Dokumentiniame kine – paprastų žmonių istorijos | KaunoDiena.lt

DOKUMENTINIAME KINE – PAPRASTŲ ŽMONIŲ ISTORIJOS

  • 0

Spalio 20-ąją prasideda jau ketvirtasis Kauno menininkų namų ir platformos „Kitas kinas“ inicijuojamas dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“. Šiemet jį pradės filmas „Don't Worry, the Doors Will Open“, kuriame atskleidžiamas ypač atviras paprastų Ukrainos žmonių gyvenimas.

Ketvirtus metus organizuojamas ciklas siekia pristatyti unikalius dokumentinius filmus, kurie siūlo išlipti iš socialinio burbulo ir sulaužyti nusistovėjusius stereotipus apie paprastus žmones (angl. Common People). Jis kviečia kalbėti apie temas, kurios dažnai lieka dėmesio paraštėse – nuo translyčių bendruomenės integracijos mūsų visuomenėje iki sudėtingos nepasiturinčių žmonių kasdienybės.

Šiemet neatsitiktinai programa pradedama Oksanos Karpovych kino juosta „Don't Worry, the Doors Will Open“ (liet. k. „Nesijaudinkite, durys atsidarys“). Filmas jautriai atskleidžia sudėtingas posovietinės Ukrainos visuomenės realijas. Jis vaizduoja Ukrainos darbininkų kasdienybę, kelionę traukiniu iš aplinkinių miestelių į darbą Kyjive ir atgal. Kamera seka žmones ir jų istorijas: keliaujama iš eilės nuo vagono iki vagono, iš stoties į stotį, iš nakties į dieną.

„Nors filmas vaizduoja Ukrainą 2019 m., šiandien jis aktualus kaip niekada, nes parodo kiek kitokį šalies veidą", – sako projekto kuratorius Edvinas Grinkevičius. – Dėl vykstančio karo pastaruoju metu mes Ukrainą matome tik iš vienos pusės, o ši kino juosta kviečia pažiūrėti plačiau, koks buvo paprastų šios šalies žmonių gyvenimas, kokią tapatumo krizę jie išgyveno. Filmas kalba apie savotišką konfrontaciją tarp vakarietiškos ir posovietinės Ukrainos, puikiai iliustruojama kryžkelė, kurioje šalis šiandien atsidūrusi.“

Ukrainiečių tapatumo aktualumą pabrėžia filmą pristatysianti ir su renginio svečiais diskutuosianti jo režisierė O.Karpovych. Diskusijose bus bandoma atskleisti filmo svarbą dabartiniame karo kontekste ir pažvelgti į Ukrainos visuomenę kitu kampu.

Šių metų dokumentinių filmų peržiūrų ciklo „Common People“ programa nagrinėja individo ir bendruomenių santykį su aplinkos erdve, kraštovaizdžiu, kuriame jie gyvena ir veikia.

„Kraštovaizdis – tai šių metų filmus vienijanti linija. Tačiau siekiame kalbėti ne tik apie teritoriją, bet ir platesnį kontekstą – socialinį ir politinį kraštovaizdį. Keliaudami nuo idiliškų provincijos vaizdų iki užterštų didmiesčių susitelksime į ekologines ir asmenines žmonių tragedijas, aktualias socialines problemas, apie kurias būtina kalbėti garsiai“, – sako E.Grinkevičius.

Kraštovaizdis – tai šių metų filmus vienijanti linija. Tačiau siekiame kalbėti ne tik apie teritoriją, bet ir platesnį kontekstą – socialinį ir politinį kraštovaizdį.

Kruopščiai atrinktais programos „Common People“ filmais organizatoriai siekia parodyti, kad net ir skirtingos istorijos iš įvairiausių pasaulio kampelių nėra jau tokios nutolusios nuo mūsų patiriamos realybės čia, Lietuvoje. Nors filmų problematika absoliučiai skirtinga – nuo translyčių gyvenimo Ispanijoje iki Indijos kaime paukščius gydančių veterinarų – visi jie atskleidžia bendražmogiškas vertybes, svarbias kiekvienam paprastam žmogui.

Viso ciklo metu organizatoriai kvies į pokalbius su ekspertais aptarti  įvairių filmuose atskleidžiamų temų.

„Šios diskusijos tampa svarbia ciklo dalimi – jos priartina tolimas ir nepažįstamas (sub)kultūras ir socialines grupes prie mūsų kasdienybės, paverčia filmo patirtį gilesne ir artimesne kiekvienam renginio dalyviui“, – sako ciklo kuratoriai.

Dalyvavimas peržiūrose nemokamas, jos visos vyks Kauno menininkų namuose. Iš viso programoje „Common people“ numatyti keturi filmai, kurie bus rodomi ketvirtadieniais nuo spalio 20 iki lapkričio 24 d.

Spalio 27 d. žiūrovai galės pamatyti Adriáno Silvestre'ės filmą „Sediments“, lapkritį dokumentinio kino mėgėjų lauks Shaunako Seno filmas „All That Breathes“ ir Katerinos Suvavrovos filmas „Sea Tomorrow“.

Visi filmai bus rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais, kurie pritaikyti kurtiesiems ir neprigirdintiems.

GALERIJA

  • Kadras iš filmo „Sediments“
  • Kadras iš filmo „All That Breathes“
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS