„Atataria lamzdžiai“: Kaune skambės folkloras | KaunoDiena.lt

„ATATARIA LAMZDŽIAI“: KAUNE SKAMBĖS FOLKLORAS

  • 2

Su pirmaisiais vasaros žiedais ir nauju įkvėpimu į Kauną sugrįžta XXXVI tarptautinis folkloro festivalis „Atataria lamzdžiai 2022“. Šiemet jis skirtas Sūduvos metams, taigi šis regionas plačiai atsispindės įvairiaspalvėje festivalio programoje.

Birželio 3–5 d. į Europos kultūros sostinę sugužės daugiau nei 80 ansamblių ir atlikėjų ne tik iš įvairių Lietuvos kampelių, bet ir iš Latvijos, Ukrainos, Italijos. Gražiausiomis savo regiono tradicijomis, papročiais ir istorija su kauniečiais dalysis apie 1 300 festivalio dalyvių. Tris dienas jie pristatinės savo krašto dainas, muziką, šokius, apeigas. Veiks įvairūs kryždirbystės, tautinio kostiumo, muzikavimo mokymai ir kūrybinės dirbtuvės, bus rengiami gatvės pasirodymai, vakaronės, tautodailininkų ir amatininkų mugė, vyks parodos.

Birželio 3 d. prie Kauno miesto savivaldybės iškilmingai suplevėsuos festivalio vėliava ir bus paskelbta apie festivalio pradžią. „Mėgstančius šokti kviečiame įsilieti į žaibišką sambūrį „Pasišokinėjimas“, o birželio 4 d. – pašėlti su gyva muzika Kauno miesto muziejuje tradicinių šokių vakaronėje „Net padurkai dulka…“ – kviečia organizatoriai.

Tiems, kas mėgsta autentiškų dainų, tradicinių instrumentų skambėjimą, parengta visa puokštė koncertų: nuo sutartinių iki romansų, nuo ragų iki kanklių ir linksmų kapelų. Ateikite ir klausykitės, kas arčiausiai sielos!

Tarp koncertų organizatoriai kviečia užsukti ir į mugę, kuri vyks šeštadienį Kauno pilies prieigose. „Pažadame, tuščiomis tikrai neišeisite. Jei ne puodynę, juostą ar skilandį suderėsite, tai įspūdžių glėbį būtinai išsinešite, nes čia daugiau nei 50 tautodailininkų ir amatininkų ne tik prekiaus savo darbais, bet ir demonstruos tradicinius amatus“, – skelbia festivalio organizatoriai. Šeštadienį prie pilies taip pat skambės užsienio svečių koncertas „Tai svetelių gražumas!“ ir didysis festivalio koncertas „Žalias žalias žolynėlis“.

Visi, besidomintys sūduvių tautiniu kostiumu, kviečiami į Kauno tautinės kultūros centrą, kur šeštadienį visą dieną vyks paskaitos-kūrybinės dirbtuvės „Kaip dabinasi sūduviai“. Čia bus galima pamatyti suvalkietiškų prijuosčių parodą. Taip pat lauks ne mažiau spalvinga paroda „Mažosios Lietuvos delmonai“. Maironio lietuvių literatūros muziejuje tapytojas ir poetas Gvidas Latakas pristatys savo autorinę parodą „Apie Salas“. Parodų ciklą papuoš virtuali ukrainiečių karpinių paroda „Дерево життя/Gyvybės medis“.

Sekmadienį, Tėvo dieną, po šv.Mišių Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios kieme prasidės koncertas „Ant tėvelia dvara“, vėliau Arkivyskupijos konferencijų salėje vyks romansų popietė „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ ir uždarymo koncertas „Jau saulelė vakarop“.

„Užsukite, sveteliai, kviečiame ir laukiame kiekvieno! Visi renginiai nemokami!“ – primena festivalio „Atataria lamzdžiai“ organizuojantis Kauno tautinės kultūros centras.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Adelė

Kad tik ateitų žiūrėtojai, klausytojai, šokėjai, prijaučiantys ir susidomėję, o mes tai parodysim....

Morta

Lietuviais esame mes gime,pagaliau ir mes parodysim savo tautinius rūbus,šokius,paprocius irtt.linksmų ir prasmingų lietuvai lietuviškų dainų ir šokių,ir tautinių rūbų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS