Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija | KaunoDiena.lt

PER VELYKAS – NE TIK MARGINTI KIAUŠINIAI: SALDI ŠVENTINIO STALO REPETICIJA

  • 0

Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau dabar ieško įkvepiančių idėjų. Gal pravers šios?

Varškės žagarėliai

300 g kvietinių miltų,

250 g varškės,

2 kiaušiniai,

½ šaukštelio sodos,

1/3 puodelio cukraus,

šiek tiek vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto (nebūtina),

miltelinio cukraus pabarstyti.

Varškę labai gerai sutrinkite, o jei turite – permalkite malimo mašinėle. Turi išeiti vientisa masė su kuo mažiau gumuliukų. Į varškę suberkite miltus, sodą, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, jeigu naudojate – ir vanilės ekstraktą arba vanilinį cukrų, viską išmaišykite. Jeigu tešla labai skysta, įdėkite daugiau miltų. Išminkykite tešlą iki vientisos masės ir palikite 15–30 min. pastovėti. Tuomet tešlą iškočiokite iki maždaug 0,5 cm storio. Supjaustykite stačiakampiais, perpjaukite per vidurį ir perkiškite vieną galą per pjūvį. Žagarėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 160 °C temperatūros orkaitėje po 10 min. iš kiekvienos pusės. Iškeptus apibarstykite milteliniu cukrumi.

 

Sodrus šokoladinis pyragas

2 kiaušiniai,

115 g sviesto,

250 g cukraus,

60 g miltų,

30 g kakavos miltelių,

žiupsnelis druskos,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina).

Papuošti:

miltelinio cukraus,

šviežių braškių,

šilauogių,

ledų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Dubenyje išplakite cukrų ir kiaušinius, kol mišinys taps šviesiai geltonos spalvos. Sviestą ištirpdykite ir įmaišykite į kiaušinius. Persijokite miltus, kakavą ir druską. Juos ir vanilės ekstraktą įmaišykite į kiaušinių mišinį. Tešla turi išeiti labai tiršta. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite kakava. Supilkite tešlą ir išlyginkite. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol pyrago viršus sukietės. Vidus vis dar turi būti minkštas. Ištrauktą iš orkaitės pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite šviežiomis braškėmis, šilauogėmis ir patiekite dar šiltą su šaukštu ledų.

 

Morkų pyragas su sūrio kremu

190 g „Ekstra“ miltų,

3 kiaušiniai,

130 g cukraus,

120 ml aliejaus,

200 g burokine tarka sutarkuotų morkų,

30 g kokosų drožlių,

50 g karijų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 citrinos žievelė,

1 šaukštelis malto cinamono,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto,

žiupsnelis druskos,

gabalėlis sviesto (formai patepti).

Kremui:

200 g maskarponės,

200 g grietinėlės (35 proc. rieb.),

2 šaukštai miltelinio cukraus,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto,

2 šaukštai citrinų sulčių.

Papuošti:

1 morka,

20 g karijų.

Sausoje keptuvėje atskirai apkepkite smulkintas karijas riešutus ir kokosų drožles. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kokosų drožles ir cinamoną. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi iki purumo. Įplakite aliejų ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite miltų ir kokosų drožlių mišinį. Įmaišykite tarkuotas morkas, citrinos žievelę ir 50 g karijų. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ir sviestu išteptą 22 cm dydžio kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Ar pyragas iškepė, tikrinkite ties pyrago viduriu įsmeigdami medinį pagaliuką – jis turi likti sausas. Pyragą atvėsinkite. Kremui sumaišykite šaltą grietinėlę, maskarponę, vanilės ekstraktą ir miltelinį cukrų, kol masė taps vientisa. Plakite elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu. Neperplakite – kremas turi būti tolygios ir tvirtos konsistencijos, bet nepagelsti, neįgyti sviesto poskonio. Pabaigoje įplakite citrinų sultis ir išjunkite plaktuvą. Pyragą aptepkite kremu. Bulvių skustuku priskuskite plonų morkų juostelių. Apibarstykite pyragą karijomis ir papuoškite morkų juostelėmis.

 

Apelsinų sirupo pyragas su apelsinais

Apelsinų sirupui:

1  apelsinas (pjaustytas riekelėmis),

160 ml cukraus sirupo.

Pyragui:

200 g sviesto,

4 apelsinai,

1 citrina,

300 g cukraus,

240 g migdolų miltų,

110 g universalių miltų,

druskos pagal skonį,

4 kiaušiniai,

20 g miltelinio cukraus pabarstyti.

Sirupui:

180 ml apelsinų ir citrinų sulčių (iš tų, kurių liko panaudojus žieveles),

100 ml cukraus sirupo.

Apelsinų sirupui apelsiną supjaustykite 3–5 mm griežinėliais. Tada sudėkite į puodą, užplikykite verdančiu vandeniu ir nukoškite. Sudėkite atgal į puodą, užpilkite 160 ml cukraus sirupo ir pakaitinkite 5 min. ant silpnos kaitros. Gautą masę perpilkite į indelį ir padėkite į šaldytuvą 6–8 val. arba nakčiai. Pyragui sviestą maišytuvu išplakite iki baltumo. Gerai nuplaukite apelsinus, citriną ir nutarkuokite žieveles. Sumaišykite žieveles su cukrumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Tada išplakite su sviestu. Sumaišykite universalius ir migdolų miltus. Įberkite druskos. Apie ketvirtadalį šio mišinio pamažu maišydami suberkite į sviestą su žievelėmis. Įmuškite kiaušinį. Vėl įdėkite miltų mišinio, įmuškite kiaušinį ir toliau maišykite. Kartokite procesą, kol pasibaigs miltų mišinys ir kiaušiniai. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu. Supilkite masę, gražiai išlyginkite paviršių ir kepkite orkaitėje 40–50 min. Kol kepa pyragas, pasigaminkite apelsinų sirupą. Sumaišykite 180 ml apelsinų ir citrinų sulčių su 100 ml cukraus sirupu. Pavirkite apie 5 min. ant silpnos kaitros ir palikite atvėsti. Iškepusį dar karštą pyragą užpilkite apelsinų sirupu ir palikite atvėsti. Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš formos, pabarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite su apelsinais sirupe. Apelsinus sirupe galite pasiruošti iš anksto. Jie šaldytuve išsilaiko iki savaitės. Apelsinus sirupe galite keisti raudonaisiais apelsinais, kitais citrusiniais vaisiais.

GALERIJA

  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
T. Lauvray / „Iki“, I. Stanienės / „Dar kąsnelį“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS