Filme „Viešpats parodys tau kelią“ – siurrealusis devintasis dešimtmetis | KaunoDiena.lt

FILME „VIEŠPATS PARODYS TAU KELIĄ“ – SIURREALUSIS DEVINTASIS DEŠIMTMETIS

Tarptautiniame Kauno kino festivalyje pristatomas filmas "Viešpats parodys tau kelią" – retro mokslinė fantastika, parodijuojanti popkultūros ir Šaltojo karo laikotarpio klišes.

Humoras ir fantastika

Tai antrasis režisieriaus Miguelio Llanso pilnametražis filmas. 2015 m. kino festivaliuose autorius sulaukė išskirtinio dėmesio – pasirodė su eksperimentine, mokslinės fantastikos juosta "Crumbs". Nenuspėjamas režisierius vėl sugrįžta su dar didesne doze keistenybių, ironijos, humoro ir absurdo.

Filmo veiksmas rutuliojasi alternatyvioje tikrovėje. Vaizduojamas Šaltojo karo įtampos ir baimių sukaustytas distopinis ateities pasaulis. CŽV agento DT Gagano (Danielis Tadesse) ir Palmerio Eldritcho (Augustinas Mateo) misija – eliminuoti virtualioje realybėje išsikerojusį Sovietų Sąjungos kompiuterinį virusą, pavadinimu "Stalinas". Virtualioje realybėje visi veidai tėra kaukės, praradę gyvastį, tikrumą ir nuosavą tapatybę. CŽV agentų, pasislėpusių už Roberto Redfordo ir Richardo Pryoro kaukių, laukia nenuspėjamas ir sunkus išbandymas.

Filmo veikėjus priešas "Stalinas" klaidina, supriešina, griauna jų santykius ir naikina tapatybes. Antagonistas virusas Sovietų Sąjunga siekia kolonizuoti virtualios realybės simuliaciją ir įgyti neribotą galią bei prieigą prie visų simuliacijos vartotojų.

Paradoksų kalba

Išryškėja autoritarinio režimo ypatybės: noras valdyti žmones, o propagandinė kampanija skverbiasi pro visus, net realybėje esančius kanalus. "Nike" sportbačius avinčio Sovietų Sąjungos lyderio vaizdavimas gali būti traktuojamas kaip subtili autoriaus užuomina apie pastaruoju metu Vakaruose atsirandančius autoritarinius lyderius ir nacionalistinių idėjų proveržį. M.Llanso, duodamas interviu Tarptautiniame kino festivalyje "Fantasia", nacionalizmą aiškiai įvardija kaip blogį, pasisakydamas už globalėjančią, bendradarbiaujančią ir sveiką visuomenę. Režisierius užduoda klausimą: "Kas turi galią ir kaip mes kuriame visuomenės ateitį?"

Tirštą, intensyvų siužetą dar labiau sodrina agento DT Gagano bei jo sugyventinės Malinos (Gerda-Annette Allikas) santykiai. Empatiją bei susidomėjimą kelia itin neįprastas protagonisto ir jo partnerės pasirinkimas. Dviejų priešingybių draugystė.

Pagrindinis veikėjas agentas DT Gagano – dramatiškas herojus, bejėgis kovoje su didžiulio masto blogiu, patenka į priešo spąstus. O protagonisto Gagano draugė "paukštelis" (dvigubai už jį didesnė mergina) Malina, kovotoja tiek ringe, tiek gyvenime, demonstruoja tvirtumą bei ištikimybę. Neapleidžia minties susigrąžinti Gagano dėmesį bei sukurti prasmingą gyvenimą svetur.

Estetiniai eksperimentai

Ne mažiau keistas, originalus, kūrybiškas siužeto apipavidalinimas, stebinantis netradicinėmis formomis. Filmo scenose, kurių veiksmas plėtojamas virtualios realybės plotmėje, panaudojama sustabdyto kadro animacija. Tik įprastus tokios animacijos veikėjus-lėles pakeičia tikri aktoriai. Gaunamas efektyvus siurrealios erdvės įspūdis.

"Viešpats parodys tau kelią" yra vizualiai ryškus, grubus, fragmentiškas, kartais chaotiškas, bet režisieriui pavyksta visa tai įvilkti į ekscentrišką apdarą išlaikant naratyvo liniją. Filmui savito žavesio, išskirtinumo suteikia devintojo dešimtmečio stiliaus kompiuterinė grafika, nepreciziški specialieji efektai ir netikėtos popkultūros užuominos.

Režisierius iš užmaršties prikelia devintojo dešimtmečio laikų technologijas. Įvairialypį filmo pasaulį papildo elektroninės muzikos akcentai, o intymiose vietose nuskamba ir džiazo akordai. Neapsiribojama vienu stiliumi, žanru, vaizdavimo būdais ar filmavimo maniera. Filmo lokacijos yra išsibarsčiusios po pasaulį nuo Etiopijos, Ispanijos, Rumunijos ir Estijos. Daugiapusiškumas persismelkia bene visuose filmo sluoksniuose.

Sunku įvardyti, priskirti ar rasti šiai juostai atitikmenį. M.Llanso nebijo rizikuoti provokuodamas, ieškodamas savito braižo. Filmas "Viešpats parodys tau kelią" yra eksperimentinė absurdo, mistikos, komedijos, veiksmo, politinė satyra, retro mokslinė fantastika. Stebinanti, juokinanti, intriguojanti nenuspėjamais siužeto vingiais ir įdomiais veikėjų charakteriais. Neabejotinai vienas įdomiausių, keisčiausių šiais metais pasirodžiusių filmų, kurio neįmanoma praleisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS