Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems | KaunoDiena.lt

ŠALDYTOS GĖRYBĖS – IŠSIGELBĖJIMAS SKUBANTIEMS

  • 0

Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai neturite laiko gaminti. Juk šaldytos gėrybės išlieka maistingos ir tokios pat skanios kaip ir šviežios.

Daržovės ir vaisiai – sveikatos ir energijos šaltinis, todėl į maisto racioną šiuos produktus įtraukti būtina. Gaminant patiekalą iš šviežių daržovių, jas reikia nuplauti, nulupti, pašalinti stiebus arba susmulkinti, iš uogų išimti kauliukus. Jei norite sutaupyti laiko ir valgyti sveikai ir maistingai – maišelis šaldytų daržovių ar vaisių yra tikras išsigelbėjimas.

Ilgas galiojimo laikas – dar viena priežastis, kodėl šaldymo kameroje pravartu turėti kelias pakuotes daržovių ir vaisių. Šaldymo kameroje laikomos gėrybės gali išsilaikyti maždaug 10–12 mėnesių.

Šaldytos gėrybės puikiai tinka ir suteikia įvairiems patiekalams skonį ir kokybę – nuo šildančių sriubų ir troškinių iki saldžių kepinių.

Šaldytus produktus paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.

Nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, salotoms naudoti nereikėtų, kadangi šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Atšaldytų žirnių ir kukurūzų geriau nedėti tiesiai į patiekalus – prieš tai juos bent vieną minutę apvirkite verdančiame vandenyje arba garuose.


Įvairių daržovių sriuba

Reikės: 1 l mėgstamo sultinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkų, svogūnų, paprikų, šparaginių pupelių, žaliųjų žirnelių, kukurūzų, raudonųjų pupelių), šaukštelio druskos, šaukštelio česnako miltelių, žiupsnelio džiovinto baziliko, skardinės konservuotų pomidorų.

Gaminame: į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies.


Kuskusas su žirneliais ir mėtomis

Reikės: puodelio šaldytų žirnelių, 250 g kuskuso kruopų, 250 ml verdančio vandens, saujos smulkiai pjaustytų mėtų lapelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių ir žievelės, žiupsnio šviežiai grūstų pipirų ir druskos.

Gaminame: kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau paruoštą garnyrą supurtykite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių. Įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.


Mėlynių skonio keksiukai

Reikės: puodelio šaldytų mėlynių, 195 g miltų, 150 g cukraus, 80 ml alyvuogių aliejaus, kiaušinio, 80 ml pieno, žiupsnelio druskos, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.

Gaminame: iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir tada maišykite šakute, kol masė taps puri. Įmaišykite mėlynes, padalykite tešlą tarp keksiukų formelių ir kepkite apie 15–25 minutes. Skanaus!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS