Neatrastas menininkas J. Čepėnas – iš arčiau | KaunoDiena.lt

NEATRASTAS MENININKAS J. ČEPĖNAS – IŠ ARČIAU

  • 0

Kauno paveikslų galerijoje balandžio 10 d. atidaroma paroda „Neatrastas Julius Čepėnas (1925–2011)“, skirta dailininko 90-osioms gimimo metinėms.

Kauno paveikslų galerijoje balandžio 10 d. atidaroma paroda „Neatrastas Julius Čepėnas (1925–2011)“, skirta dailininko 90-osioms gimimo metinėms.

Tylaus, uždaro būdo dailininko Juliaus Čepėno kūryba tėra žinoma ganėtinai menkam meno mylėtojų ratui. Tie, kuriems menininkas vis tik yra žinomas, dažniausiai pažįsta jį vienpusiškai: vieni kaip tapytoją, kiti kaip grafiką, dar kiti kaip scenografą, pedagogą, knygų iliustratorių. Šis pažinimas neaprėpia visos menininko kūrybinės įvairovės.

Paroda „Neatrastas Julius Čepėnas“ kviečia įžengti į nepažintą dailininko kūrybos erdvę. Atrasti joje tikrai yra ką, mat J. Čepėnas kūrė ir scenografiją, ir įvairių žanrų tapybą bei grafiką, vitražą, iliustravo knygas bei jų viršelius, kūrė plakatus ir statinių projektus, savo piešiniais ekspedicijose po Lietuvą dokumentavo lietuvių liaudies architektūrą ir baldus, dirbo meniniu redaktoriumi „Šviesos“ leidykloje ir įvairių meno disciplinų mokytoju vidurinėse mokyklose, vaikų piešimo ratelio vadovu, dėstė piešimą, braižybą ir grafinius darbus Kauno politechnikos instituto Architektūros fakultete.

Parodoje eksponuojami įvairiapusę J. Čepėno veiklą atspindintys kūriniai: scenografijos nuotraukos, tapybos ir grafikos kūriniai, vitražas, lietuvių liaudies meno ekspedicijų piešiniai, knygų viršelių ir iliustracijų projektai ir kt.

Dailininko kūryboje dominuoja realizmas. Gana ryškios dekoratyvumo, teatrališkumo tendencijos. Vyraujantys žanrai – gamtos ir architektūriniai peizažai, natiurmortai, portretai.

Parodos pagrindą sudaro kūriniai iš asmeninės dailininko dukters Rasos Bobrovienės kolekcijos. Dalis eksponatų yra iš M. K. Čiurlionio dailės muziejaus bei iš Lietuvos dailės muziejaus rinkinių.

Paroda veiks iki šių metų gegužės 17 d.


Kas? Parodos „Neatrastas Julius Čepėnas (1925–2011)“ atidarymas.

Kur? Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune

Kada? Balandžio 10 d., penktadienį, 17 val.

GALERIJA

  • Neatrastas menininkas J. Čepėnas – iš arčiau
J. Čepėno paveiksl.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS