Fotografijose – netylantis orlaivių gausmas | KaunoDiena.lt

FOTOGRAFIJOSE – NETYLANTIS ORLAIVIŲ GAUSMAS

Vilkijos kultūros centre veikia fotomenininko, festivalio "Kaunas Photo" sumanytojo ir vadovo Mindaugo Kavaliausko fotografijų paroda "Travel'AIR".

Fotografijų ciklą "Travel'AIR" M.Kavaliauskas vadina žingsnis po žingsnio vykusiu įvaizdžių apie pasaulį kaupimu. Pasaulį, kurio gyventojai pasakytų: "Skrendu, vadinasi, esu."

Dirbant fotografu, kuratoriumi ir ekspertu, fotomenininkui tenka daug skraidyti iš vieno pasaulio kampelio į kitą. Kartą pabandęs užfiksuoti momentus prieš skrydį ir jo metu M.Kavaliauskas iš aplinkinių sulaukė įvairiausių reakcijų. Jo fotokamera per bagažo patikrą ne kartą buvo tikrinama dėl sprogmenų, o jis pats savo bendrakeleiviams tapdavo įtartinas – fotoaparatas kartais būdavo besimezgančios draugystės su bendrakeleiviais ar įgula baigties priežastis.

Pastaruosius dešimt metų kuriamo ciklo fotomenininkas sakosi ėmęsis siekdamas atspindėti gyvenimą, kuris daugeliui mūsų tarsi sustoja. M.Kavaliauskas prisimena laikus, kai sovietinės šalies piliečiams skristi lėktuvu reiškė prabangą. "XXI a. skristi lėktuvu – taip pat įprasta, kaip važiuoti autobusu. Atsipalaidavimas čia pasitinka nuovargį, patogumas – stresą, prabanga – beskonybę, svajonės atsitrenkia į materialią realybę, saugumo pojūtis – į pažeidžiamumą ir nepasitenkinimą", – pastebi M.Kavaliauskas.

Vilkijoje eksponuojamos "Travel'AIR" serijos fotografijos yra rodytos parodose Vilniuje, Briuselyje, Oklande (Naujoji Zelandija).

M.Kavaliausko paroda pristatyta renginyje "Polonezas orlaivių gausme", skirtame dviejų menininkų kūrybai – kauniečio fotografijai ir XVIII a. pab.– XIX a. pradžios kūrėjo Mykolo Kleopo Oginskio, kurio 250-ąsias gimimo metines šiemet minime, muzikai. Abu autorius jungia kelionių ir priverstinės emigracijos temos.

Renginyje skambėjo pianistės Jurgitos Lapienytės ir smuikininkės Gražinos Normantienės atliekami M.K.Oginskio valsai ir populiarusis polonezas "Atsisveikinimas su tėvyne".

M.Kavaliausko fotografijų paroda Vilkijos kultūros centre veiks iki gruodžio mėnesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS