Pandemija pakoregavo Kauno miesto simfoninio orkestro 17-ojo gimtadienio programą | KaunoDiena.lt

PANDEMIJA PAKOREGAVO KAUNO MIESTO SIMFONINIO ORKESTRO 17-OJO GIMTADIENIO PROGRAMĄ

Jei lygintume su žmogaus amžiumi, tai Kauno miesto simfoniniam orkestrui (KMSO) iki pilnametystės trūksta vos vienerių metų. Tačiau kūrybinės brandos sukaupta jau daug – su garsiais Lietuvos bei užsienio solistais įrašyta apie 20 plačiai po pasaulį sklindančių muzikos plokštelių, dalyvauta daugybėje festivalių, surengta savoje bei kitose šalyse šimtai koncertų.

Šį trečiadienį miesto simfoninis orkestras koncertu Kauno valstybinėje filharmonijoje mini savo 17-ąjį gimtadienį. Ir ta proga po netrumpos pertraukos į Kauną turėjo sugrįžti Lietuvos publikos mylimas vyriausiasis Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas maestro Constantine Orbelianas (JAV), o kartu su juo turėjo atvykti ir svarbiausiuose pasaulio operos teatruose ir koncertų salėse pasirodantis sopranas Kristin Sampson. Tačiau dėl asmeninių priežasčių (kaip Eltai patikslinta, vienam iš jų svarbaus renginio išvakarėse buvo diagnozuota COVID-19 infekcija) šie muzikai negalės atvykti ir pasirodyti kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru, pranešė KMSO vadovas Algimantas Treikauskas.

„Kiekvieną kartą, rengdami šventinį gimtadienio koncertą, galvojame apie tai, kokią išskirtinę muzikinę dovaną įteikti klausytojams. Tad, nepaisant susidariusios situacijos, tikimės, kad 17-ojo gimtadienio koncertas tiek mūsų klausytojams, tiek patiems muzikantams suteiks džiugų emocijų puokštę“, – sako kolektyvo vadovas, pabrėždamas, jog simboliška tai, kad su KMSO šventinį vakarą pasirodys smuikininkas, pirmasis šio kolektyvo meno vadovas bei vyriausiasis dirigentas Pavelas Bermanas – nepaprastai talentingas muzikas, kuris prieš bemaž du dešimtmečius padarė didžiulį postūmį anuometiniam Kauno kameriniam orkestrui bei visam miesto muzikiniam pasauliui. Tad kiekvienas orkestro koncertas su P. Bermanu – šiltas susitikimas su senu bičiuliu.

Kiekvieną kartą, rengdami šventinį gimtadienio koncertą, galvojame apie tai, kokią išskirtinę muzikinę dovaną įteikti klausytojams.

ELTA yra skelbusi, kad 2004 metų rugsėjo 30-ąją mero Arvydo Garbaravičiaus vadovaujama Kauno miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą įsteigti simfoninį orkestrą. Tačiau tikrasis orkestro gimimas fiksuotas 2005 metų vasario 5-ąją. Būtent tą dieną vienintelis Lietuvoje miesto (ne valstybinis) simfoninis orkestras surengė savo pirmąjį koncertą. Jam besirengiant, orkestro vyr. dirigentas P. Bermanas kalbėjo: „Manau, kad naujo simfoninio orkestro gimimas – reikšmingas ne tik Kaunui, bet ir Lietuvos muzikinei kultūrai. Tikiu, kad atsiradus koncertų lankymo tradicijai, Kauno žmonių gyvenime padaugės šviesos ir išminties.“

Po keliolikos metų prisimindamas laiko trukme kuklią, bet pasiekimais brandžią orkestro istoriją, kolektyvo vadovas A. Treikauskas sakė: „Smagu kalbėti apie nuveiktus darbus, padėjusius iš mažo kolektyvo (kamerinio orkestro) išsivystyti iki Kauno miesto simfoninio orkestro, kuris šiandien yra žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kai pradėjau vadovauti tuo metu dar kameriniam orkestrui, turėjau vieną tikslą – sukurti tokį pilnos sudėties simfoninį orkestrą, kuriuo galėtų džiaugtis miestas. Mums pavyko, – šiandien pagrįstai galime didžiuotis šio orkestro veikla. Kauno miesto simfoninis orkestras džiugina ne tik mūsų šalies publiką, bet garsina Kauną bei Lietuvą visame pasaulyje. Žinau, kauniečiai mus myli, tai stengsimės ir ateityje savo muzika jiems suteikti nemažai gražių emocijų.“

Trečiadienio vakarą KMSO bei solistui šventiniame koncerte Kauno valstybinėje filharmonijoje diriguos Lietuvos publikai jau puikiai pažįstamas talentingasis jaunosios kartos dirigentas Karolis Variakojis. Koncerte skambės populiarūs Johanneso Brahmso, Wolfgango Amadeus Mozarto, Pablo de Sarasateso, Gioacchino Rossinio, Fritzo Kreislerio kūriniai, taip pat žymaus lietuvių kompozitoriaus Vidmanto Bartulio „Tortas orkestrui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kauniete .

KOncertas buvo puikus Dekui Dirigentas nuostabus. Aciu.

Pasipiktinę

Simfoniniam orkestrui didžiausios sėkmės o „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ biuriui gėda, kad nesugebėjo per atidarymo renginį pakviesti groti Kauno simfoninį orkestrą, kuris atstovauja Kauno miestą. Provincijos sindromas niekur nedingsta, vilniečiai visad aukščiau, nors pusė Kauno simfoninio orkestro atlikėjų groja Vilniaus orkestruose. Koks biuro menkinimas Kauno miesto kolektyvų. Kur žiūri meras, juk didžioji dalis finansavimo Kaunas 2022 yra iš savivaldybės.

Sveikinu

Gyvuokit, klestėkit, dar plačiau skambėkit...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS