M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko | KaunoDiena.lt

M. ŠAGALO PARODA BUVO PAKIBUSI ANT PLAUKO

Apsilankiusieji Marco Chagallo parodoje dalijasi skirtingomis emocijomis. "Vieni nusivilia, kad litografijos tokios mažos, kiti džiaugiasi, kad kūrinių tiek daug", – užsimena Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Raudondvario pilyje veikianti paroda lankytojų sulaukia iš visos Lietuvos. Didžiuoju spalvos meistru vadinamo pasaulinio garso dailininko M.Chagallo kūrybos parodoje eksponuojamos 56 skirtingus kūrybos tarpsnius atstovaujančios litografijos. Tai – antroji iš Vitebsko žydų šeimos kilusio menininko, didžiąją gyvenimo dalį gyvenusio Paryžiuje, personalinė paroda Lietuvoje. Pirmoji buvo surengta Kaune 1922 m., M.Chagallui per Lietuvą traukiantis iš sovietinės Rusijos. Sėkmingai išsivežti savo kūrybą M.Chagallui padėjo poetas, diplomatas, tuometis Lietuvos specialiosios misijos Maskvoje vadovas Jurgis Baltrušaitis. Pavienius modernisto, ekspresionizmo ir siurrealizmo pirmtako kūrinius mūsų šalyje buvo galima išvysti garsiausių litvakų parodose.

Raudondvaryje surengtoje parodoje pirmą kartą Lietuvoje eksponuojamas M.Chagallo dvylikos litografijų ciklas "Jeruzalės langai". Pagal šias biblinės temos litografijas vėliau dailininkas sukūrė vitražus vienai Jeruzalės ligoninių. Kitas čia eksponuojamas ciklas – "12 Izraelio genčių" – teigiama, geriausiai atskleidė M.Chagallo nacionalinį ir religinį identitetą.

Pilyje taip pat eksponuojami "Dafnis ir Chlojė" bei "Keturios pasakos iš Arabiškųjų naktų". Pirmasis vadinamas vienu svarbiausių M.Chagallo darbų grafikos srityje, už antrąjį Venecijos bienalėje autoriui įteiktas apdovanojimas 1948 m..

M.Chagao kūrinius parodai Raudondvaryje paskolino Prancūzijos fondo "Amiencom" atstovai. Z.Kalesinskas prisiminė, kad dėl iškilusių trukdžių paroda galėjo ir neįvykti. Fondo atstovai, pamatę ruošiamą ekspoziciją likus dviem dienoms iki planuoto parodos atidarymo, iškėlė sąlygą, kad M.Chagallo darbai negali būti eksponuojami erdvėje, į kurią patenka saulės šviesa. Mat saulės spinduliai gali nesugrąžinamai sugadinti meno kūrinius. "Iš tiesų tai yra elementarus reikalavimas, tačiau su šia problema anksčiau nebuvome susidūrę. Teko greitai spręsti, kaip estetiškai uždengti langus. Problemas išsprendėme ir parodą atidarėme laiku", – prisiminė Z.Kalesinskas.

Paroda veikia iki gruodžio 31 d.

GALERIJA

  • M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko
  • M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko
  • M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko
  • M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko
  • M. Šagalo paroda buvo pakibusi ant plauko
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS