Atkeliauja auksinis J. Vaitkaus „Karalius Lyras“ | KaunoDiena.lt

ATKELIAUJA AUKSINIS J. VAITKAUS "KARALIUS LYRAS"

  • 0

Trijų Auksinių scenos kryžių nominacijų šįmet sulaukęs naujausias režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis atkeliauja į Kauną. Williamo Shakespeare'o "Karalius Lyras" rusų kalba bus rodomas su lietuviškais titrais.

Trijų Auksinių scenos kryžių nominacijų šįmet sulaukęs naujausias režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis atkeliauja į Kauną. Williamo Shakespeare'o "Karalius Lyras" rusų kalba bus rodomas su lietuviškais titrais.

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) spektaklis atvers žiūrovams gyvą žmogiškosios prigimties nervą ir atskleis nuogą aktorinį talentą. "Šiame spektaklyje aktorius turi visu savo esybės turiniu ir talentu atstovauti kuriamam personažui, nepaisydamas to, kokios svarbos ar menkumo pastarasis būtų. Jei esi karalius, tai ir pirtyje jausiesi karaliumi – nesvarbu, kokiu apdaru ar makiažo sluoksniu pridengsi savo kūną. O jei esi vargšas, tai taip ir jausiesi", – sakė režisierius J.Vaitkus.

Spektaklio premjera įvyko pernai, pasauliui švenčiant 450-ąjį W.Shakespeare'o gimtadienį. Legendinė pjesė pasakoja apie valdovą, kuris, sulaukęs garbaus amžiaus, nutaria atsisakyti sosto ir perduoti valdžią trims dukterims. Turtus karalius padalija pagal atžalų ištartą liaupsių skaičių, bet toks sprendimas tampa jo mirties nuosprendžiu.

Tragedija "Karalius Lyras" režisieriaus J.Vaitkaus dėmesį patraukė dėl kelių priežasčių. Viena jų – pjesėje ryškėjančios įvairios žmogiškos ydos. "Viena iš svarbių temų yra nedėkingumas, antra – baisus valdžios ir galios poveikis asmenybei, kuris daro žmogų sentimentalų, infantilų bei pavojingą. O trečia tema – nuodėmė ir jos padariniai. Visi tie trys sluoksniai persipina tarpusavyje, o jų išvada atsispindi žmonių likimuose. Tas temas kada nors tenka spręsti visiems – ir jauniems, ir seniems", – teigė kūrėjas.

Karaliaus Lyro vaidmenį atlieka Auksinio scenos kryžiaus laureatas aktorius Vytautas Anužis. "Shakespeare'as tarsi pažadina, ištraukia tam tikrų užkonservuotų gyvenimo dalykų – įvairių prisiminimų, asociacijų, apmąstymų. Jis visa tai suaktyvina taip stipriai, kad neišvengiamai pradedi keistis", – anot menininko, Karaliaus Lyro vaidmuo – vienas iš tų, kuris daro labai didelį poveikį aktoriui."

Norėdamas išgryninti šiuos motyvus, režisierius sutelkė visą dėmesį į aktorius ir jų galimybes, todėl svarbiais spektaklio elementais tapo judesys bei muzika. Pastarąja rūpinosi pernai Auksinį scenos kryžių pelniusi kompozitorė Rita Mačiliūnaitė.


Kas? LRDT spektaklis "Karalius Lyras".
Kur? Kauno nacionaliniame dramos teatre.
Kada? Balandžio 18 d.

GALERIJA

  • Atkeliauja auksinis J. Vaitkaus „Karalius Lyras“
  • Atkeliauja auksinis J. Vaitkaus „Karalius Lyras“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS