„Naujasis Baltijos šokis“ – pirmąkart ir Kaune | KaunoDiena.lt

"NAUJASIS BALTIJOS ŠOKIS" – PIRMĄKART IR KAUNE

  • 0

Didžiausias šiuolaikinio šokio festivalis Baltijos šalyse "Naujasis Baltijos šokis '17" pasitinka 21-ąjį pavasarį. Išskirtinę programą pristatantis renginys pirmą kartą iškeliauja už Vilniaus ribų – du svečių iš užsienio spektaklius bus galima išvysti ir Kaune.

Judesio technikos virtuozai

Gegužės 12–20 d. vyksiantis festivalis pristatys ne tik lietuvių, kaimynų, Europos valstybių kūrėjų šiuolaikinio šokio meistrus – į renginį atvyks ir svarbiausia Azijos trupe tituluojamas šokio teatras "Cloud Gate" iš Taivano.

"Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais siekiame įgyvendinti pagrindinį festivalio tikslą – supažindinti šiuolaikinio šokio gerbėjus su šio žanro naujovėmis, įdomiausiais darbais, perspektyviais jaunaisiais kūrėjais ir, žinoma, žvaigždėmis. Šių metų programa atspindi visus išvardytus aspektus", – sakė festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

24 "Cloud Gate" trupės šokėjams teko garbė pasirodyti atidarymo vakare: trupė pristatys du kūrinius "Baltas vanduo" ir "Dulkė".

Pasaulio žiniasklaida choreografo Lin Hwai-mino vadovaujamam teatrui negaili pačių geriausių įvertinimų, o šokio kritikai klausia: "Ar kada nors kas nors yra matęs šokio trupę, kurios šokėjų kūnai tokie magiški ir gražūs?" Ir pripažįsta, kad jie "yra įvaldę tokią kontrolę ir išraišką, kuri ribojasi su antžmogių galiomis. Tai atlikėjai, kurie ramius judesius gali padaryti tokius iškalbingus ir gyvus. Tiesą sakant, jie turi galių pakeisti jūsų medžiagų apykaitą."

Solo spektaklį "Klasikinis grožis" parodysiantis T.Törmä pakvies apmąstyti svajonių svarbą.

Atidarymo vakarą bus parodytas ir Lietuvos žiūrovams jau pažįstamos Austrijos trupės "Liquid Loft" naujausias darbas "Candy's Camouflage – Imploding Portraits". Trupė išsiskiria vizualumu, unikalia judesio kalba, jungtimis su kitais šiuolaikiniais menais ir šiuolaikinėmis technologijomis. Visa tai jai pelnė pasaulinį pripažinimą ir daugybę laimėjimų, tarp jų – "Auksinį liūtą" už geriausią 2007 m. spektaklį Venecijos bienalėje.

Scenos chuliganai

Festivalyje taip pat pasirodys choreografas Antonas Ovčinikovas iš Ukrainos su darbu "De.sinchronizacija", svečiai iš Lenkijos – Edyta Kozak ir Rolandas Rowińskis – pristatys spektaklį "Šoku jums ilgiau nei vieną minutę", 2009 m. šokio kritikų pripažintą geriausiu pasirodymu.

Jautrią šeimos istoriją spektaklyje "Seserys po 11 metų" pasakos norvegės seserys Anne Katrine ir Liv Hanne Haugen, įkūrusios trupę "Haugen productions". Belgai "Mariedl" Lietuvos publikai pristatys šokio kūrinį "Roubignoles" – visa griaunantį intymumo ir moters identiteto tyrinėjimą.

Į festivalį atvyks ir šveicaras choreografas Alessandro Schiattarella su darbu "Kitur", portugalai "Jonas & Lander" su spektakliu "Adorabilis", čekai Tereza Ondrova ir Peteris Šavelis, laužantys lyčių stereotipus spektaklyje "Berniukai, kurie mėgsta žaisti su lėlėmis".

Festivalio uždarymo spektakliu pasirinktas kartais scenos chuliganais vadinamo vieno žymiausių Nyderlandų šokio teatrų "Club Guy & Roni" kūrėjų darbas "Laimė". Trupė išsiskiria mistiniais, muzikaliais ir gundančiais šiuolaikinio šokio spektakliais, kurie kalba aktualiomis temomis ir plečia šiuolaikinio šokio žanro ribas.

Bus ir nemokamų renginių

Nors kasmet "Naujajame Baltijos šokyje" sulaukiama keliolikos užsienio trupių ir choreografų, nepamirštamas ir savas šokio laukas. Šiemet jam atstovauja praėjusiais metais vizualaus šokio spektaklį "Žaidimas baigtas", įkvėptą paties Julio Cortazaro kūrybos, pristatęs ir šiemet Auksiniais scenos kryžiais už jį įvertintas urbanistinio šokio teatras "Low Air". Taip pat dvi jaunosios kartos kūrėjos Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė su darbu "B ir B dialogas". Premjerą – spektaklį "Agonija" – ruošia šiemet 20 metų jubiliejų švenčiantis Vyčio Jankausko šokio teatras.

Vienas šiųmečio festivalio programos išskirtinumų – nemokami renginiai: bus pristatytas Bridgmano ir Packer šokio trupės iš JAV projektas "Sunkvežimis", šokėjo Beno Fury ir muzikanto Simono Thierrée sukurtas šokio spektaklis-ritualas "Darwisho košmaras" (Belgija).

Besivaikant svajonę

Bendradarbiaujant su Europos šokio tinklu "Aerowaves" šiemet į festivalį atvyks Danijoje gyvenantis suomis Taneli Törmä. Kauno kamerinio teatro scenoje solo spektaklį "Klasikinis grožis" parodysiantis T.Törmä pakvies apmąstyti svajonių svarbą. Svajonės apie ateitį gali padėti gyventi, bet jos ir gali trukdyti gyventi taip, kaip trokštame. Tai spektaklis apie pabudimą ir suvokimą, jog kartais tam, kad įgyvendintum savo svajonę, tereikia pripažinti ją tikra pačiam sau.

Kartais reikia net vienuolikos metų ar daugiau, kad išdrįstum pripažinti, jog tikrasis įrankis svajonei įgyvendinti tėra jos pripažinimas tikra sau pačiam. Spektaklyje suomių kūrėjas vaikosi vienos iš savo svajonių – tapti klasikinio baleto solistu. Tačiau galiausiai jam tenka pakeisti svajonę tam, kad galėtų ją įgyvendinti, ir to jis negali padaryti vienas.

Suomijos nacionalinę baleto mokyklą baigęs, Odensėje, Danijoje, gyvenantis T.Törmä yra laisvai samdomas šokėjas, atlikėjas ir choreografas, dirba meno vadovu trupėje "Location X" bendradarbiavimo projektuose.

Europos šokio tinklas "Aerowaves" du kartus atrinko jo "Location X" projektus į prioritetinį sąrašą ("Zoom" 2015 m. ir "Classic Beauty" 2017 m.). Choreografas nuo 2010 m. kuria ir šokio filmus, kuriuos yra filmavęs Danijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Kanadoje, Suomijoje, Grenlandijoje, Norvegijoje ir Estijoje. Jo šokio filmai "Epilogue" ir "Jump" 2015 ir 2016 m. gavo tarptautinį šokio filmų apdovanojimą.

Išmanusis kūnas

Kiti į Kauną atvyksiantys festivalio svečiai, trupė iš Prancūzijos "Adrien M & Claire B" parodys šiuolaikinėmis technologijomis paremtą šokio pasirodymą "Hakanai", sujungiantį tikrąjį ir virtualųjį pasaulius.

Japonų kalba "hakanai" reiškia kažką, kas yra laikina ir trapu, šiuo atveju, tai kažkas tarp sapnų ir realybės. Spektaklyje kūrėjai kalba apie trapias, greitai išnykstančias ir sunkiai apčiuopiamas žmogaus būsenas. Realiu laiku, pagal gyvą muziką kuriami skaitmeniniai vaizdiniai reaguoja į jų apsuptyje šokančios moters judesius. Taip šokio metu sukuriama magiška technologijų bei žmogaus kūno darna, leidžianti pasinerti į virtualaus ir tikrojo pasaulio paribius.

GALERIJA

  • „Naujasis Baltijos šokis“ – pirmąkart ir Kaune
  • „Naujasis Baltijos šokis“ – pirmąkart ir Kaune
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS