Idėjos sveikesniems užkandžiams: gardžių sumuštinių receptai | KaunoDiena.lt

IDĖJOS SVEIKESNIEMS UŽKANDŽIAMS: GARDŽIŲ SUMUŠTINIŲ RECEPTAI

  • 1

Higienos instituto duomenimis, beveik trečdalis vaikų iki septyniolikos metų skundžiasi virškinimo ligomis, tad svarbu laiku ir tinkamai pavalgyti, rinktis sveikesnius užkandžius. Tėvų pareiga – įkvėpti juos savo pavyzdžiu ir pasiūlyti tinkamų pasirinkimų.

"Pasisemti jėgų ir energijos man padeda subalansuota mityba, kurios pagrindą sudaro grūdiniai produktai. Vis dėlto vieno bendro recepto visiems nėra. Kiekvienas yra skirtingas ir mėgsta skirtingus produktus. Tačiau dažniausiai mažieji yra linkę mėgdžioti ir nuo mažumės ragauja tai, ką su malonumu mėgaudamiesi valgo tėvai", – sako "Babyblog" tinklaraščio autorė Sotera Šveikauskaitė.

Pasak moters, nors kartais atrodo, kad dėmesys mitybai reikalauja daug laiko, tai netiesa. Žinoma, visada svarbu perskaityti produktų etiketes ir pirmenybę teikti tiems, kuriuose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, nėra saldiklių, atkreipti dėmesį į skaidulų kiekį. Svarbu susiplanuoti pirkinių krepšelį, į jį įtraukiant sezoninių daržovių ir vaisių, jogurto, sėklų duonos, kad mityba būtų subalansuota.

Šaltinis: tinklaraštininkei S.Šveikauskaitei pasisemti jėgų ir energijos padeda subalansuota mityba. / S. Šveikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

"Stengiuosi iš anksto pasirūpinti, kad po ranka būtų tinkamų ingredientų, iš kurių galėčiau paruošti užkandžių. Susidarau produktų sąrašą ir apsipirkimą paverčiu žaidimu su dukryte. Taip galime aptarti, kodėl vienam ar kitam produktui teikiu pirmenybę, ką iš jo ruošime, ir kartu ugdyti jos mitybos įpročius", – dalijasi patirtimi S.Šveikauskaitė.

Jos šeima mėgsta vaisius – valgo juos tiek šviežius, tiek džiovintus. Tačiau vaisiai nesuteikia ilgesnio sotumo jausmo. Tad vienas iš paprasčiausių užkandžių, anot moters, kai staiga išalksta ar pristinga energijos, – sumuštinukai.

"Labai mėgstu duoną ir nebūna nė dienos, kad bent riekelės nesuvalgyčiau. Ypač skani "Agotos" duona, kurios sudėtyje tik natūralūs produktai. Taip pat mėgstu improvizuoti ir ruošti sumuštinius – 7 grūdų duoną gardinu graikišku jogurtu, tunais, putpelių kiaušiniais ar avokado griežinėliu bei kokiu netikėtu akcentu, kad ir marinuotais kelmučiais", – pasakoja moteris.

S.Šveikauskaitės gardžių sumuštinių receptai

Su tunais ir marinuotais kelmučiais

7 grūdų duonos,

tunų,

"Filadelfijos" sūrio,

graikiško jogurto,

marinuotų kelmučių.

Duonos riekeles aptepkite "Filadelfijos" sūriu ir graikišku jogurtu, ant viršaus dėkite konservuotų tunų. Pagrindinis akcentas ant viršaus – marinuoti kelmučiai.

Su putpelių kiaušiniais

7 grūdų duonos,

graikiško jogurto,

avokado,

putpelių kiaušinių,

pomidoro,

alyvuogių aliejaus,

druskos ir pipirų.

Duonos riekeles aptepkite graikišku jogurtu, ant viršaus dėkite avokado griežinėlius. Putpelių kiaušinius perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant duonos. Pomidorus susmulkinkite, pagardinkite alyvuogių aliejumi bei druska ir pipirais. Šią masę atsargiai dėkite aplink kiaušinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mes

Dažnai "sveiki " produktai būna modifikuoti ,n.. kartų tręšti-purkšti pesticidais-trašom ,vėliau apdoroti su konservantais ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS