Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus | KaunoDiena.lt

KAUNO ISTORIJA SULAUKĖ TARPTAUTINIO DĖMESIO – „DISCOVERY“ KURIA LAIDĄ APIE FORTUS

"Discovery" kanalo akiratyje – Kaunas, todėl tikėtina, kad, maigydami televizoriaus pultelį, labai greitai ekrane išvysite gerai žinomus vaizdus – Kauno tvirtovės fortus.

Pažintis su fortais

Žvarbus antradienio rytas pavasario anaiptol nepriminė, tačiau į Kauną atvykusiems britams oro sąlygos nekliudė.

Šiaurės krypčių vėjai iš vėžių neišmušė ir po Kauno tvirtovės I fortą vaikštančio karo istoriko profesoriaus dr. Valdo Rakučio – patrynęs rankas vieną į kitą, VšĮ Kauno tvirtovės parko direktorius į švarko atlapą įsisegė mikrofoną ir stojo priešais Didžiosios Britanijos prodiuserinės kompanijos "Like A Shot Entertainment" operatoriaus kamerą.

"Į sceną lipau nuo penkerių. Ne kartą filmavausi su Algiu Ramanausku Greitai, – prieš operatoriui paspaudžiant "record" mygtuką, nuo V.Rakučio dvelkė visiška ramybė. – Galėčiau kalbėti ištisas valandas. Žinoma, lietuvių kalba tai daryti kur kas paprasčiau nei anglų."

Ne apie karo istorijos klubus, kurie ateityje čia galbūt įsikurs ir ne apie planuojamas vaikų žaidimų erdves prieigose – lėtai žingsniuodamas išmintais takeliais, V.Rakutis savo pasakojimais vartė Kauno tvirtovės I forto istorijos puslapius.

"Per daugiau nei 100 metų fortas daug išgyveno. Vokiečiams šturmuojant Kauną gana taikliai buvo apšaudytas didelio kalibro sviediniais. Sovietmečiu carinis paveldas rūpėjo mažiausiai, tad tuo metu fortui taip pat padaryta ne ką mažiau žalos", – kitapus kameros stovinčio serialo režisieriaus žeriamus klausimus komentavo V.Rakutis.

Lydimas kameros istorikas nosį kyštelėjo į centrinę poterną su amunicijos sandėliu, aplankė kairįjį ir dešinįjį forto kiemus, stabtelėjo prie susprogdintos įeigos, kurios vietoje telikusi didelė skylė. Po bemaž trijų valandų Kauno tvirtovės I forte keturių britų desantas pasuko III forto link, kur su garsiąja "Ivan čai" juos pasitiko Kauno tvirtovės parko turizmo ir edukacijų vadovas Ovidijus Jurkša. Vidudienį kūrėjai stabtelėjo IV forte, popietę atsisveikinę su V.Rakučiu, filmavimo darbus baigė IX forte.

Kalbanti galva

V.Rakutis – viena iš daugelio vadinamųjų kalbančių galvų. Taip kaunietį ir kitus istorikus juokais praminė kūrybinė komanda, televizijos "Discovery" užsakymu į Kauną atvykusi rinkti medžiagos serialui "Abandoned Engineering".

Manau, yra labai svarbu būti tokiose vietose, jas nufilmuoti ir apie visa tai papasakoti.

Dokumentinių filmų ciklas žiūrovus kvies į gniaužiančią kelionę po pasaulį, kurios metu lankys paslaptingiausius, kadaise klestėjusius, o dabar apleistus ir užmirštus objektus: miestus, fabrikus, tiltus ir t.t.

"Prieš kelias savaites lankėmės Čekijoje, prieš dvi dienas – Latvijoje, Liepojoje. Filmavome Berlyne, Karibuose", – pasiteiravus, kaip kūrėjų žemėlapyje atsidūrė Kaunas ir jo fortai, prodiuseris Lewisas Rumbolas tikino, kad tai įvyko per visišką atsitiktinumą.

Filmuodami iš JAV kilusį, Didžiojoje Britanijoje gyvenantį istoriką, kūrėjai iš jo lūpų išgirdo užuominų apie Kauną ir ten išsibarsčiusius fortus. Pastarųjų istorija, siekianti daugiau nei 100 metų, sudomino filmavimo komandą.

"Iki tol nei Lietuvoje, nei Kaune nesilankėme", – L.Rumbolas tikino, kad pirmoji pažintis jo nenuvylė. Įspūdį esą paliko ne tik miestas ir Kauno filmų biuro šeima, svečius lydėjus abi dienas, bet ir fortai, kuriuos iki tol matė tik kompiuterio ekrane.

Liaupsės miestui

Dviem dienoms atvykę į Kauną serialo kūrėjai tiksliai susiskaičiavo laiką, o į filmavimo aikštelę įsileido vienintelę "Kauno dieną". Tiesa, pagauti serialo režisierių sekėsi sunkiai.

"Vėliau, kai atsisveikinsime su Valdu..." – žvilgčiodamas į laikrodį, Tomas Williamsas vis atidėliojo pokalbį. Galiausiai stotelėje tarp IV ir IX forto rado laisvesnę akimirką pasidalyti patirtais įspūdžiais.

"Buvimas tokiose vietose yra kur kas daugiau nei vien skaitymas apie jas. Manau, yra labai svarbu būti tokiose vietose, jas nufilmuoti ir apie visa tai papasakoti. Papasakoti istoriją yra iššūkis, bet tai labai svarbu, – T.Williamsas neabejojo, kad pirmas kartas Kaune tikrai nebus paskutinis. – Šioje Europos dalyje, kur jūs gyvenate, yra dar daug dalykų, susijusių su tuo XX a. tarpsniu, apie kurį mes norime sužinoti, pamatyti daugiau."

Dėl šios priežasties jis tikisi darsyk grįžti į Kauną – vėl užsukti į IV fortą, kuris paliko neišdildomą įspūdį, o tada aplankyti visus tuos, kurių nespėjo šios viešnagės metu. T.Williamsui antrino ir prodiuseris

"Turbūt didžiausią įspūdį savo dydžiu paliko I fortas. II ir III tarpusavyje panašūs. Labai patiko ir IV fortas, tiesa, jis mažiausiai sutvarkytas. To negalima pasakyti apie IX fortą – jis nėra apleistas, bet labai įdomus savo istorija, – L.Rumbolas vylėsi, kad tai, ką filmavimo komanda, pamatė savo akimis ir užfiksavo filmavimo kamera, sudomins ir žiūrovus. – Žmonės, gyvenantys JAV ar Didžiojoje Britanijoj, pasak jo, žino apie Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus, žino, kas vyko XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, tačiau nežino arba labai mažai žino, kas vyko konkrečiai čia – Kaune.

Reklama miestui

Matęs, kaip gimsta filmai "Catherine the Great", "Chernobyl" ar "Tokyo Trial", Kauno filmų biuro vadovas Aurelijus Silkinis džiaugėsi, kad į miestą vis dažniau užsuka ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kino kūrėjai.

Miestas, anot jų, skleidžia ypatingą energiją ir vilioja kampeliais, kurie dar nėra išnaudoti kinui. Vienus jų vilioja tarpukario architektūra, kitus – gamta.

"Pagrindinis biuro tikslas – pritraukti kino kompanijas iš viso pasaulio filmuoti Kaune. Sekasi išties gerai", – lenkdamas pirštus A.Silkinis prisiminė sėkmingą bendradarbiavimą.

Per keletą metų į Kauną atvyko ir čia filmavo kino kompanijos iš JAV, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Vokietijos, Italijos, Kanados, Japonijos ir daugelio kitų šalių. Tiesa, iki tol mieste dažniausiai buvo filmuojami meniniai filmai. Dokumentikos žanras – savotiška naujiena.

"Tai tikrai įvykis Kaunui. Žinant, kad "Discovery" yra matomas visame pasaulyje, reklamos Kaunas gaus tikrai daug", – britų apsilankymo nauda garsinant Lietuvos ir Kauną vardą neabejojo Kauno filmų biuro vadovas.

Tiksli data, kada serialais išvys dienos šviesą, dar nėra žinoma. Tikimasi, kad debiutas įvyks šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

GALERIJA

  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
  • Kauno istorija sulaukė tarptautinio dėmesio – „Discovery“ kuria laidą apie fortus
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

➡ K

VII forto vadas gerbiamas už edukacijų veiklas, bet už nuolatinį bendraminčių puolimą - nelabai gerbiamas. Labai keista žmogaus pozicijoja, kada galėtų tobulėti kartu - rinktis pagalių kišimo į ratus politiką ...

k

manau kad Vladimira su jo saunia komanda dauk kas prisimena ir gerbia

Dėl Kauno tvirtovės VII forto

kuris yra privatus ir nepavaldus Kauno miesto Savivaldai. Jei jo vadovas nebūtų pasukęs konflikto keliu, gal ir jį daug kas prisimintų geruoju ;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS