Kauno kultūros mugėje – įtraukianti ir nemokama scenos programa | KaunoDiena.lt

KAUNO KULTŪROS MUGĖJE – ĮTRAUKIANTI IR NEMOKAMA SCENOS PROGRAMA

  • 0

Rugsėjo 3-5 d. Vienybės aikštėje vyksianti pirmoji Kauno kultūros mugė lankytojus kviečia pasimėgauti nemokama scenos programa, kurioje galėsite pamatyti ištraukas iš teatro spektaklių, šokių trupių ir kitų kultūros organizacijų pasirodymų. Scena bus atvira lankytojams visą savaitgalį.

„Scenos programa pristatys Kaune veikiančių scenos menų organizacijų artėjančio sezono naujienas. Formatas labai paprastas: nustatytu laiku kultūros įstaigų atstovai, profesionalūs aktoriai ir šokėjai pristatys 20 min ištrauką iš savo būsimų darbų. Tuomet tie patys kūrėjai galės atsakyti į visus moderatoriaus ir žiūrovų klausimus  po pasirodymų vykstančiose diskusijose. Mugės pagrindinis variklis – bendravimas. Tą ir skatinsime daryti tiek ant scenos, tiek nulipus nuo jos“, – teigia Kauno kultūros mugės scenos programos koordinatorius Gildas Aleksa.

Gildas Aleksa/Organizatorių nuotr.

Proga išvysti ištraukas iš spektaklių

Rugsėjo 3 d. Kauno kultūros mugės lankytojai galės išvysti Kauno kamerinio teatro poetinės satyros, dramos „Apie ką visa tai?“ ištrauką. Šis kūrinys bando atskleisti, kas ir kokie yra lietuviai. Teatrinis vyksmas sudėliotas mozaikos principu: jame susipina Gintaro Grajausko eilės bei gyvos muzikos intarpai. Scenoje pasirodys aktorius Balys Ivanauskas.

Tačiau tai nėra vienintelis Kauno miesto kamerinio teatro pasirodymas. Pirmąją Kauno kultūros mugės dieną lankytojai taip pat galės išvysti aktorius Raimondo Klezio įžangą į antrąjį monospektaklį pagal jo paties parašytą komedijinio žanro pjesę ir gyvai atliekamas autorines dainas. Nedarbas, tikėjimas ir santykiai – šios temos analizuojamos  kritiškai, aštriai, satyriškai, darant išvadą, kad gal „jau geriau būčiau negimęs“.

Kauno miesto kameriniame teatre įsikūrusi dramos laboratorija DramaLAB „Gangas“ rugsėjo 4 d. kvies Kauno kultūros mugės lankytojus į netradicinę literatūros pamoką, kurios metu bus skaitomos pjesės, gilinamasi į personažą, su kuriuo kiekvienas gali susitapatinti, ir dramaturgą, kuriuo galima tapti.

Rugsėjo 5 d. Teatronas pristatys vieno iš projektų „Cirko Sapiens“ mokytojų šiuolaikinio cirko spektaklio „107 būdai spaudimui įveikti“ ištrauką. Šis spektaklis tyrinėja judėjimą, remiantis spaudimu ir kaip cirko praktikose menininkai susiduria su psichologiniais bei fiziniais sunkumais.

Scenos programa 

Kauno kultūros mugės scenos programa bus įdomi ir mažiesiems. Rugsėjo 4 d. Kauno valstybinis lėlių teatras pristatys ištrauką iš spektaklio „Kauno žvėris“, kurio personažai Rotušė ir Fontanas kvies susipažinti su paslaptingu, senamiesčio požemiuose šimtus metų snaudžiančiu Mitiniu Kauno Žvėrimi. Patyriminiame, objektų teatro principu sukurtame pastatyme, vizualiai ir žaidybiškai, pasitelkus pagrindines jusles – regą, klausą, uoslę ir lytėjimą, keliaujama ieškoti Mitinio Kauno Žvėries. Aktoriai šiame spektaklyje – žaidime yra interaktyvumo iniciatoriai. Jų tikslas – įtraukti mažuosius žiūrovus į spektaklio vyksmą, sužadinti jų smalsumą, vaizduotę ir kūrybiškumą.

Organizatorių nuotr.

Kauno valstybinis lėlių teatras Kauno kultūros mugėje taip pat parodys ištrauką iš jaunimo spektaklio „Aš – Romeo, tu – Džuljeta“. Aktoriai atvirojo teatro forma sužais ir net sugros Viljamo Šekspyro „Romeo ir Džuljetos“ variantą, kuris, pasirodo, įmanomas ir mūsų laikais.

O rugsėjo 5 d. Šokio trupė ULNA Kauno kultūros mugės scenoje pristatys jaunimui skirtą projektą „PinoKeys judėjimas“. Projekto idėja remiasi dvikrypčiu požiūriu į Pinokio personažą: savęs kaip augančios asmenybės, siekiančios atitikti „gero žmogaus“ sampratą, bandančio pritapti ir įtikti ir visuomenės požiūrio į kiekvieną iš mūsų, kuris neatitinka „normų“.

Įtraukiantys pasirodymai

Kaune galima įsisukti į tikrą argentinietiško tango atmosferą. Tuo rūpinasi Tango kultūros erdvė „El Tango Club Espacio Cultural“. Rugsėjo 4 d. Kauno kultūros mugės scenoje galėsite sužinoti apie įvairias argentinietiško tango kultūros formas: šokį, muziką, istoriją, tradicijas bei visa tai, kiek daug telpa viename trumpame žodyje „tango“. O galbūt ir patys išbandysite šio aistringo šokio žingsnelius.

Antrąją Kauno kultūros mugės dieną scenoje taip pat galėsite išvysti Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklio „Pluto“ (chor. Matthew Dane Livingston) ištrauką. PLUTO – „Plutonas pirmame name“ yra astrologinis terminas. Ši specifinė padėtis kalba apie paslaptingą savąjį̨ identitetą, kuris tuo pačiu metu yra labai galingas tiek gerąja, tiek blogąja prasme. Žmonės, kurie pagal astrologiją turi šią padėtį, gali sugebėti pakeisti pasaulį tiesiog žodžiais. Taip ir šis spektaklis – priverčiantis pergalvoti viską, ką žinome ir iš naujo pažvelgti į savo vidų.

Rugsėjo 5 d. Šiuolaikinio šokio asociacija pasidalins viena iš savo seniausiai organizuojamų ir nuo kasdienės šokėjų rutinos neatsiejamų veiklų – trenažu, t.y. šokio pamoka. Šios pamokos metu asociacijos nariai trumpai papasakos apie kasdienių šokio pamokų svarbą, asociacijos veiklas bei planus ir galbūt net kartu pasiūlys pajudėti.

Mugės pagrindinis variklis – bendravimas. Tą ir skatinsime daryti tiek ant scenos, tiek nulipus nuo jos.

Paskutinę Kauno kultūros mugės dieną Šokio trupė „Nuepiko“ pristatys tiriamąjį performatyvaus šokio projektą, nagrinėjantį individo-kūrėjo santykį su aplinka, pačiu savimi ir kitais žmonėmis esamuoju laiku, ir šių elementų kontekste analizuojantį šokį/judesį, kaip pirmapradę komunikacijos priemonę.

Mėgėjų menas

Rugsėjo 5 d. Kauno kultūros mugės scenoje vyks diskusija, kurios metu bus siekiama atsakytį į klausimą – ar mėgėjų menui klijuojama etiketė yra galimybė ar iššūkis? Tai Kauno technologijos universiteto (KTU) meno kolektyvų inicijuota diskusija. Universitete veikia 6 meno kolektyvai, kuriems vadovauja profesionalūs vadovai. O jų organizuojami renginiai įneša svarų indėlį į miesto ir šalies kultūrinį gyvenimą. Kiekvienas mėgėjų meno kolektyvo narys prisideda prie Kauno kultūros puoselėjimo ir augimo.

Diskusijoje dalyvaus KTU šokių studijos „MoDance“ meno vadovė – Rūta Sudakovienė ir KTU Foto studijos meno vadovas – Donatas Stankevičius, o pokalbį moderuos KTU teatro studijos „44“ meno vadovas – Povilas Jatkevičius.

Organizatorių nuotr.

Kauno kultūros mugės scenoje vyks ir daugiau diskusijų. Kiekvienos dienos scenos programoje numatytos diskusijos, kuriose kultūros įstaigų atstovai, aktoriai, šokėjai ir kiti atlikėjai diskutuos apie kūrybą, kultūrą, meną ir idėjas. Kauno kultūros mugės  tikslas – sukurti erdvę kultūros atstovams ir miestiečiams susitikti bei susipažinti gyvai. Išsamią Kauno kultūros mugės scenos programą galite rasti interneto svetainėje www.kulturosmuge.lt.

GALERIJA

  • Kauno kultūros mugėje – įtraukianti ir nemokama scenos programa
  • Kauno kultūros mugėje – įtraukianti ir nemokama scenos programa
  • Kauno kultūros mugėje – įtraukianti ir nemokama scenos programa
  • Kauno kultūros mugėje – įtraukianti ir nemokama scenos programa
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS