Tinklaraštininkę į virtuvę atvedė anūkė (receptai) | KaunoDiena.lt

TINKLARAŠTININKĘ Į VIRTUVĘ ATVEDĖ ANŪKĖ (RECEPTAI)

Feisbuko paskyros „Gamink su Audrone“ kūrėjos Audronės Zemenskienės kredo: nešvaistyk maisto! Savo paskyroje ji dalijasi nesudėtingų, nebrangių patiekalų receptais, kurių gali pasigaminti kiekvienas, gal todėl ir sekėjų sulaukia vis daugiau.

Pamėgo gaminti

„Nesu iš tų moterų, kurios nuo mažens svajoja apie virtuvę, puola kažką gaminti, kepti ar virti. Sukūrus šeimą man tai greičiau buvo darbas, būtinybė, bet jokiu būdu ne malonumas“, – sako Audronė.

Daugiau laiko maistui gaminti ji pradėjo skirti prižiūrėdama anūkėlę, todėl drąsiai sako, kad būtent anūkė ją ir atvedė į virtuvę.

„Godutė buvo dar visai mažytė, bet jai patiko kartu sukiotis virtuvėje ir padėti man gaminti. Ypač patiko gaminti sausainukus su įvairiomis formelėmis, paskui juos kepti“, – prisimena moteris.

Galiausiai pietų ar vakarienės idėjomis ji pradėjo dalytis feisbuko grupėse, o ten sulaukdavo palaikymo. Tada ir suprato, kad gaminti jai patinka, o po visos dienos, praleistos kartu su anūke, tai jai būdavo savotiškas atsipalaidavimas ir malonumas.

Vėliau Audronės dukrai kilo idėja, kad reikia sukurti mamos gaminamų patiekalų ir receptų puslapį feisbuke. Jį pavadino „Gamink su Audrone“.

„Mano kredo: nešvaistyk maisto! Savo feisbuko paskyroje dalijuosi nesudėtingų, greitai pagaminamų, nebrangiai kainuojančių patiekalų receptais. Galbūt tuo ir sudominau savo sekėjus, kurių šiandien yra virš 81 tūkst.“, – sako pašnekovė.

Pusryčiai man – vienas svarbiausių valgymų dienoje, todėl stengiuosi, kad jie būtų ir gardūs, ir sotūs.

Įvairios galimybės

Audronė įsitikinusi – iš turimų produktų, kad ir nedidelio jų kiekio, galima pagaminti gardžių patiekalų. Jos šeimoje mėgstami vieno puodo ar skardos patiekalai – mėsos ar sezoninių daržovių troškiniai.

Audronės namuose visada yra kiaušinių, šaldiklyje – mėsos, šaldytų daržovių, spintelėje – kruopų, konservuotų žirnelių, pupelių, kukurūzų. Turint šių produktų, moters įsitikinimu, šeima alkana tikrai neliks.

„Negaminu kasdien, patiekalus ruošiu kelioms dienoms – taip jau mes įpratę, o ir kai kurie patiekalai dar gardesni antrą dieną, – sako pašnekovė. – Koldūnų, cepelinų, žemaičių blynų, virtinių, lietinių su įvairiais įdarais gaminu daugiau vienu kartu ir užšaldau. Tokie paruoštukai gelbsti skubant. Rudenį dažnai gaminu bulvinius patiekalus: kugelį arba bulvinius blynus, kuriuos labai mėgsta vaikai ir anūkai. Pagaminu ir pasikviečiu į svečius kugeliuko su spirgučių padažu. Džiaugiuosi tomis akimirkomis, kai visa šeima susirenka kartu ir smagiai leidžiame laiką.“

Svarbu ir kokybė, ir vaizdas

Audronė sako anksčiau daug dėmesio maistui neskyrusi, bet, laikui bėgant, supratusi, kad mažiau riebus, daugiau maistinių medžiagų turintis valgis naudingesnis sveikatai. Tad pastaruoju metu vis dažniau renkasi gaminti sveikesnius patiekalus.

„Dažnai patiekalus gaminu iš vištienos, kalakutienos, įvairių daržovių.  Duoną renkuosi viso grūdo, vietoj majonezo – natūralų jogurtą, nevalgau makaronų ir, žinoma, stengiuosi vartoti kuo mažiau cukraus, – apie savo mitybos principus pasakoja moteris. – Pusryčiai man – vienas svarbiausių valgymų dienoje, todėl stengiuosi, kad jie būtų ir gardūs, ir sotūs.“

Svarbu ir kaip patiekiamas maistas atrodo – juk ne be reikalo sakoma, kad pirmiausia valgome akimis. Todėl, kiek įmanoma, moteris stengiasi maistą patiekti estetiškai ir gardžiai.

Pagrindiniai jos gaminamų patiekalų ragautojai ir valgytojai – vyras, vaikai, anūkai – dažniausiai Audronės pastangas įvertina.


Silkių salotos su avinžirniais ir daržovėmis

200–250 g silkių filė,

400 g konservuotų avinžirnių,

2 morkos,

1–2 svogūnai,

2 šaukštai pomidorų padažo,

pipirai,

druska,

aliejus.

Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Svogūną susmulkinkite, morkas sutarkuokite stambia trintuve. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite svogūną su morkomis, įdėkite pomidorų padažo, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Į apkeptas daržoves sudėkite konservuotus avinžirnius, silkės gabaliukus ir viską kartu pakepkite kelias minutes. Salotos skanios ir šiltos, ir atvėsusios.

Sojų padaže troškintos vištų kepenėlės

0,5 kg vištų kepenėlių,

2–3 morkos,

1–2 svogūnai,

3–5 šaukštai sojų padažo (pagal skonį),

pipirai,

druska,

miltai kepenėlėms apvolioti,

aliejus arba lydytas sviestas kepti.

Vištos kepenėles nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite, pagardinkite prieskoniais ir apibarstykite miltais. Svogūnus susmulkinkite, morkas sutarkuokite stambia trintuve. Keptuvėje ant aliejaus arba lydyto sviesto apkepkite kepenėles, ant jų sudėkite tarkuotas morkas su svogūnais, įpilkite sojų padažo (galite įdėti grietinės) ir pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.

Biskvitinis obuolių ir slyvų pyragas be riebalų

3 kiaušiniai,

160 g cukraus,

160 g miltų,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos,

2–3 obuoliai,

5–6 slyvos,

miltelinio cukraus apibarstyti.

Plakikliu gerai išplakite kiaušinius su cukrumi (plakite ne mažiau kaip 6–7 min.). Į plakinį suberkite persijotus miltus su kepimo milteliais, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir silikonine mentele išmaišykite iki vientisos masės. Slyvas, obuolius supjaustykite nedideliais gabaliukais, apibarstykite miltais ir sudėkite į tešlą. Į kepimo formą patieskite kepimo popierių ir supilkite tešlą. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C temperatūros orkaitėje 30–35 min. Iškepusį pyragą apibarstykite milteliniu cukrumi.

GALERIJA

  • Galimybės: A. Zemenskienė įsitikinusi, kad iš namuose turimų produktų galima pagaminti gardžių patiekalų.
  • Tinklaraštininkę į virtuvę atvedė anūkė <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tinklaraštininkę į virtuvę atvedė anūkė <span style=color:red;>(receptai)</span>
A. Zemenskienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

viskas gerai

bet šiam obuolių pyragui kepimo miltelių nededu, pukiausiai iškyla išplakus kiaušinius.

Tiek

tu man maigyk ta feisbuka,kad net isalko vaikas! Reikia tempti i virtuve,kad pamaitintu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS