Raitelis tebeieško savo galvos | KaunoDiena.lt

RAITELIS TEBEIEŠKO SAVO GALVOS

Istorijomis apipintas kaimas Slipi Holou iki šiol laikomas viena mistiškiausių turistų lankomų vietų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vietiniai juokauja, kad tai kartu ir viena saugiausių vietovių netoli Niujorko, nes esą net vaiduokliams gyventi čia nemalonu.

Slipi Holou pirmieji žmonės apsigyveno 1640-aisiais, o į turistinį žemėlapį kaimas pateko tik 1820 m., kai rašytojas Washingtonas Irvingas sukūrė apsakymą "Legenda apie raitelį be galvos".

Jį 1999 m. išgarsino amerikiečių režisierius Timas Burtonas, sukūręs fantastinį siaubo filmą "Sleepy Hollow", lietuviškai pavadintą "Raitelis be galvos".

Šiame filme, kaip vėliau ir daugelyje kitų T. Burtono filmų, pagrindinį vaidmenį suvaidino aktorius Johnny'is Deppas.

Prie tilto palei Pocantico upę ir dabar kabo lentelė su užrašu: "Raitelio be galvos tiltas. Aprašytas W. Irvingo legendoje, anksčiau šioje vietoje per šį upelį buvo nutiestas tiltas."

Šioje vietovėje taip pat yra ir kapinės. Manoma, kad jose yra palaidotas Raitelis be galvos, taip pat ragana Hulda ir kiti išgalvoti istorijos personažai.

Pasak vietinių gyventojų pasakojimų, kiekvieną naktį Raitelis ieško savo dingusios galvos, kad iki aušros spėtų sugrįžti į savo kapą.

Čia pat yra ir senoji olandų bažnyčia, kuri seniausia Niujorko valstijoje, ji buvo pastatyta 1697 m. šalia buvusių kapinių.

Jose palaidoti XVII a. į Niujorką atvykę pirmieji olandų imigrantai, kai kurie olandų kalba iškalti jų antkapiniai paminklai tebestovi iki šiol.

Slipi Holou kapinėse palaidota 45 tūkst. žmonių, kapinės – net 90 hektarų ploto.

Spalį vaikštinėdami po šias kapines vietiniai pardavinėja ant grotelių keptas dešreles ir karštą vyną.

Norintiesiems sužinoti apie žymiausius mirusius gyventojus, tarp jų ir patį W. Irvingą, rengiamos ekskursijos, veikia suvenyrų parduotuvės.

Šiemet balandžio 3 d. rašytojui W. Irvingui – 240 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS