Žymėjimas ant kiaušinių: kodėl verta žinoti? | KaunoDiena.lt

ŽYMĖJIMAS ANT KIAUŠINIŲ: KODĖL VERTA ŽINOTI?

  • 13

Vis daugiau žmonių skiria dėmesio tam, ką perka ir valgo. Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir receptų knygų autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad pirkdama kiaušinius stengiasi atkreipti dėmesį į kiaušinių žymėjimą.

Praėjusių metų pabaigoje projekto „Kiaušiniai yra jėga!“ ribose atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa atskleidė, kad 44 proc. lietuvių nežino, ką reiškia ES standartinis kiaušinių žymėjimas. Vos 8 proc. gyventojų teigė tiksliai suprantantys, ką reiškia ant kiaušinių esantys skaičiai ir raidės.

Žinoma tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad įsiminti kiaušinių žymėjimo reikšmę nesudėtinga.

„Kiaušiniai – vienas universaliausių produktų, jų mūsų šaldytuve yra visada, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė. – Man, gaminant maistą, itin svarbu rinktis produktus atsakingai, rasti laiko įsigilinti ir būti tvaresnio pasaulio dalimi. Žinoma, kartais stovint prie lentynos parduotuvėje suima juokas, nes atrodo, kad kiekvienos prekės etiketę turi perskaityti, o tam reikia laiko, kurio ne visada ir ne visi turime. Tačiau, įsiminę vos kelias paprastas taisykles, kiekvienas galime savo pirkinių krepšelį sukomplektuoti kiek atsakingiau ir rūpestingiau.“

Pasak maisto tinklaraštininkės, kiaušiniai yra vienas produktų, kurį rinktis suprantant, ką perki, yra gana nesudėtinga, nes žymėjimas – tikrai paprastas ir lengvai prisimenamas.

„Apie šį žymėjimą žinau jau tikrai seniai, nes, vos pamačius kodą ant kiaušinio, man pasidarė smalsu, ką jis reiškia“, – dalijasi K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Nesunku: „Kiaušiniai yra vienas produktų, kurį rinktis suprantant, ką perki, yra gana nesudėtinga, nes žymėjimas – tikrai paprastas ir lengvai prisimenamas“, – sako maisto tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė. / K. Pišniukaitės-Šimkienės asmeninio archyvo nuotr.


Ką reiškia kodai

Ant kiaušinio šono esantis kodas nusako kiaušinio „pilietybę“ – kilmės šalį, gamintoją ir vištos laikymo sąlygas.

Pirmas kodo skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą, kuo mažesnis skaičius, nurodantis laikymo būdą, tuo palankesnėmis sąlygomis višta gyveno: 0 – biologinėmis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai, 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai, 2 – tvarte laikomų vištų kiaušiniai, 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

Kiaušinio kode esančios raidės pasakoja apie kiaušinio kilmės šalį, pavyzdžiui, LT reiškia Lietuvą, LV – Latviją ir pan.

Toliau einanti skaičių kombinacija – tai gamintojo sandėlio identifikavimo numeris. Šį numerį suteikia Maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri taip pat nuolat kontroliuoja vištų laikymo ir kiaušinių gamybos sąlygas. Kiaušiniams, pagamintiems už Lietuvos ribų, identifikavimo numerius suteikia atitinkamų šalių maisto saugos stebėjimo tarnybos. Didelėse šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, identifikavimo numeris prasideda regiono, kuriame yra kiaušinių gamybos įmonė, kodu.

GALERIJA

  • Žymėjimas ant kiaušinių: kodėl verta žinoti?
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Antanuk,

juos reikia plauti,o ne dulkiu siurbliu siurbliuoti!

Uz lietuviska

kiausiniu kaina,JAV Walmart gali nusipirkti jau virtu ir net nuluptu! O stai truck stopuose - brangesni!

antanukas

o ant mano kiaušinių tik nasosai-ką tai reiškia ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS