Kauno maratone olimpietis bėgs su šypsena | KaunoDiena.lt

KAUNO MARATONE OLIMPIETIS BĖGS SU ŠYPSENA

Ankstyvą sekmadienio rytą bus duotas startas tarptautiniam bėgimo projektui "Citadele Kauno maratonas". Drauge su maždaug 5 tūkst. bėgikų iš 45 pasaulio šalių Kauno gatvėmis ratus suks ir pripažinti bėgimo meistrai.

Maloniau nei kitur

Vienas tokių – olimpietis Remigijus Kančys. 30-metis "Kauno maratono klubo" narys pernai Kaune laimėjo 10 km bėgimą, o anksčiau maratono trasose jis pasiekė ne vieną pergalę.

2014-aisiais jis buvo pirmas Vilniaus maratone, 2015-aisiais Berlyno maratone pasiekė savo asmeninį rekordą ir įvykdė kvalifikacinį normatyvą į 2016 m. vasaros olimpines žaidynes. Po pasirodymo Rio de Žaneiro olimpiadoje R.Kančys sužibėjo ir Europoje. 2017 m. Hanoverio maratone jis pagerino asmeninį rekordą, tapusį trečiuoju greičiausiu laiku Lietuvos maratono bėgikų istorijoje.

Paklaustas, ar žada startuoti ir šių metų "Citadele Kauno maratone", bėgikas patvirtino mėginsiąs jėgas. Tiesa, ne pagrindinėje 42 km ilgio rungtyje, o pusmaratonio – 20 km ilgio trasoje.

"Kauno maratonas man – puiki tarpinė stotelė pasitikrinant jėgas ir rengiantis rugpjūtį vyksiančiam Europos čempionatui. Kaune bėgti visuomet malonu. Geriau nei užsienyje, nes namuose ir palaikymas kur kas stipresnis, ir sąlygos labiau įprastos", –  pasakojo R.Kančys.

Pasak bėgiko, rengdamasis svarbiausiems startams jis per treniruočių savaitę nubėga net 200 km. Šiemet maratono olimpietis dar nebėgo, po traumos dar bando pasiekti optimalią sportinę formą.

Kaune bėgti visuomet malonu. Geriau nei užsienyje, nes namuose ir palaikymas kur kas stipresnis, ir sąlygos labiau įprastos.

"Abejoju, ar Kaune sieksiu maksimalaus rezultato, bet tikrai pažadu, kad, kaip ir kasmet, Kaune bėgsiu su šypsena", – žadėjo jis.

Įdomu, kad drauge su R.Kančiu Kauno trasą išmėgins ir bėgimu besižavinti jo sesuo Loreta Kančytė.

Nuo Meksikos iki Tailando

Kol R.Kančys ir kiti dalyviai matuos žingsniais Kauno miesto gatves, Neries ir Nemuno upių pakrantes, dar beveik 2 tūkst. lietuvių bėgs 55 miestuose visame pasaulyje, vadinamame nuotoliniame Kauno maratone.

Kauno Rotušės aikštė sekmadienį virs ne tik bėgimo, bet ir muzikos, žaidimų bei sporto mugės erdve.

"Kviečiu visus į šią sporto ir geros nuotaikos šventę. Dalyvaukite, ateikite palaikyti bėgančių draugų ir artimųjų, užsukite tiesiog pasisemti gerų emocijų – stengėmės ne tik sukurti idealias sąlygas bėgantiesiems, bet ir įspūdingą šventę visiems miestiečiams", – sakė renginio organizatorius, VšĮ "Kauno maratono klubas" vadovas Regimantas Tarasevičius.

Pasak renginio organizatorių, šiais metais bėgikai į Kauną atvyksta bene iš visų žemynų: tradiciškai daugiausia sportininkų – iš Europos, tačiau "Citadele Kauno maratono" trasas išbandys bėgikai iš JAV ir Kanados, Kosta Rikos ir Bahamų, Meksikos ir Peru, Tailando, Japonijos, Kinijos ir net Naujosios Zelandijos.

"Daug investuojame į profesionalią renginio dalį. Maratono ir pusmaratonio trasa yra sertifikuota Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos ir Tarptautinės maratonų ir ilgųjų distancijų bėgimo asociacijos. Ji viena lygiausių ir idealiai tinka aukštiems rezultatams siekti", – sakė R.Tarasevičius.

Išdalys 25 tūkst. eurų

"Citadele Kauno maratono" organizatoriai turi ir ambicingų tikslų pusės maratono distancijai gauti prestižinį (IAAF) "Road Race Bronze" ženklą, kuris suteikiamas stambiausiems ir kokybiškiausiems bėgimo renginiams, išpildžiusiems nemažai reikalavimų. Neatsitiktinai šiais metais Kauno maratone vyksta ir atvirasis Lietuvos pusmaratonio čempionatas. Pirmą kartą bus įvesta dopingo kontrolė.

Prognozuojama, kad šįmet ne vieną medalį turėtų išsivežti ukrainiečiai. Jie atvyksta su labai stipria komanda: moterys sieks pagerinti maratono (2.52:17), o vyrai – pusės maratono (1.08:15) trasos rekordus. Beje, pusės maratono rekordą tikisi išsaugoti ir pernai jį pagerinęs italas Diegas Avonas.

"Tikimės, kad galbūt šiais metais kas nors ryšis įveikti Lietuvos maratono rekordą, kuriam jau daugiau nei 20 metų. Rekordininkui jau šešerius metus saugome ir norime įteikti 10 tūkst. eurų", – šypsosi R.Tarasevičius.

Beje, šiais metais "Citadele Kauno maratono" prizinis fondas siekia beveik 25 tūkst. eurų. Jį išsidalys ilgųjų trasų nugalėtojai ir rekordininkai.

Daugiau vandens ir dušai

Sekmadienį pirmieji "Citadele Kauno maratono" startai numatyti ne Kaune. Dėl laiko skirtumo anksčiausiai turėtų startuoti lietuviai Pietų Korėjoje ir Naujoje Zelandijoje. Čia ir dar pusšimtyje pasaulio miestų vyks "Pasaulio lietuvių bėgimas", kurį kauniečiai rengia kartu su organizacija "Penki už Lietuvą".

"Dar nuo pirmojo "Kauno maratono" 2013 m. nuotoliniai bėgimai vyko San Fransiske ir Portlande. Vietinės bendruomenės nariai, užsiregistravę, bet negalėję grįžti, tiesiog bėgo savo miestuose. Šiemet dalyvių skaičius pasiekė tokį mastą, kurio net negalėjome prognozuoti", – sakė R.Tarasevičius ir pridūrė, kad gausiausią bėgikų būrį (130) surinko lietuviai, gyvenantys Ukrainoje.

Tuo tarpu Kaune, sugiedoję "Tautišką giesmę" pirmieji į trasą pasuks maratono ir pusės maratono distancijų bėgikai. Jų startas numatytas 8.30 val. ryte (9.30 val.) startuos ir 10 km bėgikai. Beje, šiais metais jie bėgs tuo pačiu maršrutu kaip ir ilgųjų distancijų bėgikai, todėl tikimasi aukštesnių rezultatų dėl lygesnės trasos. Senamiesčio gatvelėmis trumpųjų distancijų bėgikai pasileis popietę: 13.30 val. startuos 1,5 km šeimų bėgimas, o 14 val. – 5 km.

"Diena numatoma karšta. Todėl raginame visus bėgikus pasirūpinti lengva, pralaidžia orui apranga. Nepamirškite kepurės nuo saulės, akinių ir vartokite daug vandens. Jo bus tiek trasoje, tiek finišavus. Bet rekomenduojama atsigerti ir prieš bėgant", – sako organizatoriai.

Beje, įveikus distanciją bus galima atsigaivinti ir nusiprausti specialiai įrengtuose dušuose. Dalyvių Kauno Rotušės aikštėje lauks ir masažai, kuriuos atliks sanatorijos "Gradiali" specialistai. Čia atsipūsti galės ne tik bėgikai, bet tikrai ras ką veikti ir laukiantys, palaikantys ar pramogauti susiruošę kauniečiai.

Renginiai – visą savaitgalį

Didžiausio vasaros bėgimo epicentru taps Kauno miesto rotušė. Čia ne tik startuos ir finišuos bėgikai, bet vyks įvairiausi renginiai bei koncertai, tradiciškai įsikurs sporto mugė, numatytos erdvės vaikų pramogoms ir šokių pamokoms.

Pirmieji "Citadele Kauno maratonas" renginiai prasidėjo kelios dienos iki pagrindinio starto. Šiais metais jie keliasi į Kauno "Akropolį": čia šeštadienį dar galima užsiregistruoti į bėgimus, atsiimti dalyvių numerius ir dalyvauti "Bėgikiškų pasikalbėjimų" renginiuose.

Šeštadienį 17 val. besidominčiųjų lauks susitikimai su olimpiečiais maratono bėgikais R.Kančiu ir Vaida Žūsinaite, per 400 maratonų nubėgusiu Mindaugu Garmu, praėjusių metų Lietuvos maratono čempionu Mindaugu Viršilu ar ultramaratonininku Ruslanu Seitkalijevu. Patarimus bėgantiesiems dalys gydytoja.

Beje, renginio organizatoriai perspėja, kad prieš renginį internetinė registracija į "Citadele Kauno maratoną" sustabdyta penktadienį. Registruotis galima Kauno "Akropolyje" arba renginio dieną. Dalyviai gali rinktis šias distancijas: "Sanatorija Gradiali" 1,5 km, "Intermedix" 5 km, "SDG" 10 km, "Kauno Akropolis" pusmaratonis ir "Citadele" maratonas.

Renginio dieną bus ribojamas eismas Kauno senamiestyje ir jo prieigose. Daugiau informacijos www.kaunomaratonas.lt arba www.facebook.com/KaunoMaratonas/

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS