Zanzibaro čiabuviai namus statyti pradeda nuo durų | KaunoDiena.lt

ZANZIBARO ČIABUVIAI NAMUS STATYTI PRADEDA NUO DURŲ

  • 0

Balto smėlio paplūdimiai, skalaujami žydrų Indijos vandenyno bangų, egzotinė augmenija ir aplink vaikštinėjantys egzotiški gyvūnai. Tai vienas iš egzotinio Zanzibaro veidų, sutinkančių atvykėlius, tačiau Tanzanijai priklausanti sala gali atgręžti ir kitą savo pusę.

Vietiniai pasakoja istorijas apie negailestingą vergų dalią ar mirtininkų stovyklą, o neriant gilyn atsiveria nesibaigiantis skurdas ir netvarka. Namai čia dažniausiai pradedami statyti nuo durų – jos čiabuviams svarbiausios. Stogai dengiami palmių lapais, o retas namas turi stiklus languose. Buities darbai čia nesureikšminami, o jei trūksta vandens – užtenka pastumti kibirėlį, kad prilašėtų pro namo stogą. Daugumoje namų nėra šaldytuvų, o ir apskritai elektros, tačiau zanzibariečiai visada valgo šviežią maistą.

Vietos gyventojų teigimu, kai šilta, šviečia saulė, jūroje yra žuvies, o ant medžių – vaisių, neturi teisės jaustis nelaimingas. Nors aukštojo mokslo diplomas čia – retas dalykas, mokyklų Zanzibare esama kas 3 km, o aukštajam išsilavinimui neretai taupo visa giminė, mat tiki, kad mokslus baigęs jaunuolis padės ant kojų atsistoti visai gimininei.

Įdomu ir tai, kad čia gimė ir augo britų roko grupės „Queen“ dainų autorius, vokalistas ir pianistas – Freddie Mercury.

Pirmoji pasakojimų ciklo apie egzotiškąjį Zanzibarą dalis – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Gyvenimas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS