Kaune užgimsta nauja muzikinė tradicija | KaunoDiena.lt

KAUNE UŽGIMSTA NAUJA MUZIKINĖ TRADICIJA

  • 1

Jau antrus metus pavasario pradžią Kaune skelbia choristų balsai ir styginių instrumentų garsas. Kauno sakralinės muzikos mokyklos rengiamas tarptautinis festivalis "Laudate pueri" sukvietė jaunuosius talentus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos išskirtiniam pasirodymui vienoje scenoje.

Renginio dalyviai meistriškumo paslapčių mokėsi iš žinomo Ispanijos kompozitoriaus Josu Elberdino, specialiai šia proga sukūrusio muzikinę kompoziciją. "Giesmėje svarbu, kad tarp teksto ir muzikos būtų gili vienybė. Sakraliosios muzikos tekstai jau savaime yra aukso vertės, jie perduoda tūkstančius metų neštą tikėjimą ir viltį, prie šių kūrinių galime liestis tik su didele pagarba ir atsakomybe, – sakė kompozitorius. – Kuriant giesmes labai svarbu nuoširdumas. Jos negimsta vaikščiojant gatve ar vairuojant automobilį – būtina kurti ramybėje."

Savaitgalį vykęs festivalis suteikė progą praturtinti žinias ir gebėjimus ne tik vaikams, bet ir jų pedagogams. VDU Didžiojoje auloje vykusiuose seminaruose choristai ir instrumentalistai drauge su savo mokytojais klausėsi paskaitų, dalyvavo meistriškumo pamokoje. Vėliau skambėjo Suzuki metodu besimokančių vaikų – solistų ir ansamblių – koncertai Kauno valstybinėje filharmonijoje. Gabiausi smuikininkai ir violončelininkai į Kauną susirinko ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimyninių Baltijos šalių.

J.Elberdinas iš Ispanijos atvyko ne tuščiomis. Jis specialiai šiam vaikų ir jaunimo muzikos festivaliui dovanojo to paties pavadinimo kompoziciją "Laudate pueri". Šį ir kitus kūrinius baigiamajame koncerte atliko jungtinis vaikų choras ir orkestras.

Kompozitorius džiaugėsi savo kūrinio premjera vienoje iškiliausių Kauno scenų: "Sunku, kai tavęs tiesiog paprašo sukurti ką nors naujo. Visada stengiuosi išsiaiškinti, kam kūrinys yra skirtas, koks jo tikslas. Šįkart buvo lengva ir smagu kurti žinant, kad kūrinį atliks Kauno sakralinės muzikos mokyklos giesmininkai. Vertinų jų atidumą, kantrybę ir profesionalumą repeticijose. Tikiu, kad koncertą stebėjusi publika salėje visa tai irgi pajuto. Vaikų balsai yra patys gražiausi žiedai, šimtus kartų labiau liudijantys apie Dangaus Tėvo dovanojamą pavasarį nei viso pasaulio gėlės."

"Kaunas gali didžiuotis mūsų mieste puoselėjamomis sakralinės muzikos tradicijomis. Renginys įgauna vis didesnį mastą, todėl neabejotinai jį tęsime bei auginsime ir toliau. Simboliškai šių metų festivalį dedikavome būtent mūsų mylimam miestui ir jo šimtmečio sukakčiai, kai Kaunas buvo paskelbtas laikinąja Lietuvos valstybės sostine", – kalbėjo Kauno sakralinės muzikos mokyklos vadovas kun. dr. Vilius Sikorskas.

Jis neabejoja, kad J.Elberdino dovanotą naująjį kūrinį bažnytinės muzikos gerbėjai galės išgirsti ir kituose kauniečių giesmininkų pasirodymuose.

GALERIJA

  • Kaune užgimsta nauja muzikinė tradicija
  • Kaune užgimsta nauja muzikinė tradicija
  • Kaune užgimsta nauja muzikinė tradicija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Laura

Dėkojame už įdomų seminarą su kompozitoriumi, nauji vėjai ir naujos idėjos. Sveikiname Kauno Sakralinės muzikos mokyklos kolektyvą! Žavinga scenoje matyti tokią gausą mažųjų muzikantų!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS