Kaunietė saugo senojo lito istoriją | KaunoDiena.lt

KAUNIETĖ SAUGO SENOJO LITO ISTORIJĄ

Kaunietė Aldona Ona Tamošaitytė pagarbiai saugo namuose nuo tarpukario išlikusias relikvijas, primenančias kai kurias šios šeimos asmenybes, vieno iš popierinių litų banknoto pavyzdžių kūrimo istoriją.

A.Tamošaičio pėdsakas

Moters tėvai Juozas ir Matilda Tamošaičiai tarpukariu ūkininkavo Suvalkijoje, Barzdų kaime, turėjo 50 ha žemės. Tėvo brolis Antanas buvo žinomas tarpukario tekstilininkas, kolekcininkas, liaudies meno propaguotojas, dėstęs Kauno meno mokykloje.

"Kai 1922 m. spalio 2-ąją Lietuvoje buvo įvesta piniginė valiuta litas, banknotų pavyzdžius kūrė minėtos meno mokyklos dėstytojai dailininkai A.Varnas, A.Galdikas, Antanas Žmuidzinavičius, V.Jomantas. Mano dėdė Antanas, anuomet dėstęs Meno mokykloje, suprantama, pažinojo litų pavyzdžių kūrėjus, kartu su jais diskutavo, aptarinėjo, kas galėtų būti pavaizduota ant banknotų", – sklaidydama seną šeimos albumą pasakojo A.O.Tamošaitytė.

Kuriant litus valstybė skyrė didelį dėmesį žemės ūkiui, todėl Lietuvos bankas 1927 m. paprašė dailininko A.Žmuidzinavičiaus parinkti būsimo 10 litų vertės banknoto reversui tvarkingą Lietuvos ūkininko sodybą. Tuomet A.Tamošaitis pasiūlė jo tėviškėje per sėją darytą nuotrauką – lito kūrėjui ji tiko ir patiko. Taip A.Tamošaičio fotografuotas sėjos tėviškės laukuose momentas 1927 m. atsidūrė ant dešimties litų banknoto projekto reverso.

Be vandens ženklų

Taip ant banknoto, kurį šiandien galima išvysti ne viename istorijos vadovėlyje ar muziejuje, atsirado pašnekovės tėvo J.Tamošaičio atvaizdas.

"Turiu išsaugojusi tą sėjos nuotrauką ir 1927 m. lapkričio 24 d. sukurto 10 litų vertės banknoto, kurio dailininkas A.Žmuidzinavičius, kopiją. Šis banknotas su sėjos nuotrauka reverse į masinę apyvartą išleistas 1928-ųjų balandį", – A.O.Tamošaitytė atskleidė šio 10 litų banknoto sukūrimo istoriją.

Lietuvos banko pinigų muziejaus Kaune specialistė Rūta Kupraitienė patvirtino, kad šis 10 litų vertės banknotas buvo išleistas į apyvartą 1928 m. balandžio 28-ąją. Lietuvos banko pageidavimu, šie banknotai buvo atspausdinti ant popieriaus be vandens ženklų ir veikiausiai todėl greitai patraukė pinigų padirbinėtojų dėmesį – buvo užfiksuota daug šių banknotų falsifikatų.

Spausdino Anglijoje

Visi Lietuvos banko banknotai buvo spausdinami užsienyje – Vokietijoje, Čekijoje, Anglijoje.

1927 m. A.Žmuidzinavičiaus sukurtas 10 litų banknotas buvo spausdinamas Anglijoje, spaustuvėje "Bredberis ir Vilkinsonas". Lietuvos bankui pageidaujant, svarbiausi šio banknoto piešiniai buvo spausdinami ranka graviruotomis plieno klišėmis, kiti piešiniai – "duplex" technika.

Rūta Kuncienė knygoje "Lietuvos pinigai 1945–1941" rašo, kad atspausdinti ir supakuoti A, B ir C serijos 10 litų banknotai buvo sudėti į metalines hermetiškai uždarytas dėžes, o pastarosios – į medines dėžes, perjuostas metalinėmis juostomis ir antspauduotas firmos spaudais. Firma visą užsakytą banknotų siuntą savo lėšomis pristatė į Klaipėdos uostą, o iš ten Lietuvos bankas juos parsigabeno į Kauną savo lėšomis. Firmos paslaugos bankui kainavo 5250 svarų sterlingų.

GALERIJA

  • Kaunietė saugo senojo lito istoriją
  • Kaunietė saugo senojo lito istoriją
  • Kaunietė saugo senojo lito istoriją
Aldonos Onos Tamošaitytės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

dr. Vytautas Venckevičius

Išsaugoti LITĄ - Tautos pareiga ir garbė.

VLADIMIR

LITUI-TAIP, O EURUI -NE IR IŠSAUGOKIME LIETUVA SU JOS NACIONALINE VALIUTA-LITA.

prasilenkta su tiesa:

Dail.Ant.Tamošaitis (1906 - 2005) – tik 1923-1929 m. mokėsi Kauno meno mokykloje, 1930-1931 m.lankė M. Dobužinskio studiją. 1929-1932 m. dėstė Kauno meno m-kloje. Netiesa, kad "Kai 1922 m. spalio 2-ąją Lietuvoje buvo įvesta piniginė valiuta litas, banknotų pavyzdžius kūrė minėtos meno mokyklos dėstytojai dail. A.Varnas(1879 – 1979, kure LiTo proj.,1923–1939 dėste Meno m-kl), A.Galdikas, Ant.Žmuidzinavičius, V.Jomantas. Mano dėdė Antanas, anuomet dėstęs Meno mokykloje (deste tik nuo 1929 m.!), suprantama, pažinojo litų pavyzdžių kūrėjus, kartu su jais diskutavo, aptarinėjo, kas galėtų būti pavaizduota ant banknotų", – sklaidydama seną šeimos albumą pasakojo A.O.Tamošaitytė. (Komentaras: gal ir rode moksleiviams projektus, bet diskusija, aptarimai su jaunimeliu vyresniesiems ne itin rupejo. Nejuokinkite svieto) ,,Kuriant litus valstybė skyrė didelį dėmesį ž.ū., todėl Liet bankas 1927 paprašė dail.Žmuidzinavičiaus parinkti būsimo 10 lt vertės banknoto..." Skaitykit Vikipedija!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS