KMN gimtadienyje – žinutės iš Niujorko ir praeities | KaunoDiena.lt

KMN GIMTADIENYJE – ŽINUTĖS IŠ NIUJORKO IR PRAEITIES

  • 1

Lapkričio 25–29 d. Kauno menininkų namai (KMN) švenčia 48-ąjį gimtadienį ir visą savaitę skiria savo veiklų pristatymui bei apmąstymui.

Pradedant pirmadieniu ir baigiant penktadieniu – kiekvieną dieną bus galima sudalyvauti skirtinguose renginiuose: nuo rimtų diskusijų apie kultūros prieinamumą iki knygos pristatymo ar koncerto.

Jau keletą metų KMN gimtadienis žymi praeinančius veiklos metus ar apžvelgia būsimus. Pasak KMN vadovės Rūtos Stepanovaitės, 2017 m. buvo pristatytas atnaujintas KMN vizualinis identitetas, komanda ir veiklos kryptys, pernai – reziumuotos naujos rezidencijų ir kultūros infocentro programos.

"48-ojo gimtadienio proga kviesime partnerius ir jau sutelktas mūsų auditorijas, programų dalyvius susipažinti su plačiu KMN veiklų spektru ir atrasti būdus jose dalyvauti kartu, taip pat – aptarti svarbiausius kylančius klausimus", – pabrėžė R.Stepanovaitė.

Vakaro metu atgims FM radijo ryšys, todėl dalyviai kviečiami atsinešti radijo imtuvą – jų lauks prizai ir siurprizai.

Lapkričio 25 d. bus skirtas KMN Kultūros infocentro renginiui – 19 val. įvyks videofilmų platformos iš Niujorko DIS.ART sutiktuvės. Renginio metu dėstytojas, skaitmeninės kultūros tyrėjas ir praktikas Gytis Dovydaitis pristatys platformą bei postinterneto fenomeną. Prie renginio prisijungs radijo stotis "Palanga Street Radio". Kolektyvinė iniciatyva, sujungianti muziką, vizualiuosius menus ir socialines, bendruomenines idėjas, pristatys muzikinę vakaro programą radijo transliacijos formatu, sukurtą specialiai KMN gimtadieniui. Vakaro metu atgims FM radijo ryšys, todėl dalyviai kviečiami atsinešti radijo imtuvą – jų lauks prizai ir siurprizai.

Lapkričio 26-oji – pristatymų diena. 15 val. įvyks KMN edukacijos programos pristatymas bei atvira dienos centrų ir socialinių darbuotojų, kultūros bendruomenės atstovų diskusija apie šiuolaikinio meno prieinamumą. Renginyje dalyvaus menininkė Vaida Tamoševičiūtė, menų agentūros "Artscape" atstovė Aistė Ulubey ir programos kuratorė Asta Volungė.

17 val. įvyks projekto "(Ne)matoma architektūra" pristatymas, į kurį kviečiami aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai, praktikuojantys architektai ir dizaineriai, viešųjų erdvių operatoriai ir visi, besidomintys architektūra bei nevizualiomis jos pažinimo galimybėmis. Projekto vadovė architektė Rasa Chmieliauskaitė pristatys šiais metais sukurtus architektūros pažinimo modelius, o Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai aptars fizinės aplinkos prieinamumo gerinimo silpnaregiams ir neregiams sprendimus.

Lapkričio 27 d. 19 val. KMN ir edukacinė platforma "Kitas Kinas" pakvies į išskirtinę dokumentinio filmo "Portrait of Jason" (rež. Shirley Clarke, 1967 m.) peržiūrą. Drąsus, provokuojantis ir novatoriškas "Jasono portretas" buvo vienas iš pirmųjų LGBT filmų, kurį rimtai priėmė plačioji auditorija. 2015 m. nacionalinė JAV biblioteka atrinko filmą išsaugojimui Nacionaliniame filmų registre kaip "reikšmingą kultūriniu, istoriniu ir estetiniu požiūriu".

Lapkričio 28 d. 18 val. KMN svečiuosis istorikė Giedrė Milerytė-Japertienė, parašiusi knygą "Kai Kaunas buvo Kaunas. Pasivaikščiojimai po miestą 1938 m.". Knygos pristatyme bus galima sužinoti, ką valgė, kaip rengėsi, ką dirbo ir kaip pramogavo tarpukario kauniečiai; kokias temas, ir gandus aptarinėjo; kelių rūšių ledais prekiavo "Pienocentras"; ir kas vyko Kauno menininkų namuose. Renginyje dalyvaus architektūros tyrinėtojas Vaidas Petrulis, istorikė, politologė Aistė Lazauskienė. Renginį ves žurnalistė Raminta Jonykaitė.

Finalinis gimtadienio vakaras lapkričio 29 d., penktadienį, bus skirtas pažymėti KMN ir Kirtimų kultūros centro Vilniuje bendradarbiavimo pradžią. 19 val. įvyks garso meno ir eksperimentinės muzikos renginių ciklo "Susikirtimai" koncertas, kuriame pasirodys gaivališkas Vytauto Kizalos ir Audriaus Remeikio duetas MEKASDUo, smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir kompozitorius, garso menininkas Rytis Koreniukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nusivažiavo

.......... gimtadienį paminės žiūrėdami ''Portrait of Jason''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS