Dygsnis po dygsnio M. K. Čiurlionio pasaulio link | KaunoDiena.lt

DYGSNIS PO DYGSNIO M. K. ČIURLIONIO PASAULIO LINK

Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje veikia unikali Audronės Zupkienės paroda "Siuvinėtas Čiurlionis". Iki šiol šie darbai nebuvo niekur rodyti, jie puošė tik parodos autorės namų sienas.

Vidinis potraukis

Medikės išsilavinimą turinti moteris prieš dvi dešimtis metų vėl atrado siuvinėjimo teikiamą džiaugsmą. Dar vaikystėje, gyvenant Panevėžyje, siuvinėti kryželiu ją buvo išmokiusi kaimynė. Šis užsiėmimas labai patiko, net ir būdama paaugle siuvinėjo pagalvėles, staltieses, servetėles.

Vėliau prasidėjo akušerijos studijos, po to atvykusi į praktiką Kaune čia ir pasiliko. Ilgą laiką šis hobis buvo pamirštas, nes po mokslų atsirado šeima, mažas vaikas, aktyvus gyvenimo būdas.

Tačiau, pasak A.Zupkienės, nuo 2000 m. pajuto, tarsi kažko gyvenime trūksta. Tas jausmas kankino penkerius šešerius metus, kol netyčia internete pamatė siuvinėtą paveikslėlį. Tada prisiminė, kad vaikystėje ir paauglystėje pati labai mėgo siuvinėti. Vėliau iškilo užduotis surasti, ką norėtų siuvinėti. Į paieškas įsitraukė visi šeimos nariai. Pirmajam paveikslui buvo pasirinktas jūros su švyturiu vaizdas – pradėjus siuvinėti, tas jausmas, kad kažko nedaro, iš karto nurimo ir dingo.

Kitas darbas buvo dovana vyrui – išsiuvinėtas sraigtasparnis. Po to ėmėsi siuvinėti dukros portretą su augintiniu. Siuvinėjant šiuos darbus pradėjo naktį pabusti su M.K.Čiurlionio pavarde. Tai kartojosi, todėl ji ėmė galvoti, ką tai reiškia, ir vieną rytą atsikėlusi nusprendė, kad turi atsakymo ieškoti M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Susapnuotas ženklas

"Tik atėjau, tik užlipau, tik pamačiau paveikslą "Žinia" ir supratau, kad tai bus kitas mano siuvinėjimo objektas. Kai tik pradėjau siuvinėti šitą paveikslą daugiau nė karto nenubudau su M.K.Čiurlionio pavarde", – sako parodos autorė.

Pasak pačios autorės, išsiuvinėti vieną paveikslą užtrunka nuo vienų iki pusantrų metų.

Įminusi sapnų pavidalu atneštą mįslę ir baigdama siuvinėti paveikslą "Žinia", netrukus vaikščiodama pajūriu rado kitą užuominą – akmenį, kuris buvo labai panašus į M.K.Čiurlionio paveikslą "Ramybė". Taip suprato, koks buvo siuvinėjamas kitas paveikslas. Po to sekė "Karalių pasaka", nes visada patiko šis M.K.Čiurlionio darbas. Vėliau norėjo išsiuvinėti dukrai labiausiai patinkantį kūrinį – taip gimė siuvinėta "Bičiulystė".

Kaunietė siuvinėjimui gali skirti tik laisvalaikį ar atostogas, nes atsakingas darbas su naujagimiais neleidžia savo pomėgiui aukoti naktų. Pasak pačios autorės, išsiuvinėti vieną paveikslą užtrunka nuo vienų iki pusantrų metų. Šeši A.Zupkienės siuvinėti M.K.Čiurlionio paveikslai dabar eksponuojami muziejuje. Kuris pradėtas septintas, autorė kol kas neatskleidžia.

Septintojo link

Kaip gimsta siuvinėtas M.K.Čiurlionio darbas? Moteris daug skaito apie M.K.Čiurlionį domisi jo gyvenimu ir kūryba. Prieš pradėdama siuvinėti perskaito kūrinių aprašymus, visą apie juos rastą informaciją. Po kiekvieno išsiuvinėto paveikslo autorė būtinai apsilanko muziejuje.

Imdamasi naujo paveikslo, autorė susiranda norimo siuvinėti kūrinio nuotrauką ir įdeda į specialią kompiuterinę programą, suveda kokio nori dydžio, kiek bus spalvų.

Apdorojusi informaciją programa pateikia schemas, pilnas įvairių ženklų, pagal kuriuos ir vyksta darbas. Kiekvienas simbolis reiškia spalvą.

Vienam paveikslui panaudojama apie 50–60 spalvų. Būna, kad siuvinėjant reikia keisti siūlą vos padarius vieną kryželį.

Tačiau A.Zupkienei siuvinėjimas yra tarsi meditacija, kada pasimiršta visos problemos ir rūpesčiai. Gal pamačiusios darbus šiuo pavyzdžiu paseks ir kitos moterys? Nes šiuolaikinei, skubančiai, daug dirbančiai ir stresuojančiai moteriai tai būtų puikus atsipalaidavimo būdas.

Kol jos kūriniai džiugins muziejaus lankytojus, autorei teko susitaikyti su tuščiomis namų sienomis. Juk pirmas dalykas, kurį pamatydavo vos atsikėlusi, buvo jos siuvinėti M.K.Čiurlionio kūriniai, o miegoti eidavo vėl apžvelgusi šiuos darbus.


Kas? Paroda "Siuvinėtas Čiurlionis".

Kada? Veikia iki lapkričio 22 d.

Kur? Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

GALERIJA

  • Dygsnis po dygsnio M. K. Čiurlionio pasaulio link
  • Dygsnis po dygsnio M. K. Čiurlionio pasaulio link
  • Dygsnis po dygsnio M. K. Čiurlionio pasaulio link
  • Dygsnis po dygsnio M. K. Čiurlionio pasaulio link
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aldona

Stiprybės, jėgų ir visko visko. Šaunuolė!!!

kauniete

nuostabu,kantrybe-gelezine,sekmes

ačiū

ooo,kaip gražu.Bet kiek moteris turi kantrybės....Sėkmės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS