 9 proc. acto,

1,5 stiklinės cukraus

Agurkus supjaustykite griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais. Ruošdami pagal antrą variantą nuo kotelių nuskabykite petražolių lapelius ir krapų šluoteles, žalumynus sukapokite. Puode esančias daržoves sumaišykite su likusiais produktais ir palikite apie 12 val. pastovėti. Salotas užkaitinkite, virkite apie 15 min., tada sudėkite į stiklainius ir uždarykite.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klaipediete

Ir dabar dar apsimoka pasigaminti patiems, nors ir pirkti viska reikia. Tikrai susitaupo, iseina pigiau nei parduotuveje. Tai kas nedaro vadinasi tingi.

Manau

Jeigu kainuotu agurkų ar pomidorų kilogramas po 0.20 centų,tada apsimokėtu konservuoti ir daryti žiemai atsargas,dabar per brangu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS