Sotūs sluoksniuotos tešlos pyragai: paragavę norėsite dar ir dar | KaunoDiena.lt

SOTŪS SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS PYRAGAI: PARAGAVĘ NORĖSITE DAR IR DAR

Greita, skanu, sotu, paprasta, visada netikėta – kalbame apie rimtus pyragus iš sluoksniuotos tešlos, kuriais visada galima pradžiuginti namiškius ir svečius. Pyragų įdarui tinka viskas: mėsa, žuvis, varškė, sūriai, daržovės, grybai. Metas raitotis rankoves!

Su kopūstais ir šonine 

500 g sluoksniuotos tešlos,

500 g karštai rūkytos šoninės,

400 g šviežių kopūstų,

350 g raugintų kopūstų,

1 didelė morka,

4–5 aliejuje konservuoti saulėje džiovinti pomidorai,

1 didelis svogūnas,

1 kiaušinis,

kmynų,

druskos,

pipirų.

Aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus ir šoninę. Sudėkite plonomis juostelėmis supjaustytus šviežius kopūstus, pomidorus, stambiai tarkuotas morkas, raugintus kopūstus ir troškinkite ant lėtos ugnies 15 min. arba kol kopūstais suminkštės. Pagardinkite prieskoniais. Nedaug iškočiotą tešlos lakštą subadykite šakute, tolygiai paskirstykite įdarą ir susukite į vyniotinį. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepkite išplaktu kiaušiniu, pabarstykite kmynais ir kepkite 30 min. 180 °C temperatūros orkaitėje.

Su varške, špinatais ir brokoliais 

250 g sluoksniuotos tešlos,

400 g varškės,

3 kiaušiniai,

100 g špinatų,

300 g brokolių,

druskos,

tarkuoto muskato,

kario.

Brokolius suskirstykite smulkiais žiedynais ir 3 min. apvirkite, išgriebę nuvarvinkite. Špinatus supjaustykite. Varškę išsukite su kiaušiniais ir prieskoniais, įmaišykite brokolius ir špinatus. Tešlą lengvai iškočiokite ir ja išklokite kepimo indą, palikite aukštus kraštelius. Tešlą subadykite šakute. Sudėkite ir tolygiai paskirstykite įdarą, tešlos kraštelius gražiai užlenkite ant jo kraštų, aptepkite kiaušinio plakiniu. Pyragą kepkite apie 30 min. 180 °C temperatūros orkaitėje.

Su lašiša ir porais 

500 g sluoksniuotos tešlos,

400 g lašišų filė,

1 poro žalioji dalis,

100 ml grietinėlės,

70 g kietojo sūrio,

½ citrinos sulčių,

aliejaus,

druskos,

pipirų,

tarkuoto muskato,

kiaušinis.

Lašišą pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir palikite 10 min. Įkaitintame aliejuje trumpai patroškinkite stambiau supjaustytus porų lapus, tada supilkite grietinėlę, pasūdykite ir dar troškinkite apie 5 min. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, įmaišykite tarkuotą kietą sūrį, žiupsnelį tarkuoto muskato. Ant vienos tešlos lakšto vidurio sudėkite porų lapus, ant viršaus – lašišą. Žuvį užklokite antru tešlos sluoksniu. Tešlos lakštų kraštelius patepkite vandeniu ir suspauskite. Pyragą įdėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepinio viršų tankiai subadykite, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir apie 40–50 min. kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje.


Greitai paruošiama tešla

Lengviausia ir patogiausia tešlos nusipirkti parduotuvėje, tačiau mėgstantys kulinarinius atradimus sluoksniuotą tešlą gali nesunkiai pasigaminti.

125 g miltų,

140 g atšaldyto sviesto,

80 ml ledinio vandens,

žiupsnelis druskos.

Dubenyje sumaišykite persijotus miltus su druska. Suberkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir jį dideliu bei plačiu peiliu kapokite miltuose, iki susidarys nedideli, maždaug žirnio dydžio trupiniai. Trupinių viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite vandenį ir neminkydami maišykite, kad vanduo tolygiai pasiskirstytų. Trupinius išpilkite ant miltuoto paviršiaus, rankomis suformuokite kvadratą ir miltuotu kočėlu iš tešlos iškočiokite apie 25 cm stačiakampį. Kočiojama tešla negali plyšti ir lipti prie stalo ar kočėlo, todėl nepamirškite juos vis pamiltuoti. Dėmesio: prieš tešlą lankstant svarbu nubraukti miltų perteklių – kitaip tešla išeis itin trapi. Stačiakampį padalinkite į tris dalis ir pirma kairę, o paskui dešinę jo pusę užlenkite ant centrinės, gautą vokelį pasukite 90° kampu ir iškočiokite ankstesnio dydžio stačiakampį. Jį vėl sulankstykite vokeliu, pasukite 90° kampu ir vėl iškočiokite stačiakampį. Šį lankstymą ir kočiojimą pakartokite 6–8 kartus. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.


Verta žinoti

• Naudokite tik labai gerai atšaldytą sviestą ir vandenį. Jei sluoksniavimo metu sviestas bus šiltesnis nei tešla, kepant jis ištekės iš sluoksnių. Jei tešla šiltesnė nei sviestas, kočiojant ji gali plyšti.

• Nepamirškite žiupsnelio druskos – ji stipriau sulipina miltus: jei jos per mažai – kočiojimo metu tešla gali plyšti, jei per daug – tešla per sūri.

• Vandenį galite maišyti ar pakeisti šaltu pienu – kepiniai bus puresni.

• Jei nedidelį kiekį sviesto ištirpinsite ir atvėsusį supilsite į tešlą, kočiojant ji bus elastingesnė.

• Svarbu visada kočioti ta pačia kryptimi. Kočiojant nereikia stipriai spausti – lakštas turėtų būti apie 1 cm storio. Stenkitės kočioti kuo greičiau – sviestas pradės tirpti, tad tešlos kokybė nukentės.

• Sluoksniuotos tešlos gaminius kepkite tik labai gerai įkaitintoje, recepte nurodytos temperatūros orkaitėje – priešingu atveju sviestas ištekės, kepinys bus sausas ir tešloje nebus sluoksnių. Kepimo metu riebalai neturi išbėgti, kepimo skarda turi likti sausa.

• Bemielė sluoksniuota tešla tinka tiek pikantiškiems, tiek saldiems kepiniams. Ji traški, sausesnė, tad labiau sluoksniuojasi. Mielinė sluoksniuota tešla skiriasi savo sudėtimi – be mielių joje yra pieno miltelių, kiaušinių, cukraus, todėl šios tešlos gaminiai viduje drėgnesni, o išorėje – traškūs.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS