Kauniečių kalėdinės dainos suskambo gražiausiai | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIŲ KALĖDINĖS DAINOS SUSKAMBO GRAŽIAUSIAI

Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos vaikų estradinis kolektyvas "Dangi&Dangiukai" iš pirmą kartą rengto kalėdinio dainų festivalio parsivežė įspūdingus prizus. Komisija pripažino, kad lietuviškos kalėdinės giesmės Sankt Peterburgo bažnyčiose suskambėjo gražiausiai.

Išsipildžiusi svajonė

Gruodžio viduryje Sankt Peterburge vyko pirmasis tarptautinis kalėdinių dainų festivalis "Participation of Christmas" ("Belaukiant Kalėdų" – red.). Čia vienas Kauno choras sužavėjo komisiją. Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos vaikų estradinis kolektyvas "Dangi&Dangiukai", vadovaujamas Danguolės Beinarytės, užėmė pirmą vietą ir aplenkė daugiau kaip 20 kolektyvų. Chorai nebuvo skirstyti pagal amžių, tad vaikams buvo didelis džiaugsmas sužavėti visus labiau nei suaugusiųjų chorai.

Sankt Peterburgas laikomas chorinės kultūros lopšiu. Šiame didingame mieste yra keliolika aukštųjų muzikos mokyklų, kuriose patirtimi dalijasi pasaulinio lygio pedagogai.

"Nuvykti į Sankt Peterburgą su konkursine programa, pamatyti, be to, būti įvertintiems aukščiausio lygio savo srities specialistų  visada buvo mano svajonė!" – sakė choro vadovė D.Beinarytė.

Renginio koncepcija

Konkurse dalyvavo per dvidešimt kolektyvų. "Dangi&Dangiukai" vadovė pasakojo, kad pats konkurso pavadinimas pasufleravo, jog pagrindinė konkurso mintis ir idėja – pažinti kitų šalių kultūrą per kalėdines dainas ir giesmes.

"Kalėdinis laikotarpis visada susijęs su susikaupimu, religingumu. Kai gavome kvietimą ir sužinojome, kad visi pasirodymai, konkursinių programų pristatymai, baigiamasis koncertas vyks bažnyčiose, sužavėjo pati konkurso idėja. O Lietuva – šalis turinti daugybę gražių liaudies dainų, kalėdinių giesmių. Tad norėjosi tai ir pristatyti", – apie tai, kodėl dalyvavo konkurse, pasakojo D.Beinarytė.

Jos teigimu, "Dangi&Dangiukai" choras visus sužavėjo dideliu darbu ir meile muzikai. Be to, pati konkursinė programa atskleidė kolektyvo galimybes, nes buvo pasirinkti įvairiapusiški kūriniai.

"Ypatingų komisijos liaupsių sulaukėme už lietuviškų dainų "Rūta žalioji" (komp. Vilija Mažintaitė), "Vėjai lyg karaliai" (komp. Linas Adomaitis) atlikimą. Nepaisant to, kad apdovanojimai vyko bažnyčioje, sužinoję apie laimėjimą, vaikai pradėjo šokinėti, natūraliai vaikiškai džiūgauti. Jie negalėjo patikėti, kad sugebėjo nugalėti net suaugusiųjų kolektyvus", – laimėjimo akimirkas prisiminė choro vadovė.

Susišlavė prizus

Kiekvienas pasirodymas ir konkursinės programos pristatymas bažnyčioje suteikė savo šventiškumo, o kolektyvui – jaudulio, atsakomybės. Nuostabi bažnytinė akustika suteikė kūriniams didingumo, daugiau skambesio ir spalvų. Vaikams buvo didelė patirtis koncertuoti didingose bažnyčiose, tokiose kaip Isakijaus soboras Sankt Peterburge.

"Soboras pasižymi ypatinga didybe, dydžiu, nepaprastu grožiu, kuriame nuostabi akustika ir juolab ne visiems atsiranda galimybė jame yra kada nors koncertuoti. Tai mums buvo didelė garbė", – emocijų neslėpė D.Beinarytė.

Dainos konkursui buvo renkamos pagal tai, kas pristato Lietuvą, chorinę muziką, atskleidžia jos grožį ir kolektyvo galimybes. Didžiausia patirtis kolektyvui buvo atkaklus ir nuoširdus darbas, kurį vaikai įdeda ruošiant programą ir repetuojant kūrinius. D.Beinarytė tikino, kad, ruošdamiesi konkursui, kiekvienas patobulėjo atskirai, bet kartu sugebėjo susivienyti kaip darnus kolektyvas.

"Dangi&Dangiukai" gavo pirmos vietos aukso diplomą ir du specialiuosius prizus. Vienas jų – prizas "Už geriausią konkursinę programą". Pastarasis pirmą kartą iškeliavo iš Rusijos, niekada anksčiau kitai šaliai jis neatitekdavo. Kitas specialus komisijos prizas – "Geriausiam konkurso-festivalio dirigentui", įteiktas choro vadovei D.Beinarytei.

Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos vaikų estradinio kolektyvo "Dangi&Dangiukai" nariai – dešimties–šešiolikos metų vaikai, kurie mokosi estradinio dainavimo, groja instrumentais, mokosi muzikos istorijos, solfedžio.

GALERIJA

  • Kauniečių kalėdinės dainos suskambo gražiausiai
  • Kauniečių kalėdinės dainos suskambo gražiausiai
  • Kauniečių kalėdinės dainos suskambo gražiausiai
  • Kauniečių kalėdinės dainos suskambo gražiausiai
Choro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

eglaite

Gražiausi sveikinimai,didžiuojamės Jumis ir Jūsų nepakartojama vadove.Skambiausių akordų,nuostabių kalėdų!Mylim Jus labai labai!!!

Elena

Sveikinu. Linkiu nesustoti ir eiti tolyn.Sekmes Dangei ir jos mokiniams.

Prasymas ir pazadas

suteiktu didziausia dziaugsma jei galetume juos isgirsti namuose - i koncerta ateiciau su maisu saldumynu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS