Obuoliai naudingi sveikai mitybai | KaunoDiena.lt

OBUOLIAI NAUDINGI SVEIKAI MITYBAI

  • 0

Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą.

Padės pasiruošti šaltajam metų laikui

Manoma, kad obuoliai buvo pradėti auginti dabartinio Kazachstano teritorijoje. Laukiniai obuolių protėviai buvo maži, rūgštūs ir labai skyrėsi nuo šiandien pamėgtų sultingų ir saldžių vaisių.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad obuoliuose gausu sveikatai naudingų medžiagų, apie kurias dažnai pamirštama.

„Obuoliai yra puikus tirpių ir netirpių maistinių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos, ypač pektinas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimo sistemos veiklą ir suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti svorį. Juose daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C, kalį ir įvairius B grupės vitaminus. Vitaminas C – antioksidantas, svarbus imuninei sistemai ir odos būklei, o kalis palaiko širdies sveikatą ir padeda reguliuoti kraujospūdį. Obuoliuose gausu fitonutrientų, įskaitant flavanoidus ir polifenolius. Šie junginiai veikia kaip antioksidantai, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas šiuose vaisiuose randamas junginys – kvercetinas – gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina uždegimą ir skatina sveiką kraujagyslių veiklą“, – obuolių naudą sveikatai vardija E. Gavelienė.

Edita Gavelienė / Organizatorių nuotr.

Anot gydytojos, mažai kam žinomas faktas, kad obuolių kramtymas skatina seilių gamybą, kurios po valgymo gali padėti nuplauti maisto daleles ir taip sumažinti ėduonies atsiradimo riziką.

„Obuoliuose esantys vitaminai ir antioksidantai gali prisidėti ir prie odos sveikatos, nes skatina kolageno gamybą, o skaidulos – sumažinti cholesterolio kiekį. Negana to, natūralus obuolių saldumas yra sveikatai palankesnė saldžių užkandžių alternatyva. Tai sotus užkandis, kuris gali sumažinti potraukį persivalgyti ir suteikti energijos visai dienai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Į ką reikėtų atsižvelgti?

Obuoliuose gausu sveikatai naudingų medžiagų, apie kurias dažnai pamirštama.

Nepaisant to, kad obuoliai naudingi daugeliui, dr. E. Gavelienė pažymi, jog kai kuriems žmonėms, valgant šiuos vaisius, vis dėlto gali kilti alerginių reakcijų.

„Simptomai gali būti įvairūs – nuo niežulio, patinimo ir dilgėlinės, iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo“, – sako gydytoja. Jei žmogus įtaria, kad yra alergiškas obuoliams, gydytoja pataria pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

Kai kurie žmonės gali sunkiai virškinti fruktozę – natūralų cukrų, esantį obuoliuose ir daugelyje kitų vaisių, todėl, vartojant daug fruktozės turinčius maisto produktus, taip pat ir obuolius, gali atsirasti virškinimo simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas ar viduriavimas. Dėl šios savybės obuolius turėtų atsargiau vartoti žmonės, sergantys dirgliosios žarnos sindromu. Vaisiai, taip pat ir obuoliai – angliavandenių gausus maistas, todėl sergantys cukriniu diabetu turėtų vengti valgyti daug obuolių vienu metu.


Naudinga žinoti

Rinkitės obuolius lygia, nepažeista odele. Įvairių veislių obuoliai būna visokių spalvų – nuo žalios iki raudonos ir geltonos, tad rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Rekomenduojama švelniai paspausti obuolį: jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas.

Parsinešus obuolius namo, juos patariama laikyti šaldytuvo stalčiuje, nes tai užtikrins tinkamą drėgmės lygį. Tačiau obuolius reikėtų laikyti toliau nuo kitų vaisių ir daržovių – lapinių žalumynų, uogų ir agurkų. Mat obuoliai išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sugesti. Kaskart verta patikrinti, ar šaldytuve laikomi obuoliai neturi gedimo požymių, nes net ir vienas sugedęs vaisius gali paveikti kitus.

Kad obuoliai išliktų švieži, juos reikia laikyti maždaug 0–4 °C temperatūroje ir verčiau jų iš anksto nenuplauti, nes drėgmė gali paskatinti pelėsio atsiradimą ir gedimą. Geriausia nuplauti vaisių prieš pat jį valgant ar prieš ruošiant norimą patiekalą.


Amerikietiškas obuolių pyragas

350 g miltų,

2 šaukštai cukraus,

1 šaukštelis druskos,

200 g sviesto,

6 šaukštai šalto vandens,

3 šaukštai pieno.

Įdarui:

6 obuoliai,

3 šaukštai cukraus,

pusė citrinos,

1 šaukštas kukurūzų krakmolo,

0,25 šaukštelio cinamono,

0,25 šaukštelio malto imbiero,

0,25 šaukštelio druskos.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite. Masė turi atrodyti kaip smėlis.

Įpilkite 6 šaukštus šalto vandens ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šaukštą vandens.

Suformuokite tešlos paplotėlį, padalykite jį į dvi dalis – viena turi būti šiek tiek didesnė už kitą. Tešlos paplotėlius suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 min. arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.

Įdarui obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite plonomis skiltelėmis. Dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius su cukrumi, citrinos sultimis, kukurūzų krakmolu ir prieskoniais.

Imkite didesnį tešlos paplotėlį iš šaldytuvo ir iškočiokite 33 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus.

Skardą (22 cm skersmens) patepkite riebalais, įdėkite tešlos apskritimą, kraštus prispauskite prie skardos kraštų.

Sukrėskite obuolių įdarą ir uždenkite 24 cm skersmens tešlos apskritimu. Tešlos kraštus užspauskite. Tešlą patepkite pienu, įpjaukite per vidurį.

Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 40–50 min. Prieš patiekdami atvėsinkite.

Patiekite su ledais arba vaniliniu padažu.

Daniškas trupininis obuolių pyragas

140 g kvietinių miltų,

2 šauktai cukraus,

0,25 šaukštelio druskos,

120 g sviesto,

4 šaukštai šalto vandens.

Įdarui:

8 obuoliai,

pusė citrinos,

pusė šaukštelio cinamono.

Trupiniams:

100 g rudojo cukraus,

100 g kvietinių miltų,

0,25 šaukštelio malto muskato,

1 žiupsnelis druskos,

80 g sviesto,

1 šaukštelis vanilės esencijos.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite mažiausiai 30 min. į šaldytuvą arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.

Pasigaminkite trupinius. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatą, druską. Puode išlydykite sviestą su vanilės esencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite. Padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite obuolių įdarą.

Įdarui obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius su 2 šaukštais lydyto sviesto, citrinos sultimis, cukrumi, cinamonu ir miltais.

Ant atvėsusio pyrago pagrindo sukrėskite ir tolygiai paskirstykite pagamintą obuolių įdarą, o ant šio įdaro tolygiai paskirstykite tešlos trupinius.

Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 45–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite. Patiekite su vaniliniais ledais arba vaniliniu padažu, plakta grietinėle.

Itališkas obuolių pyragas „Crostata“

120 g sviesto,

120 g cukraus,

2 kiaušiniai,

1 šaukštelis cinamono,

80 g kvietinių miltų,

80 g kukurūzų miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių.

Įdarui:

5 obuoliai,

2 šaukštai sviesto,

3 šaukštai cukraus,

2 šaukšteliai cinamono.

Sviestą išsukite su cukrumi iki kreminės masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį. 1 kiaušinio trynį labai gerai išplakite, o baltymą atidėkite. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną persijokite.

Į sviesto ir cukraus masę suberkite persijotų miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį, išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 min. arba tešlą pasigaminkite iš vakaro.

Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes ir įpjaukite griežinėliais obuolių puseles. Svarbu, kad griežinėliai liktų kartu vienoje vietoje.

Sviestą išlydykite su cukrumi ir cinamonu.

Tešlą iškočiokite apie 35 cm skersmens ant kepimo popieriaus. Obuolius paskirstykite ant tešlos lakšto arčiau vidurio. Tešlos kraštus užlenkite ant obuolių. Obuolius patepkite ištirpintu sviestu. Tešlos kraštus patepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu.

Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 30–40 min. Prieš patiekdami į stalą apibarstykite milteliniu cukrumi. Patiekite su karamelės padažu.

GALERIJA

  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS