Mamos maisto paslaptis – gaminti su meile | KaunoDiena.lt

MAMOS MAISTO PASLAPTIS – GAMINTI SU MEILE

"Mitas, kad, norint skaniai ir sveikai pagaminti šeimai, reikia visą dieną stovėti prie viryklės", – sako maisto tinklaraštininkė Valda Sabaitienė. Dviejų berniukų mama maistingus pietus ar vakarienę paruošia vos per 20–30 minučių. Ji įsitikinusi: kiekvienas gali valgyti kaip restorane, tereikia šiek tiek išmonės.

Skaniausia – namie

Gaminti V.Sabaitienė mėgo nuo vaikystės, tad galiausiai pribrendo imtis ir maisto tinklaraščio. Motinystės atostogų metu ieškojusi būdo save realizuoti, ji socialiniame tinkle "Instagram" sukūrė paskyrą "Mamos virtuvės paslaptys".

Tinklaraščio sekėjus žavi nesudėtingi ir sveiki Valdos receptai visai šeimai. Kūrybiška moteris atranda būdų, kaip paįvairinti visiems žinomus patiekalus ir įtikti kiekvieno skoniui. Valda pastebi, kad pirmiausia valgome akimis, todėl stengiasi maistą patiekti kuo estetiškiau, taip dar labiau sužadindama apetitą. V.Sabaitienės vyras Justinas juokauja, kad namuose jis pavalgo kur kas skaniau nei restorane.

"Mūsų šeima kavinėse valgo retai. Tačiau atostogų metu, kai esame kur nors išvykę, užsukame ir į viešojo maitinimo įstaigas. Vis dėlto ne kartą įsitikiname – namie pavalgytume gardžiau", – šypsosi pašnekovė.

Per motinystės atostogas augindama du mažus vaikus Valda maistui gaminti daug laiko skirti negalėjo – stengėsi virtuvėje apsisukti kuo greičiau. Vis dėlto, pasak pašnekovės, norint skaniai ir sveikai maitintis, nereikia pusdienio praleisti prie puodų. Paprasčiausias būdas – orkaitėje gaminti troškinį. Supjausčius daržoves ir marinuotą mėsą, viską telieka sudėti į kepimo indą ir po 40 minučių ištraukti jį iš orkaitės.

"Mes su vyru labai mėgstame jūrų gėrybes, ypač su makaronais. Tokį patiekalą pagaminti užtrunka vos 20 minučių, o skonis – fantastiškas. Pastebiu, kad nemažai žmonių gaminti jūrų gėrybes vengia, nes mano, kad tai labai sudėtinga. Rekomenduoju išbandyti namuose gamintas midijas. Tai paprastas ir labai skanus patiekalas", – ragina Valda.

Virtuvės paslaptys

Pasak pašnekovės, puikaus naminio maisto paslaptis yra gana paprasta. Pirmiausia tai švieži produktai, kurie patiekalams suteikia ypatingo skonio. Jei daržovės šviežios, jos savaime skanios. Ne tokie švieži ingredientai maistą gali ir sugadinti.

"Labai svarbu gaminti su meile. Esu ne kartą pasimokiusi – jei nėra nuotaikos gaminti, geriau to ir nedaryti, o, tarkime, užsisakyti vakarienę į namus. Be geros nuotaikos ir noro pagaminti ką nors skanaus nieko nebus, – atkreipia dėmesį V.Sabaitienė. – Siekdama paįvairinti puikiai žinomus patiekalus, įtraukiu kokį nors naują ingredientą ar prieskonių. Galbūt nustebsite, bet šaukštas rūgščios uogienės, pavyzdžiui, vyšnių ar juodųjų serbentų, nuostabiai pakeičia troškinio skonį."

Vaikai ima pavyzdį iš tėvų. Tad su vyru stengiamės valgyti kuo sveikiau, tikėdamiesi ateityje sūnus paskatinti rinktis kokybišką maistą.

Pati Valda labai mėgsta orkaitėje keptas daržoves, ypač bulves. Nors ši daržovė nelaikoma sveika, tinklaraštininkės šeima kartais pasimėgauja keptomis bulvytėmis. Anot V.Sabaitienės, tai vienas iš žinomų patiekalų, kurį galima netikėtai paįvairinti. Sekėjams ji pasiūlė gaminti griežinėliais supjaustytas orkaitėje keptas bulves, kurias galima valgyti tiek kaip garnyrą, tiek vienas, užgeriant kefyru. Plonais griežinėliais supjaustytas bulves Valda apšlakstė alyvuogių aliejumi ir apibarstė prieskoniais – druska, petražolėmis, džiovintu česnaku, rūkyta paprika, kmynais. Orkaitėje tokios bulvės kepa pusvalandį, kol tampa nuostabiu užkandžiu.

Pašnekovė pasakoja, kad jos šeimos narių skonis skiriasi, tad jai kartais tenka laviruoti ruošiant patiekalus. Valda mėgsta daržoves, o jos vyras – mėsos gerbėjas. Trejų ir penkerių sūnūs maistui gana išrankūs. Vis dėlto moteris randa būdų, kaip įtikti kiekvieno skoniui ir ilgai neužtrukti virtuvėje.

"Jei sau ir vyrui gaminu makaronus su jūrų gėrybėmis, vaikams juos patiekiu pagardintus kepta mėsa. Dažniausiai valgome tą patį maistą, nebent aš užsimanau ko nors kito nei šeima. Vyresnysis sūnus Atas jau valgo beveik viską, o mažasis Simas – tikras nevalgiukas, su juo sudėtingiau. Paragavęs naujo maisto, sūnus dažniausiai jį pamėgsta, tačiau tenka pavargti, kol ką nors įsiūlau, – juokiasi tinklaraštininkė. – Vaikai ima pavyzdį iš tėvų. Tad su vyru stengiamės valgyti kuo sveikiau, tikėdamiesi ateityje sūnus paskatinti rinktis kokybišką maistą."

Tik švieži ingredientai

V.Sabaitienė nuo studijų laikų domisi sveikesne, subalansuota mityba. Gamindama ji stengiasi naudoti kuo mažiau cukraus. Be to, pašnekovė nelabai mėgsta saldumynus, todėl desertus gamina retai.

"Kartais su šeima nusprendžiame išbandyti sausainius ar kitus saldumynus iš parduotuvės, tačiau jie mums dažniausiai būna per saldūs, – pastebi tinklaraštininkė. – Gamindama pyragus ar kitus desertus idėjų turiu iš kur nors pasisemti – jos man nekyla taip lengvai. Vis dėlto patikusius receptus dažniausia tenka pritaikyti mūsų šeimai – kad nebūtų pernelyg saldu, dedu mažiau cukraus, nei nurodyta. Kitų patiekalų receptų dažniausiai niekur ieškoti nereikia – jie gimsta savaime. Labai mėgstu eksperimentuoti, atrasti naujų skonių."

Valda pasakoja, kad gaminti be galo patinka ir jos broliui Tadui. Tačiau, kitaip nei sesuo, vyras sukasi ne virtuvėje, bet prie mėsos griliaus. V.Sabaitienė spėlioja – galbūt meilė kokybiškam maistui užkoduota šeimos genuose?

Kadangi maisto gamyba yra didelis Valdos pomėgis, į šį procesą šeimos narių ji neįtraukia. "Tai mano sritis, tad visą atsakomybę ir prisiimu ant savo pečių, – šypsosi ji. – Vyro ir vaikų tikrai neprašau pateikti idėjų, ką būtų galima pagaminti. O jų ir netrūksta, nes mintys veja viena kitą. Tiesiog stengiuosi, kad patiekalai būtų skirtingi ir kelias dienas iš eilės nevalgytume vištienos ar žuvies."

Norėdami sutaupyti laiko ir energijos, dalis žmonių susidaro meniu ir apsiperka visai savaitei. Tačiau V.Sabaitienė tikina taip toli neplanuojanti.

"Mėgstu gaminti tik iš šviežių ingredientų, nes būtent tada maistas įgauna reikiamą skonį. Jei susipirkčiau produktus kelioms dienoms į priekį, visų pirma, neturėčiau kur jų sutalpinti. Juk esame keturių asmenų šeima. O svarbiausia – dalis maisto produktų prarastų savo skonį arba visai sugestų, – pastebi ji. – Kasdien trijų patiekalų pietų negaminu. Kartais pagaminto patiekalo vienu prisėdimu nesuvalgome, tad jį pasišildome kitą dieną. Todėl visai savaitei tikrai neplanuoju, o susidarau planą dviem dienoms į priekį."

Genialumas slypi paprastume

Vertinanti šviežius ingredientus V.Sabaitienė stengiasi gaminti pagal sezonus. Ji pastebi, kad žmonės neretai nežino, kur dėti gausų pomidorų ar cukinijų derlių, todėl stengiasi pateikti daržovių patiekalų  idėjų.

"Kuo šviežesnis produktas, tuo skaniau ir mažiau laiko reikia skirti gaminimui. Todėl raginu išnaudoti šiuo metu sparčiai augančias cukinijas, greitai prasidės ir moliūgų sezonas. Pati vasarą iš tėvelio gavau gausybę šviežių pomidorų, tad gaminau sriubą, naminį pomidorų padažą", – pasakoja moteris.

Tinklaraštininkė juokiasi, kad jos sekėjams iš visų patiekalų, ko gero, didžiausią įspūdį paliko paprastos vokiškos agurkų salotos. "Tai tiesiog griežinėliais supjaustytas agurkas, grietinė arba graikiškas jogurtas, česnakas, druska, pipirai ir krapai, – atskleidžia ji. – Žmonės išsiilgę paprastumo. Jiems norisi gaminti iš pačių užaugintų daržovių ir virtuvėje neužtrukti pernelyg ilgai. Netiesa, kad, norint pasigaminti ką nors skanaus, namie būtina turėti gausybę įmantrių produktų."


Avižinė košė

200 ml (1 puodelis) viso grūdo avižinių dribsnių,

140 ml migdolų pieno,

1 šaukštelis cinamono,

2 šaukštai klevų sirupo,

2 šaukštai kokosų sviesto ar kokosų aliejaus,

žiupsnelis druskos,

šiek tiek džiovintų mėgstamų vaisių,

1 nedidelė kriaušė.

Į dubenį suberkite dribsnius, sudėkite visus kitus ingredientus. Gerai išmaišykite. Indelio, kuriame kepsite, dugną plonu sluoksniu pabarstykite dribsniais. Per vidurį įdėkite kriaušę ir suberkite likusius dribsnius. Pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite 20 min. Ištraukite iš orkaitės ir palikite 5–10 min. atvėsti.

Bulvių griežinėliai

Keletas bulvių,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

žiupsnis mėgstamų prieskonių.

Bulves gerai nuplaukite (lupti nereikia), supjaustykite plonais griežinėliais. Perplaukite šaltu vandeniu. Apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi ir apibarstykite  mėgstamais prieskoniais. Valda naudojo džiovintą česnaką, druską, petražoles, kmynus, rūkytą papriką, apelsininius pipirus. Viską gerai išmaišykite, kad aliejus ir prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Bulvių griežinėlius išdėliokite ant skardos, išklotos silikoniniu kilimėliu ar kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 30 min. Bulves galima patiekti kaip garnyrą arba valgyti užgeriant kefyru.

Jūrų gėrybės su makaronais

Midijos (Valda naudojo šaldytas, be kiauto),

2 skiltelės česnako,

1 nedidelė morka,

makaronai (mėgstamų),

200 ml riebios grietinėlės,

persilado ar kitokių prieskonių.

Nulupkite česnaką, įspauskite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepkite, kol pasklis malonus kvapas. Toje pačioje keptuvėje pakepkite sutarkuotą morką. Užvirkite makaronus. Į keptuvę su apkepusiomis morkomis ir česnaku sudėkite midijas. Truputį pakepę, supilkite grietinėlę ir prieskonius. Išvirusius makaronus lėkštėje sumaišykite su midijomis ir grietinėle.

"Ne žemaičiai"

7 vidutinio dydžio bulvės,

2 kiaušiniai,

2 šaukštai miltų,

2 šaukštai krakmolo,

1 šaukštelis druskos.

Įdarui:

sūrio lazdelių,

džiūvėsėlių.

Bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite. Sumalkite mėsmale arba sutrinkite. Sudėkite visus ingredientus ir suminkykite iki vientisos masės. Formuokite pailgus virtinius, į jų vidų įdėkite per pusę perpjautą sūrio lazdelę. Prieš kepdami, virtinius apvoliokite džiūvėsėliuose. Patiekite su grietine ar mėgstamu padažu.

Pievagrybiai, kepti su putpelių kiaušiniais

Pievagrybiai,

putpelių kiaušiniai,

saliamio (gali būti ir šoninė),

tarkuoto sūrio,

persilado.

Rinkitės didesnius pievagrybius. Išskobkite juos kiek galima daugiau.

Smulkiai supjaustykite saliamį ir sudėkite į pievagrybius. Užberkite tarkuoto sūrio. Į kiekvieną pievagrybį įmuškite po putpelės kiaušinį, užberkite prieskonių. 180 °C orkaitėje kepkite apie 20 min. Patiekite su avokadais ir skrebučiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS