Tinklaraščio autorė A. Trilupaitė: sveikas maistas gali būti skanus | KaunoDiena.lt

TINKLARAŠČIO AUTORĖ A. TRILUPAITĖ: SVEIKAS MAISTAS GALI BŪTI SKANUS

Daugelis įsitikinę, kad gardus maistas ir sveika mityba tarpusavyje nesuderinami dalykai. Maisto tinklaraščio "Skaniai sveikai" autorė Aušra Trilupaitė tikina, kad atmetus išankstinį nusistatymą ir gaminant su polėkiu, sveiki patiekalai nebus beskoniai ir nuobodūs: "Sveikas maistas gali būti labai įvairus, skanus ir net gurmaniškas."

– Ar visada mėgote gaminti? Kada ir kaip susidomėjote sveika mityba?

– Visada mėgdavau skaniai pavalgyti, o gaminti niekada neprisiversdavau. Virtuvėje suktis pradėjau tik priaugusi nepageidaujamo svorio – supratau, kad mano mityba visiškai nesubalansuota, ir, jei noriu turėti gražią figūrą, negaliu valgyti visko iš eilės. Persikrausčiusi gyventi į Londoną, kaip tik taip ir dariau – daug kas buvo nauja, įdomu, netikėta ir labai skanu.

Gyvenimo svetur pradžioje neturėjau galimybės ruošti maistą namuose, todėl įpratau valgyti viską, ką nusipirkdavau. Netrukus greitasis maistas tapo ne tik savaitgalio malonumu, bet mano mitybos pagrindu. Pyragėliai, picos, riebios mišrainės su majonezu, desertai – prie jų pripratau ir nejaučiau jokio poreikio gaišti laiką virtuvėje. Tik po kurio laiko peržiūrėdama savo nuotraukas sunerimau – figūros pokyčiai buvo akivaizdūs: vietoje 56 kg svėriau jau 67 kg. Labai nusivyliau savimi ir nutariau susiimti: bandžiau dietas, sportą, badavimą, bet viskas galiausiai pasibaigdavo apsivalgymu – atsispirti norui skaniai pavalgyti buvo nepaprastai sunku. Tada nutariau iš pagrindų pakeisti savo mitybos įpročius: pradėjau domėtis sveiku maistu, mokinausi derinti maisto produktus, atsirinkti, ką, kiek valgyti ir kuriuo dienos metu, kad neaugtų nepageidaujamas svoris, pamažu atradau ir malonumą gaminti.

Įprasti sveikuoliški valgiai – avižinė košė, vištiena, daržovės man greitai įgriso, tapo nuobodūs, todėl pradėjau ieškoti įvairių subalansuotos mitybos receptų interneto platybėse. Netrukau įsitikinti, kad sveikas maistas gali būti labai įvairus, skanus ir net gurmaniškas, sotus. Pastaruoju metu daug laiko praleidžiu virtuvėje: išbandau įdomius receptus, eksperimentuoju, kuriu savus. Mano tikslas – energijos ir lengvumo suteikiantis maistas.

Pradėjusi sistemingai valgyti subalansuotą maistą greitai sėkmingai atsikračiau 7 kg. Kadangi itin liekna figūra nebuvo mano siekiamybė, ties tuo ir sustojau.

– Bandymai keisti mitybos įpročius reikalauja nemažai valios, užsispyrimo. Iš kur sėmėtės atkaklumo? Kaip pavyko pažaboti savo aistrą?

– Užtekdavo pažiūrėti į veidrodį ir tuoj atsirasdavo motyvacijos. Be to, pradėjau intensyviai sportuoti – fizinis aktyvumas padėjo greičiau pasiekti norimų rezultatų, suteikė daug energijos, jėgų, taip pat motyvavo – po treniruotės natūraliai norisi suvalgyti kažką sveiko.

Pradėjusi gaminti laikiausi taisyklės: sveikas maistas būtinai turi būti skanus. Todėl atkakliai ieškojau įvairiausių būdų, kaip sveikus patiekalus padaryti tokiais skaniais, kad daugiau niekada nesinorėtų dairytis į greitąjį maistą. Man pavyko! Tuo metu dar gyvenau Londone, kur gausu vietinių turgelių. Juose kasdien pirkdavau ir valgydavau šviežius vaisius – jais užkandžiaudavau. Vėliau išmokau pasigaminti sveikų desertų, kurie skoniu nenusileidžia nesveikiems. Svarbiausia – turėti tikslą ir žinoti, kodėl tai darai. Kai noras didelis, visos pagundos nublanksta.

– Kas svarbiausia siekiant gyventi sveikai, jausis gerai ir atrodyti gražiai?

– Maisto derinimas, kokybiški produktai, užkandžiai, sportas... – neįmanoma išskirti tik vieną dalyką, svarbu visas gyvenimo būdas. Suderinus sveiką mitybą ir sportą, puiki išvaizda, gera savijauta, energijos užtaisas garantuoti.

– Kaip dabar maitinatės: ko atsisakėte, kokie nauji produktai atsirado jūsų valgiaraštyje?

– Mitybos įpročiai kardinaliai pasikeitė. Anksčiau mano šaldytuve nebūtumėte radę daržovių, o dabar jos sudaro 70 proc. jo turinio. Atsisakiau nenatūralių padažų, perdirbtos mėsos ir kitų gaminių, pirktinių saldumynų ir visų kitų produktų, kurių sudėtyje yra man neaiškių ingredientų. Saldumynus, padažus ir užkandžius gaminu pati. Atradau įvairių pakaitalų miltams, cukrui, pienui. Labai pamėgau žuvį, ispaninių šalavijų sėklas, lęšius, bolivines balandas.

Geriu daug vandens, valgau tris kartus per dieną, užkandžiauju tik pagal poreikį. Anksčiau ruošdavau pietų dėžutes neštis į darbą, planuodavau maistą savaitei į priekį, pasiruošdavau sveikų užkandžių. Vėliau ėmiau tiesiog atidžiau rinktis maistą, tad pietų dėžutėms nebeliko poreikio.

Visada stengiuosi klausyti savo kūno ir nepasiduoti emociniam valgymui ar užkandžiavimui. Jeigu jau labai noriu kažko užkrimsti, nors neseniai pietavau, išgeriu stiklinę vandens – alkio kirminas iš karto nurimsta.

– Praktikuojantys sveiką gyvenimo būdą neretai tampa vegetarais...

– Daržovės, vaisiai, grūdinės kultūros, vanduo – sveikos mitybos pagrindas, o visa kita – pagal poreikį. Aš asmeniškai sunkiai išgyvenčiau be mėsos, žuvies, kiaušinių ir pieno produktų. Esu už subalansuotą mitybą.

– Nors dietologai pabrėžia žuvies naudą žmogaus organizmui, lietuviai jos valgo labai mažai. Kokią žuvį mėgstate, kaip dažnai ją valgote?

– Daug žmonių žuvies nemėgsta ar nevalgo vien todėl, kad nemoka jos skaniai pagaminti, kita priežastis – šis produktas nėra labai pigus, tačiau kaina neretai priklauso nuo to, kokią žuvį renkatės.

Svarbiausia – turėti tikslą ir žinoti, kodėl tai darai. Kai noras didelis, visos pagundos nublanksta.

Žuvis mano racione – visus metus, ją stengiuosi valgyti bent kartą per savaitę, renkuosi labai įvairią: lašišą, upėtakį, skumbrę, plačiakaktį, karpį, eršketą, skaniausi mano atradimai – dorada, šamas.

Žuvis – vertingas įvairiausių vitaminų, mikroelementų, omega 3 riebalų rūgščių, baltymų šaltinis. Medikai tikina, kad reguliariai valgant šviežią žuvį, stipriname savo imuninę sistemą. Visos žuvys sveikos, tereikia nepatingėti pasidomėti, kur ir kokiomis sąlygomis jos buvo auginamos arba sugautos.

– Sušiai – žuvies patiekalas, kurį žino visi. Ką be jų galima paruošti iš žuvies?

– Nebijokite eksperimentuoti, pasitelkite fantaziją! Nuo senų laikų esame įpratę žuvį tiesiog apvolioti miltuose ir iškepti keptuvėje, bet aš taip nedarau. Derindama su įvairiausiais prieskoniais, žuvį kepu orkaitėje, troškinu, gaminu kotletus, ruošiu jūros gėrybių paeliją, o rūkytą naudoju užkandžiams.

Prieskoniai, pagardai sustiprina žuvies patiekalų skonį, tiesa, jų pasirinkimas labai priklauso nuo produkto – liesesnė žuvis ar riebesnė. Niekada neprašausite žuvies patiekalą pagardinę citrinų sultimis, citrinpipiriais, kalendromis, čiobreliais, krapais.

Prie žuvies patiekalų itin tinka įvairios daržovės. Įprastai renkuosi sezonines, tokias, kurios neužgožia subtilaus žuvies skonio. Prie upėtakio derinu kininius kopūstus arba lengvas salotas, šamo skonis geriausiai atsiskleidžia su šviežiais pomidorais, lašiša šiuo atžvilgiu – universali žuvis, prie jos tinka beveik visos daržovės, o štai karpį, kuris turi stiprų specifinį kvapą, troškinu su grietinėle, paprikomis, svogūnais, dedu daug įvairių prieskonių.

– Iš kur semiatės įkvėpimo?

– Žmonės sako, kad kalbėdama apie maistą ir su juo susijusią savo veiklą, tiesiog švyčiu. Eksperimentuoti virtuvėje – didžiausias mano džiaugsmas ir meilė, tad laiko pomėgiui neskaičiuoju – jam skiriu didesnę dalį savo laisvalaikio. Įkvėpimas aplanko natūraliai: būna dienų, kai spirgu – sumanymai ramybės neduoda, o kartais – nieko nesinori, ir tai labai natūralu.

Esu didelė šefo Gordono Ramsay gerbėja, žiūriu įvairias kulinarines laidas, skaitau kulinarinius žurnalus, knygas, kelionių metu visada pasidomiu vietinės virtuvės gardumynais ir tradicijomis. Kartais įkvėpimas aplanko radus naują, įdomų produktą – nekantrauju jį išbandyti.

– Kokia virtuvė jums artimiausia? Ar saldumynai – vis dar jūsų silpnybė?

– Labai mėgstu Azijos šalių virtuvę – fantastiški skoniai ir puiki savijauta pavalgius. Kad ir kaip mėgčiau cepelinus bei kitus lietuviškos kulinarijos šedevrus, nuo jų jaučiuosi apsunkusi, o man svarbu pavalgius jaustis lengvai.

Atsisakyti saldumynų nebuvo lengva, tačiau šiandien man jų gali nebūti. Dabar didžiausios mano kulinarinės silpnybės – geras sūris, žuvis, o vietoje pyragėlio su kremu mieliau renkuosi skrebutį su avokadu.

– Kaip kilo mintis sukurti savo maisto tinklaraštį?

– Pradėjusi valgyti sveikai, labai sunkiai suvokiau, kas išties sveika, rasti tinkamų receptų. Tuo metu lietuviškuose tinklaraščiuose pasigesdavau gražių nuotraukų – jei maistas nėra pateiktas dailiai, kaip jį galima norėti valgyti? Nusprendžiau sukurti tinklaraštį, kuriame galėčiau išsirinkti, ko noriu pusryčiams, pietums ar vakarienei – sutaupyčiau daug laiko viską turėdama vienoje vietoje. Pradžioje tai buvo projektas tik sau ir visai nesitikėjau, kad jis taps populiarus. Esu laiminga galėdama savo patirtimi ir receptais dalytis su visais skaitytojais.Visada stengiuosi klausyti savo kūno ir nepasiduoti norui valgyti, kai apima emocijos ar tiesiog noriu užkandžiauti. Mano tikslas – energijos ir lengvumo suteikiantis maistas.

Dorada su alyvuogėmis

400 g dorados,

½ citrinos,

3 šakelės rozmarinų,

½ česnako galvutės,

šaukštelis džiovintų čiobrelių, bazilikų, raudonėlių,

juodųjų pipirų,

druskos.

Alyvuogėms

Kalamatos alyvuogių,

žaliųjų alyvuogių,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

raudonųjų paprikų dribsnių,

džiovintų raudonėlių,

rozmarinų lapelių.

Česnako skilteles sutraiškykite ar susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Prieš baigdami kepti, įmeskite šakelę rozmarinų. Žuvį išvalykite, nuplaukite ir įtrinkite prieskoniais. Šone padarykite kelias įpjovas ir į jas įkiškite citrinų skilteles. Į žuvies vidų sudėkite kepintus česnakus su rozmarinais ir rozmarinų šakelę. Doradą dėkite ant kepimo popieriumi patiestos skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, kepkite 25 min. 200 °C orkaitėje.

Iš alyvuogių išimkite kauliukus. Alyvuoges sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite prieskoniais, išmaišykite ir palikite kelioms minutėms, kad marinuotųsi.

Šamas su pomidorais

4 gabalėliai šamo,

300 g mažų pomidoriukų,

¼ puodelio baltojo sauso vyno,

½ puodelio smulkintų šviežių bazilikų,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

½ šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių,

2 skiltelės česnako,

2 šaukštai citrinų sulčių,

½ šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių,

druskos,

pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo indą patepkite aliejumi, sudėkite šamo filė, pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite trupučiu aliejaus ir kepkite 10 min. Per tą laiką paruoškite pomidorus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite su aitriųjų paprikų dribsniais sutrintus česnakus, o tada sudėkite ir trumpai pakepkite pomidoriukų ketvirčius. Supilkite ir išmaišykite vyną. Jam užvirus suberkite visus prieskonius. Paruoštus pomidorus užpilkite ant šamo filė ir kepimo indą dar 5 min. pašaukite į orkaitę.

Baltosios žuvies kotletai

600 g baltosios žuvies,

400 g (skardinė) sviestinių pupelių,

puodelis "panko" džiūvėsėlių,

3 šaukštai susmulkintų krapų,

šaukštas Dižono garstyčių,

šaukštas kaparėlių,

druskos,

juodųjų pipirų,

alyvuogių aliejaus kepti.

Į elektrinį smulkintuvą sudėkite smulkintą žuvį, nusausintas pupeles, krapus, kaparėlius, druską, pipirus ir susmulkinkite. Iš masės formuokite kotletukus, apvoliokite juos "panko" džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintame aliejuje po 3–4 min. iš abiejų pusių. Iškepusius kotletus sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite su žalumynais, salotomis, citrinomis arba daigais.

GALERIJA

  • Tinklaraščio autorė A. Trilupaitė: sveikas maistas gali būti skanus
  • Tinklaraščio autorė A. Trilupaitė: sveikas maistas gali būti skanus
  • Tinklaraščio autorė A. Trilupaitė: sveikas maistas gali būti skanus
  • Tinklaraščio autorė A. Trilupaitė: sveikas maistas gali būti skanus
Asmeninio arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

atvejis

Tėvai turėjo išvažiuoti mėnesiui į kelionę užsienyje. Paliko 20-metį sūnų studentą vieną namuose. Grįžo, rado sūnų susirietusį. Patikrino pas gydytojus. Rado skrandžio opą. Pasirodo sūnus mėnesį maitinosi bulvių traškučiais su Koka kola, nes jam tai buvo greičiau ir skaniau. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS