Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai) | KaunoDiena.lt

PASIDŽIAUKIME GAIVIA ŽALUMA LĖKŠTĖS (RECEPTAI)

  • 1

Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę ar pietus.

Žalia spalva mums asocijuojasi su gaivia atgimstančios gamtos žaluma, todėl kelia geras emocijas. O žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.

„Visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose gausu magnio, kalcio, kalio, folatų, B grupės vitaminų, skaidulų. Maisto medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias“, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Ekspertė primena, kad salotas išties vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną. „Kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salota – vienas iš maisto produktų, kurį reikia vartoti kuo dažniau. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – paaiškina ekspertė.


Kaip išlaikyti nesuvytusias

• Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje, šaldytuve, daržovėms skirtame skyriuje. Jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokias salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras.

• Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę. Dažnai Aisbergo salotų išoriniai lapai būna kiek aptrinti, bet jų neišmeskite – nuimkite ir atidėkite. Paskui atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgiau išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja.

• Visos salotos vazonėliuose, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje, tad jas galima sunaudoti tvariai. Ant jų pakuotės pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o jas nuskynus šaknis galima pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų namuose, tokiu būdu pavyks dar pigiau pasigaminti ir gardžiuotis naminiais salotų patiekalais.


Pavasarinės salotos su žalumynų užpilu

2 ryšulėliai salotų lapų,

1 ryšulėlis krapų,

1 ryšulėlis svogūnų laiškų,

1 ilgavaisis agurkas,

10 ridikėlių,

50 ml kefyro,

pusės citrinos sulčių,

druskos, pipirų pagal skonį.

Supjaustykite salotas ir sudėkite į didelį indą. Nulupkite ir supjaustykite agurką, nupjaukite ridikėlių lapelius ir sudėkite į maisto trintuvą. Suberkite ten pasmulkintus krapų stiebus ir laiškinius svogūnus. Įpilkite kefyro ir citrinos sulčių. Sutrinkite, kol susidarys padažas. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Užpilkite padažą ant salotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

tai kuo džiaugtis? Į salotų lėkštės nuotrauką žiūrėti? Žiūrėk, per dieną tai cepelinų, tai sriubos, tai kokios picos nuotraukų pažiūri, pasidžiaugi ir sotus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS