Italą režisierių pakerėjo mažos bendruomenės | KaunoDiena.lt

ITALĄ REŽISIERIŲ PAKERĖJO MAŽOS BENDRUOMENĖS

  • 0

„Linksmakalnis, Neveronys, Mastaičiai, Batniava – tai kažkas nepaprasto!“ – vos įžengęs pro mero Valerijaus Makūno kabineto duris, Kauno rajono miestelių pavadinimus bėrė žinomas italas režisierius Robertas Magro.

Toks komplimentas pakaunėje gimusiam ir čia gyvenančiam merui – kaip balzamas sielai. Jis pritarė: „Iš tiesų, mažuose miesteliuose ir kaimuose yra daug gražių, bet dar neatskleistų dalykų. Kiekviena bendruomenė turi unikalių tradicijų. Kaip tik dėl šios priežasties Kauno rajono savivaldybė buvo pakviesta į projektą „Europos kultūros sostinė 2022“.

R.Magro yra viena ryškiausių šio projekto figūrų. Šiuolaikinio cirko artistas ir režisierius įvairiose pasaulio šalyse rengia kaimų festivalius, kuriais siekia atskleisti tai, kas uždarose bendruomenėse nematoma pašaliečiams, bet gali būti įdomu visiems. „Jūsų gamta nuostabi, o žmonės – labai jautrūs. Tai įkvepia kalbėti kitaip“, – pastebėjo menininkas.

Jūsų gamta nuostabi, o žmonės – labai jautrūs“.

Italų režisieriaus išskirtinis bruožas – vietos gyventojų įtraukimas į spektaklio kūrimą: „Nesiekiu visų žmonių paversti cirko artistais, cirkas tik padeda man su jais suartėti, juos atverti ir, pagal galimybes, mokyti kūrybiškumo.“

Dar 2019 m. kartu su Linksmakalnio bendruomene jis sukūrė spektaklį „Radijo angelai“, kuris tapo „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto dalimi. Angelą menininkas pasirinko kaip transcendentinį simbolį, galintį pakylėti šį buvusį sovietų karinį miestelį į naują dvasinį lygmenį. Rugsėjo 4 d. Linksmakalnyje vėl buvo parodyta atnaujinta šio spektaklio interpretacija.

Kitas R.Magro spektaklis „Vizijos“ – dedikacija Vytautui Mačerniui ir Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui – buvo rodomas Alšėnų, Neveronių ir Batniavos seniūnijose. Kūrybiniame procese, be profesionalių artistų, dalyvavo ir folkloro ansamblis „Viešia“, vietos bendruomenių žmonės. Siekiant sustiprinti emocinį įspūdį, „Vizijoms“ būdavo pasirenkamos netikėtos vietovės, dažniausiai miško laukymės, o spektakliai vykdavo vėlų vakarą arba naktį.

Menininkas pasakojo, kad įvairiose pasaulio šalyse kuriami spektakliai ir festivaliai ne tik padeda atverti bendruomenių kūrybiškumą, bet ir pagyvina provincijos ekonomiką – pažiūrėti reginių suplūsta tūkstančiai lankytojų, vyksta aktyvi prekyba.

V.Makūnas dėkojo režisieriui už rodomą jautrų dėmesį Kauno rajono bendruomenėms ir įteikė jam vardinį laikrodį. Abu sutarė statyti kūrybinius tiltus ir ateityje, pasibaigus Europos kultūros sostinės projektui.

GALERIJA

  • Robertas Magro
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS